« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Statul de drept nu poate exista fără o avocatură funcțională
12.07.2020 | Silviu-Gabriel BARBU

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Silviu-Gabriel Barbu

Silviu-Gabriel Barbu

O lume a dreptului compusă numai din acuzatori şi judecători nu are cum să fie una a dreptății… nici măcar una în care să găsești arbitrii cei mai corecţi… din cauza faptului că dacă nu se îndoiește nimeni cu curaj de „adevărurile absolute” ale acuzatorilor, dacă nu le opune nimeni nicio forță serioasă de contra-argumentare, atunci tirania este la ea acasă, pentru ca limpezimea „dreptății absolute şi eterne” nu se regăsește la oameni, ci doar la entitatea abstractă a Divinității.

Oamenii, indiferent cât de multe intenţii bune au şi care îi îndreaptă în orice fel de luptă, ei bine, oamenii au o mare problemă cu echilibrul psiho-emoţional propriu, cu stăpânirea egoismului, a autosuficienţei toxice şi au un mare semn de întrebare cu privire la „liberul arbitru încotro?”, trăsătură a slăbiciunii umane tipice şi care vrea tot mai multă putere… Adică totul duce spre imperfecțiunea dramatică a omului, care conduce inevitabil la excese şi derapaje, la manipularea semenilor în propriul interes sau, cel mult, spre iluzorii „scopuri nobile”. Însă CHECK AND BALANCE, o echilibrare a contrariilor prin însăși antiteza lor reciproc reglatoare, rămâne întotdeauna soluţia optimă, astfel că avocații au rolul lor esenţial pentru a tempera excesele anchetatorilor şi ale judecătorilor, pentru a induce o Justiție curată, sănătoasă și dezbătută amplu în arenă… Adică fără avocați puternici si luptători, dreptatea este o iluzie de serial Netflix, gen Homeland sau Black List etc… adică acolo unde unii au mereu dreptate şi alţii pierd întruna din drepturile fundamentale pe considerentul că „Nu le merită”!

Poporul, ca entitate abstractă care se vede în istorie pe orizonturi atemporale, este cel care are nevoie de un concept funcţional CHECK AND BALANCE… astfel încât normalitatea să fie, totuşi, linia mediană a vieții oamenilor. Echilibrul ca mod de viață, echilibrul ca mod de gândire, echilibrul ca pulsaţie a vieții.

Conf. univ. dr. Silviu Gabriel Barbu
Judecător la Curtea de Apel București

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.