Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Opinii SELECTED

Dâmbovița curge și piața imobiliară se ”scurge” spre Ilfov. Așa apare Metropola București

19 iunie 2023 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

In opinia mea, sectoarele 3, 4 si 6 sunt cele mai ingrijiite din capitala. La egalitate, dar in urma celor mentionate, sunt sectoarele 2 si 5. Tot respectul pentru Piedone! De ce spun asta? Cunosc bine S5 si, lasand la o parte tragedia Colectiv, cel mai sarac sector al Bucurestiului este infinit mai bine gospodarit decat sectorul 1. Nimic si nicio scuza nu exista pentru starea de degradare in care a ajuns cel mai bogat sector din capitala noastra… europeana, prin care intra toti strainii, dinspre aeroport. Tot ce este vizibil imbunatatit in ”orasul lui Bucur” se datoreaza primarilor de sector.

Ceea ce nu se vede, dar se lucreaza teoretic acum si practic in cativa ani se va si vedea, are legatura cu fostii si actualul primar general. Problemele structurale nu sunt nici trotuare, nici parcari, nici alei sau locuri de joaca, nici parcuri de cartier sau asfaltari intre blocuri si alte ”artificii” urbanistice. Infrastructura urbana, care implica costuri de miliarde de euro, necesita timp si investitii masive. Credeti ca nemtii sunt mai breji? Nici vorba! Noul aeroport al Berlinului a fost dat in functiune cu o intarziere de 9 (noua) ani!! si costurile finale au fost cu 3,3 miliarde euro peste buget. Se fura in Germania en-gros, noi suntem ”copii” pe langa ei.

In aceste conditii, de peste 2 ani investitorii imobiliari s-au reorientat spre judetul Ilfov. Unde este cerere apar si dezvoltatori. Exista primari din jurul Bucurestiului, pentru care am toata admiratia. Pentru mine, Buftea este un reper de bune practici urbanistice. La polul opus, Chiajna, unde s-a pus accent pe mult/ bani, nu pe frumos/ util. Nu am investitii in afara capitalei, deci scriu fara niciun interes. Comunele limitrofe capitalei, orasele ”satelit” ale Bucurestiului ”fura” din ce in ce mai multi bucuresteni. Astfel, se imputineaza si incasarile Primariei Municipiului Bucuresti.

In ultimii 2 ani macaralele ridicate in Bucuresti sunt pe cale de disparitie. Primarul Istambulului declara: ”Daca vrei sa vezi dezvoltarea unui oras, numara macaralele ridicate”. Insusi Napoleon a spus: ”Daca Pamantul ar fi o singura tara, Istambulul ar fi capitala ei”! In orasul de pe Bosfor sunt astazi peste 10.000 de macarale in picioare. In Bucuresti le numeri pe degete si tot atatea vor fi si in viitorul cincinal, pentru ca, dupa parerea mea, edilul ales va fi reales si in 2024. Vom trai si vom vedea…

Chiar daca Bucurestiul contribuie cel mai mult la PIB-ul national cu 24.7%, studiile arata ca procentul s-a diminuat in ultimii ani cu 2,4% si trendul descrescator se mentine. Explicatia este simpla…. Populatia rezidenta a capitalei a scazut cu aproximativ 10% in ultimii ani, ajungand la 1,7 milioane de locuitori, iar populatia judetului Ilfov a crescut la peste 550.000 locuitori. Practic, daca Bucuresti-Ilfov ar fi un singur oras, 3/4 ar sta in centru, 1/4 ar locui la periferie. Este evident ca migratia bucurestenilor spre Ilfov va continua si procentul ar putea ajunge, in urmatorii 20 de ani, 60% centru-40% periferie!

Finalizarea celui de-al doilea inel de centura al capitalei – A0 va accentua trendul scaderii populatiei Bucurestiului in favoarea Ilfovului. Acest fenomen urbanistic si demografic este normal. Asa se naste o metropola! Prin extindere teritoriala si/ sau a populatiei. Echilibrul populatiei rezidente intre Bucuresti si Ilfov se va accentua odata cu cresterea facilitatilor urbane in zonele limitrofe: trenuri naveta intre localitati, trenuri pe linia de centura actuala, iesiri auto facile spre zonele limitrofe, mijloace de transport in comun – tip naveta – intre capitala si toate localitatile din Ilfov.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Cei care spun ca preturile imobilelor in Bucuresti vor creste curand, atunci cand populatia si investitiile scad, viseaza color. In Ilfov vor creste, dar exclusiv in conexiune cu dezvoltarea infrastructurii. Si asta va dura multi ani!

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership