Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 6–10 iulie 2020
10.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Luare de mită în formă continuată. Complicitate la luare de mită în formă continuată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

T.G., la data faptelor specialist (consultant) și ulterior consilier superior în cadrul Serviciului Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată,

Persoană fizică, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată,

Persoană fizică, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, jud. Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele” inculpatul T.G, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare, printre altele, la:
– verificarea și promovarea documentațiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiții ce erau finanțate din bugetul de stat sau credite externe,
– supervizarea calitativă și cantitativă a lucrărilor realizate,
– favorizarea societății unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitații, în sensul că i-a pus la dispoziție caietul de sarcini anterior publicării anunțului de participare la licitație.
Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care și ceilalți doi inculpați) în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunilor,

– 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunilor,

– 2 ani și 2 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 2 luni și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârșirea infracțiunilor,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Neamț.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

Două persoane fizice, în calitate de reprezentanți ai SC Project Expert Association SRL, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni săvârșite în formă continuată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC PROJECT EXPERT ASSOCIATION SRL pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi, etc.).
Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, inculpata SC Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei.
În cauză, s-au constituit părți civile primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane cu sumele de 1.324.067 lei respectiv 318.981 lei.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma nerecuperată de 48.242 lei de la primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor sume de bani ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate). Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate) și evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect „Înființare fermă de creștere și exploatare a caprinelor în comună Săcele, jud. Constanța”, unul dintre inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), pentru rambursare, documente sau declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 2.175.476 lei.
O parte din documentele respective (facturi fiscale) care justificau execuția unor lucrări și care nu fuseseră realizate în realitate, ar fi fost puse la dispoziție de celălalt inculpat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale.
În acest context, prin înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor respective (ce reprezentau cheltuieli fictive), ar fi fost produs un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.501.807 lei (TVA și impozit pe profit).
În cauză, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale s-au constituit părți civile cu sumele de 1.501.807 lei respectiv 2.175.477 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Schimbare, fără respectarea dispozițiilor legale, a destinației fondurilor europene. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de schimbare, fără respectarea dispozițiilor legale, a destinației fondurilor europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2017, în contextul implementării unui proiect finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Înființare atelier de prelucrare a argilei în comuna Simian, județul Mehedinți”, inculpatul, în calitate de reprezentant al unei persoane fizice autorizate, ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale, destinația sumei de 49.000 euro obținută de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și care reprezenta contravaloarea primei tranșe din proiectul mai sus menționat.
Banii respectivi ar fi fost folosiți de inculpat în interes personal (cumpărarea unor materiale de construcție, etc.) și nu în scopul implementării proiectului.
În cauză Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 222.411 lei la care se adaugă penalități și dobânzi calculate de la data decontării și până la data achitării efective a prejudiciului, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarului.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

persoană fizică, administrator al S.C. Eugenio Agro – Tour S.R.L., sub aspectul săvârșirii unor infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

S.C. EUGENIO AGRO – TOUR S.R.L. sub aspectul săvârșirii unor infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În zilele de 29 octombrie 2018 și 09 octombrie 2019, inculpatul, reprezentant al S.C. Eugenio Agro – Tour SRL, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri false (facturi fiscale privind vânzarea unor cantități de lapte) necesare obținerii sprijinului financiar nerambursabil în cadrul schemei de plată intitulată „Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic-vaci de lapte”.
Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de inculpat.
Ca urmare a acestor demersuri, societatea ar fi încasat pe de nedrept suma totală de 50.754 lei din Fondul European de Garantare în Agricultură-FEGA, debit ce a fost achitat integral în cursul urmăririi penale.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
– 16.500 de lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare, în extras, la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați (persoana fizică și juridică), împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul teritorial Cluj. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate). Fals în înscrisuri sub semnătură privată (comisă sub diferite forme). Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (comisă sub diferite forme).

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015, în contextul derulării mai multor proiecte (privind consilierea, formarea și dezvoltarea profesională a capitalului uman) finanțate din fonduri nerambursabile, unul dintre inculpați, administrator al unei societăți comerciale beneficiară a proiectelor, ar fi depus la autoritatea contractantă (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene) documente false, nereale ori inexacte (privind plata salariilor, cheltuielile cu închirierea vehiculelor și prestări servicii, materiale publicitare, dezvoltare site, etc.) fapt ce a avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei totale de 368.850 lei ce provine din bugetul Uniunii Europene.
În demersurile sale, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte două persoane, care i-au pus la dispoziție o parte din documentele depuse la autoritatea contractantă.
Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a achitat în integralitate debitul menționat mai sus.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 3 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalele Cluj și Maramureș.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul teritorial Craiova. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comise în formă simplă și continuată). ei de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comise în formă simplă și continuată).

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, cei doi inculpați ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendă, diverse adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.704 lei.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

– 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Complicitate la infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, la data faptei asistent manager în cadrul unei societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2012 –18 martie 2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind modernizarea unui drum forestier, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene, inculpata, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat mai multe înscrisuri (lista cuprinzând consumurile de resurse materiale cumulate pe investiție și oferte de preț pretins emise de 5 societăți comerciale) ce au fost ulterior depuse în cadrul procedurii de achiziție publică organizată de primăria comunei Bulz, județul Bihor.
Aceste demersuri nu au avut rezultatul scontat respectiv câștigarea licitației de către societatea unde își desfășura activitatea inculpata, întrucât în urma verificărilor efectuate de comisia de evaluare a ofertei s-a constatat caracterul fals al documentelor mai sus precizate.
Prin aceste demersuri inculpata ar fi urmărit să obțină pentru societatea unde își desfășura activitatea fonduri nerambursabile în valoare de 6.087.378 lei fără TVA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 iunie 2012- 6 august 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente (adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Serviciul teritorial Timișoara. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2012, inculpatul, în numele și pe seama fiului său, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din suprafața de teren pentru care s-au solicitat fondurile aparținea unei parohii din județul Caraș – Severin.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 94.713 lei.
Debitul respectiv a fost plătit integral de către inculpat în cursul anului 2016.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 1 an și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de e a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata, la instigarea celuilalt inculpat (fratele său), ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente (adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Ulterior în baza unei procuri primite din partea inculpatei, dar în înțelegere cu aceasta, inculpatul ar fi efectuat demersuri pentru obținerea celei de-a doua tranșe, depunând în numele acesteia la A.P.D.R.P. (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – A.F.I.R.) documente false (declarații pe proprie răspundere).
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 85.240 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

12. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C.I.I., la data faptei comisar de poliție în cadrul Poliției Municipiului Roman – Biroul Rutier, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie – decembrie 2019, în calitatea menționată mai sus, inculpatul C.I.I. ar fi pretins de la administratorul unei societăți de transport de persoane mai multe produse electronice, pentru a nu constata și sancționa eventualele contravenții sau/și pentru aplicarea unor sancțiuni contravenționale mai blânde conducătorilor auto care își desfășoară activitatea în cadrul firmei omului de afaceri.
În același context, în data de 28 decembrie 2019, aflându-se pe raza municipiului Roman, inculpatul ar fi primit de la persoana respectivă unul dintre produsele pretinse, în valoare de 1.549 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

În cauză, anterior, procurorii anticorupție au încheiat și acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați, persoane fizice, în sarcina lor fiind reținute infracțiunile de dare de mită respectiv mărturie mincinoasă.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
– 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

:: Sursa: www.pna.ro

13. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de influență. Dare de mită.  Înșelăciune. Fals material în înscrisuri oficiale comisă în formă continuată. Uz de fals comis în formă continuată. Participație improprie la infracțiunea de fals intelectual comisă în formă continuată. Folosire de instrumente false. Abuz în serviciu comis în formă continuată. Divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice comisă în formă continuată. Accesul ilegal la un sistem informatic. Luare de mită. Fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– trafic de influență (două fapte din care una comisă în formă continuată),
– dare de mită, (două fapte)
– înșelăciune (două fapte din care una comisă în formă continuată),
– fals material în înscrisuri oficiale comisă în formă continuată, (două fapte)
– uz de fals comis în formă continuată,
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual comisă în formă continuată (două fapte),
– folosire de instrumente false (două fapte),

Și în stare de libertate, a inculpaților:

I.M.M., la data faptelor funcționar în cadrul Direcției Impozite și Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu comis în formă continuată,
– divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice comisă în formă continuată,
– accesul ilegal la un sistem informatic,

S.F.M., la data faptelor agent de poliție în cadrul D.G.P.M.B. – Secția 12 Poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– fals intelectual,
– divulgare de informații secrete de serviciu sau nepublice,

persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– uz de fals comis în formă continuată,
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual comisă în formă continuată,

persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– fals material în înscrisuri oficiale comis în formă continuată,
– falsificare de instrumente oficiale comisă în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

I. În perioada 2018-2019, cei trei inculpați persoane fizice ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii unor infracțiuni comise în contextul unor „presupuse tranzacții imobiliare”, grup la care au aderat mai multe persoane, printre care și I.M.M, la data faptelor funcționar în cadrul Direcției Impozite și Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1.
Ca și modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, fișe de calcul, chitanțe de plată, ordine de prefect, titluri de proprietate, în numele AFI și al Instituției Prefectului.
Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuințe la prețuri modice, de la care primul inculpat ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 1.500 euro și 28.000 euro. În schimb, a susținut că ar putea interveni pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului București, Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 1 și alți funcționari cu atribuții legate de aprobarea și eliberarea de documente privitoare la imobile administrate de instituțiile menționate și că îi poate determina să întocmească actele necesare dobândirii dreptului de proprietate asupra acelor imobile.
O parte din informațiile referitoare la diverse imobile și persoane le-ar fi fost oferite membrilor grupului de către inculpata I.M.M., în calitate de funcționar în cadrul Direcției Impozite și Taxe Locale (D.I.T.L.) Sector 1. Tot aceasta ar fi eliberat certificate de atestare fiscală, deși cunoștea că cererile nu erau formulate de persoanele pe numele cărora se eliberează aceste documente și ar fi înscris pe rol mai multe imobile în baza unor documente despre care avea cunoștință că prezentau nereguli și fără a efectua verificări cu privire la acestea.
Anterior, în cursul anului 2015, într-un context asemănător, inculpatul aflat în prezent sub control judiciar ar fi pretins și primit de la o persoană sumele de 59.000 euro și 10.000 lei.

II. În cursul anului 2019, inculpatul aflat în prezent sub control judiciar, printr-un intermediar, i-ar fi oferit agentului de poliție S.F., din cadrul DGPMB –Secția 12 poliție, suma de 200 euro pentru ca acesta, în temeiul atribuțiunilor avute ca organ de cercetare penală, să conducă cercetările pe care le desfășura într-un dosar penal astfel încât inculpatul, persoană fizică, să nu fie tras la răspundere penală.
Ulterior, agentul de poliție ar fi primit suma de 700 lei și mai multe bunuri.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asiguratoriu asupra unui imobil și asupra unei sume de bani ce aparțin inculpatului persoană fizică trimis în judecată sub control judiciar.

Administrația Fondului Imobiliar, cu privire la imobilele administrate de către această instituție, a comunicat organelor de urmărire penală că se constituie parte civilă în procesul penal.
De asemenea, patru persoane s-au constituit parte civilă cu diferite sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

14. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

A.C.A., la data faptei agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 7 aprilie 2016, inculpatul A.C.A., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat suma de 300 lei pentru a-l declara admis la proba practică pentru obținerea permisului de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna.

:: Sursa: www.pna.ro

15. DNA – Serviciul teritorial Iași. Înșelăciune. Trafic de influență în formă continuată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– înșelăciune,
– trafic de influență în formă continuată (două infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2017 – martie 2018, inculpatul ar fi pretins și primit de la patru persoane diferite sume de bani pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra mai multor funcționari din cadrul Primăriei municipiului Iași și polițiști din cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Iași și Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Iași.
Concret, în schimbul sumelor de bani primite, inculpatul ar fi promis că va determina persoanele respective să-și încalce atribuțiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuțiilor de serviciu având, printre altele, ca finalitate:
– eliberarea/atribuirea unor licențe pentru desfășurarea activității de taximetrie
– restituirea unor permise de conducere fără îndeplinirea condițiilor legale
– promovarea examenului auto la proba practică.
În cazul celor două persoane vătămate prin infracțiunea de înșelăciune, inculpatul ar fi creat inițial o reprezentare falsă asupra posibilității sale de a obține pentru acestea, contra cost, autorizații de transport pentru taxi (într-o modalitate prin care erau eludate reglementările în domeniu).
Pentru pretinsele „servicii”, inculpatul ar fi primit în total sumele de 64.300 euro și 5.000 lei.

În cauză, a fost instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului până la concurența sumelor de 64.300 euro și 5.000 lei și poprirea sumelor de bani datorate inculpatului, cu orice titlu de cãtre terțe persoane fizice sau juridice (unități bancare/instituții publice/societăți comerciale etc).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc şi mare risc. Reținere.

La data de 08.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus, în urma a două acțiuni, reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc.

Astfel, în cadrul primei acțiuni s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, inculpatul T.C. a derulat o activitate constantă pe linia distribuirii de droguri de risc (cannabis) şi de mare risc (amfetamină) către un cerc de consumatori de pe raza municipiului Timişoara. Drogurile erau comercializate cu preţul de 30-40 lei/gramul de cannabis şi 70 lei/gramul de amfetamină.
La data de 08.07.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului T.C. cu ocazia efectuării unei noi tranzacţii cu amfetamină, iar ulterior, la perchezitia domiciliară efectuată la locuinţa acestuia a fost depistată o cantitate de aproximativ 60 grame de canabis.
În cadrul celei de-a doua acțiune , în cursul anului 2020, inculpatul E.E. , care se aproviziona cu droguri de la inculpatul C.Z., a derulat o activitate constantă pe linia distribuirii de droguri de mare risc (amfetamină) către un cerc de consumatori de pe raza municipiului Timişoara.
La data de 08.07.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului E.E. cu ocazia efectuării unei tranzacţii cu 100 gr. de amfetamina, iar ulterior, la percheziția domiciliară efectuată la locuința inculpatului C.Z. a fost depistată cantitatea de 500 gr. de amfetamină și 100 gr. de cannabis.

În cursul zilei de astăzi, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT. Structura Centrală. Agresiune sexuală în formă continuată. Pornografie infantilă în formă continuată. Trimitere în judecată.

La data de 02.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ț. C.-P.,în vârstă de 46 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor  de agresiune sexuală în formă continuată şi pornografie infantilă în formă continuată

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada 2018 – 2019, inculpatul Ț. C.-P., profitând de faptul că fratele soției sale le lăsa uneori în grijă pe cele două fiice ale acestuia,în vârstă de 7 ani şi respectiv 5 ani, în locuința sa, a realizat materiale pornografice cu cele două minore prin fotografierea acestora.
Astfel, inculpatul le-a dezbrăcat pe cele două minore, total sau parțial, după care le-a expus organele sexuale către dispozitivul cu care le-a fotografiat. De asemenea, inculpatul le-a așezat pe minore în anumite poziții cu caracter sexual, uneori poziționându-se langă acestea, astfel încât să creeze aparența întreținerii unor acte sexuale.
În aceeași perioadă, în timp ce se afla singur cu minorele, inculpatul, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra și de a-și exprima voința datorită vârstei fragede, a săvârșit acte de natură sexuală cu cele două minore, constând în atingerea cu mână de către inculpat a organelor sexuale ale victimelor, așezarea acestora în anumite poziții sexuale și simularea unor acte sexuale orale și a unor raporturi sexuale, în scopul obținerii satisfacției sexuale.
După realizarea fotografiilor, inculpatul a editat unele fotografii, folosindu-se de anumite aplicații informatice, prin augmentarea grafică a sânilor și prin adăugarea unor elemente grafice pe fața și pe corpul minorelor, astfel încât, persoanele vătămate să pară machiate, tatuate, cu părul vopsit. De asemenea, inculpatul a modificat multe fotografii prin adăugarea unor elemente care să imite prezența lichidului seminal în zona gurii și în zonele intime ale minorelor.
De asemenea, în urma efectuării percheziției informatice asupra bunurilor inculpatului a rezultat că acesta a deținut în memoria telefonului mobil, un număr de 1843 fişiere de tip imagine care conţineau materiale pornografice cu minori.
Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituire a unui grup infracțional organizat. Contrabandă. Reținere.

