« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Minută de practică neunitară. Care este momentul în raport de care se determină alcoolemia în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe?
21.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Problema de drept: momentul în raport de care se determină alcoolemia în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 C. pen. (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava)

Într-o opinie, s-a reţinut incidenţa prezumţiei legale că alcoolemia din momentul recoltării este cea din momentul accidentului, prezumţie prevăzută de art. 78 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, dispunându-se condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de
art. 336 alin. 1 C. pen.

Într-o altă opinie, s-a reţinut existenţa dubiului cu privire la valoarea alcoolemiei pe care o prezenta inculpatul la momentul conducerii autovehiculului, în contextul în care alcoolemia rezultată în urma analizei toxicologice putea fi atinsă prin consumul de băuturi alcoolice ulterior producerii accidentului de circulaţie, dispunându-se soluția de achitare.

În opinia noastră, în urma intervenției instanței de contencios constituțional asupra conținutului constitutiv al infracțiunii, aceasta a revenit la forma anterioară intrării în vigoare a Codului penal, momentul relevant pentru stabilirea alcoolemiei fiind cel al opririi în trafic a conducătorului auto. În acest sens, Curtea a arătat că stabilirea gradului de îmbibație alcoolică și, implicit, încadrarea în sfera ilicitului penal în funcție de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârșirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu și exterior conduitei făptuitorului în vederea tragerii la răspundere penală, în contradicție cu normele constituționale.

Cât privește implicațiile consumului de alcool, între momentul depistării în trafic și cel al recoltării propriu-zise, asupra rezultatului probelor științifice, încălcându-se astfel obligația prevăzută de art. 78 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, dispozițiile alin. 235 ale aceluiași articol oferă și soluția, respectiv ignorarea acestora, urmând ca rezultatul testării sau al analizei probelor biologice să fie considerat ca reflectând starea persoanei în cauză din momentul producerii accidentului de circulație.

Prin urmare, față de sancțiunea prevăzută de art. 78 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, principiul in dubio pro reo nu poate fi aplicat, luându-se în considerare consumul de alcool ulterior epuizării infracțiunii și anterior testării sau recoltării probelor biologice.

Cu majoritate, participanții au agreat că, în ipoteza în discuție, este aplicabil principiul in dubio pro reo.

Notă: Materialul a fost selectat din minuta întâlnirii procurorilor șefi de secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al parchetelor de pe lângă curțile de apel (București, 9-10 martie 2020), întocmit de procuror dr. Irina Ioana Kuglay, formator INM procuror Corneliu Iftim, formator INM.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL, Sistemul judiciar

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD