Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Statul de drept nu poate exista fără o avocatură funcțională
12.07.2020 | Silviu-Gabriel BARBU

JURIDICE - In Law We Trust
Silviu-Gabriel Barbu

Silviu-Gabriel Barbu

O lume a dreptului compusă numai din acuzatori şi judecători nu are cum să fie una a dreptății… nici măcar una în care să găsești arbitrii cei mai corecţi… din cauza faptului că dacă nu se îndoiește nimeni cu curaj de „adevărurile absolute” ale acuzatorilor, dacă nu le opune nimeni nicio forță serioasă de contra-argumentare, atunci tirania este la ea acasă, pentru ca limpezimea „dreptății absolute şi eterne” nu se regăsește la oameni, ci doar la entitatea abstractă a Divinității.

Oamenii, indiferent cât de multe intenţii bune au şi care îi îndreaptă în orice fel de luptă, ei bine, oamenii au o mare problemă cu echilibrul psiho-emoţional propriu, cu stăpânirea egoismului, a autosuficienţei toxice şi au un mare semn de întrebare cu privire la „liberul arbitru încotro?”, trăsătură a slăbiciunii umane tipice şi care vrea tot mai multă putere… Adică totul duce spre imperfecțiunea dramatică a omului, care conduce inevitabil la excese şi derapaje, la manipularea semenilor în propriul interes sau, cel mult, spre iluzorii „scopuri nobile”. Însă CHECK AND BALANCE, o echilibrare a contrariilor prin însăși antiteza lor reciproc reglatoare, rămâne întotdeauna soluţia optimă, astfel că avocații au rolul lor esenţial pentru a tempera excesele anchetatorilor şi ale judecătorilor, pentru a induce o Justiție curată, sănătoasă și dezbătută amplu în arenă… Adică fără avocați puternici si luptători, dreptatea este o iluzie de serial Netflix, gen Homeland sau Black List etc… adică acolo unde unii au mereu dreptate şi alţii pierd întruna din drepturile fundamentale pe considerentul că „Nu le merită”!

Poporul, ca entitate abstractă care se vede în istorie pe orizonturi atemporale, este cel care are nevoie de un concept funcţional CHECK AND BALANCE… astfel încât normalitatea să fie, totuşi, linia mediană a vieții oamenilor. Echilibrul ca mod de viață, echilibrul ca mod de gândire, echilibrul ca pulsaţie a vieții.

Conf. univ. dr. Silviu Gabriel Barbu
Judecător la Curtea de Apel București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.