La data de 08.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților V.D., B.I. și C.F., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

În cauză s-a stabilit faptul că mai multe persoane constituite într-un grup infracțional organizat au intenționat să introducă în România, prin portul Constanța Sud Agigea, folosind la autoritatea vamală documente comerciale și de transport falsificate, un container, în care marfa declarată era clorură de vinil (polimeri), dar care în realitate acesta conținea cantitatea de 10.000.000 de țigarete.
La data de 08.07.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Constanța, în urma cărora au fost ridicate 2 laptop-uri, stickuri de memorie, 6 telefoane mobile, 5 cartele SIM, resturi vegetale cu aspect de cannabis, 2 grindere, un cântar electric de precizie, precum și sumele de 150 de euro și peste 4.600 de lei.
În cursul zilei de astăzi, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile „Tomis” Constanța.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă.

La data de 09.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava efectuează un număr de 34 de percheziții, pe raza județului Suceava, într-o cauză vizând destructurarea a 3 grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada septembrie 2019 – iulie 2020, pe raza județului Suceava au acționat 3 grupări infracționale ce aveau ca scop comiterea infracțiunii de contrabandă în formă agravantă cu țigarete de proveniență extracomunitară, prin introducerea acestor bunuri peste linia de frontieră adiacentă localității Costileva, com. Ulma, jud. Suceava.
Astfel, la cele trei grupări formate pe structuri familiale au aderat mai mulți cetățeni ucraineni coordonați de un singur individ care avea rolul de a procura țigaretele și de a coordona și desfășura activitatea de introducere a acestora peste linia de frontieră.
După introducerea țigaretelor pe teritoriul României, o parte dintre membrii celor 3 grupări le preluau din zona de frontieră și le transportau la depozitele aflate pe raza localității Costileva, în timp ce alți membri supravegheau zona de frontieră și căile de comunicații din zonă, în vederea identificării eventualelor patrule ale poliției de frontieră.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate importante cantități de țigări, monedă falsă, droguri și arme deținute ilegal.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul BCCO Iași și al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava și Botoșani.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Suceava.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Trafic de droguri de risc.

La data de 09.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Caraș – Severin au efectuat un număr de 29 de percheziții domiciliare pe raza municipiului Reșița, într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii și punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza municipiului Reșița și a localităților limitrofe, s-au conturat şi au început să acționeze trei grupuri infracționale organizate, pe linia distribuirii de droguri de risc și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.
Două dintre aceste grupări au fost implicate în distribuirea de droguri de risc, iar cea de-a treia grupare infracțională s-a specializat în efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, între cele trei grupări existând interacțiuni și elemente comune, în special pe palierul de distribuție stradală.
Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că una dintre grupările specializate în traficul de droguri de risc era coordonată de către două persoane, ambele de pe raza municipiului Reșița. Acestea au constituit grupul infracțional prin atragerea unui număr de alte șase persoane, care aveau preocupări pe linia distribuirii de droguri de risc.
O a doua grupare infracțională era coordonată de o altă persoane stabilită tot pe raza municipiului Reșița. Acesta a creat grupul infracțional prin atragerea a trei persoane implicate în trafic de droguri de risc, coordonatorul grupării fiind cercetat și în trecut pentru astfel de preocupări.
Al treilea grup infracțional organizat s-a constituit relativ recent, fiind format din numiții din trei persoane, două dintre ele ocupându-se cu aprovizionarea, prelucrarea si distribuția stradală de substanțe susceptibile e a avea efecte psihoactive.
Toate cele trei grupări infracționale erau structurate pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală.
Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, se făcea în special de la dealeri de pe raza municipiului Timișoara. După ce se procura cannabisul, acesta era porționat și oferit spre vânzare în diverse ambalaje (țiplă, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram de către palierul de distribuție stradală.
În ceea ce privește activitatea grupării specializate în operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, se realiza mai intai aprovizionarea cu substanță activă necesară producerii substanțelor psihoactive, de la persoane de pe raza municipiului Craiova. După ce procurau substanța activă, liderii grupării o prelucrau, prin amestecarea cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai. Substanțele susceptibile a avea efecte psihoactive erau vândute apoi în rândul tinerilor de pe raza municipiului Reșița, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită, în diverse ambalaje (țiplă, staniol) la doze de 0,2 – 1 gram.
În urma perchezițiilor au fost găsite și ridicate diferite cantități de droguri de mare risc, de risc și substanțe halucinogene, bani și obiecte folosite la cântărirea și prelucrarea substanțelor.
La sediul IPJ Caraș – Severin urmează să fie aduse, în vederea audierii, un număr de 38 de persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad și Mehedinți, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Județean de Jandarmi Caras-Severin și Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și sprijinul tehnic de către Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și act sexual cu minor.

La data de 08.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județului Timiș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și act sexual cu minor.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând luna februarie 2018, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat cu preocupări infracționale pe linia traficului de persoane, prin exploatarea sexuală a tinerelor, prin amenințări și violență, profitând de naivitatea și situația materială precară a acestora.
Membrii grupării au racolat două victime minore, surori, în vârstă de 16, respectiv 7 ani la data comiterii faptelor, pe care le-au exploatat si abuzat sexual.
Astfel, victima minoră în vârstă de 16 ani la data faptelor provine dintr-o familie dezorganizată, monoparentală, cu un nivel de trai scăzut. Mama acesteia, mai are o fiică pe care, în cursul anului 2017, când aceasta avea vârsta de 7 ani, a plasat-o unuia dintre suspecții în cauză, în schimbul unei sume de bani, acesta din urmă abuzând sexual fetița, fapt care a generat disfuncții ginecologice acesteia.
În cursul lunii februarie 2018, un alt suspect a racolat-o și pe victima minoră, în vârstă de 16 ani, existând indicii că, în acest scop, i-ar fi plătit mamei victimei suma de 300 lei. Ulterior, prin promisiuni false și abuz de autoritate, suspectul, împreună cu celelalte persoane cercetate în cauză, au trecut la exploatarea sexuală a victimei, prin plasarea sa la diferiți clienți racolați din localitatea Uivar. Minora a fost adăpostită iniţial la locuința celui care a racolat-o, în care se mai afla și un prieten al acestuia.
Victima minoră a fost adăpostită în această locuință timp de două săptămâni, în care cei doi au exploatat-o sexual și au plasat-o la diferiţi clienți, pentru a întreține relații sexuale cu aceștia, în schimbul unor sume de bani pe care și le-au însușit în totalitate.
Ulterior, cei doi au hotărât să-și dezvolte afacerea și să o plaseze pe victima minoră în alt oraș, unde să racoleze clienții prin anunțuri sexuale postate în ziare locale şi pe diferite site-uri de profil. Astfel, cei doi au transportat-o pe victimă în orașul Bistrița. În prealabil, victima a fost fotografiată în diferite ipostaze pornografice, în vederea promovării unor viitoare anunțuri sexuale.
La Bistrița, victima a fost cazată la un hotel, unde unul dintre suspecți a închiriat trei camere, una pentru victima minoră şi alte două pentru membrii grupării. În continuare, acesta s-a ocupat de organizarea activităților de exploatare sexuală a victimei, stabilind prețurile pentru serviciile sexuale prestate și oferindu-i indicații victimei cu privire la modul de a vorbi cu clienții.
În acest mod, victima a ajuns să întrețină relații sexuale și cu câte 30 clienți pe zi, iar banii erau însușiți în totalitate de membrii grupării.
După o perioadă, victima nu a mai rezistat fizic și psihic și s-a destăinuit unui client, căruia i-a povestit calvarul prin care trecea, iar acestuia i s-a făcut milă de ea, ajutând-o să fugă din hotel. Victima a fost adăpostită la locuința martorului, de unde a fost preluată de către mama sa.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Timiş și al jandarmilor din cadrul Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Olt. Pornografie infantilă. Corupere sexuală.

La data de 07.07.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt, au efectuat un număr de 3 percheziţii  pe raza orașului Drăgănești-Olt, dintre care  o percheziţie în incinta unei instituţii culturale, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de un suspect, în vârstă de 62 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă și corupere sexuală.

În fapt s-a reţinut că la data de 10. 04.2019, in jurul orelor 15.00, în timp ce se afla în incinta unei instituţii culturale, la cursuri de dans, o minoră,  în vârstă de  10 ani,  a fost invitată de suspect, referentul  unității,  în biroul acestuia, ocazie cu care i-a prezentat un film cu minori în ipostaze pornografice.
La data  de 14.04.2019, în jurul orelor 12.45, în timp ce minora se afla in aceeași locație  pentru a viziona un spectacol de teatru,  a fost invitată din nou in biroul său de către suspect, pe motivul ca dorește sa îi facă cadou un ceas de mană, ocazie cu care acesta  și-a introdus mana în  lenjeria intimă a minorei și a pipăit-o în zona organelor  genitale.
La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Olt au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Structura Centrală, Biroul Teritorial Vâlcea și Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud. Fraudă informatică. Spălare de bani.

La data de 07.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, Biroul Teritorial Vâlcea și Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vâlcea și SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Vâlcea și Bistrița Năsăud, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Italia, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare de bani.

De asemenea, concomitent, în Italia, au fost efectuate 12 percheziții în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada iunie 2018 – aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza orașului Genova. Membrii acestuia au efectuat operațiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiașe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziție respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operațiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârșirea unor infracțiuni de fraude on line prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false.
Astfel, membrii grupării au reușit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile așa numiților “money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase și împărțite între membrii grupului infracțional care le aduceau într-un final pe teritoriul României.
Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1.6 milioane de euro.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecție numismatică și mai multe documente.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani și asupra a 2 autoturisme și 2 imobile.
La perchezițiile efectuate ca urmare a unor activități investigative desfășurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat și polițiști din cadrul Polizia Postale Genova.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Vâlcea și IJJ Bistrița-Năsăud.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c) și alin. (3) din Legea nr. 241/2005, modificată prin Legea nr. 50 din 14 martie 2013, cu aplic. art. 41 alin. 2 din vechiul Cod penal (34 acte materiale).

În fapt, în perioada 2008-2013, inculpatul ar fi înregistrat în contabilitatea unei societăți comerciale pe care o administra (în registrul jurnal, în jurnalul de cumpărări, în decontul de TVA și în D101) un număr de 34 facturi fiscale reprezentând achiziții fictive realizate de la 12 societăți comerciale, în valoare de 28,162,422.00 lei, din care au fost stornate facturi în valoare de 5,543,835.00 lei. Au rămas astfel facturi care nu au fost stornate în cuantum de 22,618,586.23 lei, fapt care a condus la diminuarea TVA-ului de plată cu suma de 3,852,579.18 lei, precum și la diminuarea impozitului pe profit cu suma de 867,091.00 lei, rezultând un prejudiciu total adus bugetului de stat în cuantum de 4,719,670.00 lei (debit principal).

La suma de 4,719,670 lei, reprezentând debit principal, se adaugă accesorii fiscale în cuantum de 3,090,633 lei, rezultând astfel o sumă totală de plată în cuantum de 7,810,303 lei.

Potrivit raportului de expertiză contabilă întocmit în cauză, societatea comercială a achitat întreg prejudiciul creat bugetului de stat, în cuantum de 7,810,303.00 lei.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Ilfov, spre competentă soluționare.

Sursa: www.mpublic.ro

 

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti