« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Construcţii
CărţiProfesionişti

Noi obligații privind performanța energetică pentru dezvoltatorii/proprietarii care construiesc sau renovează clădiri
13.07.2020 | Daniel MOREANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Recent a fost publicată o nouă lege care a intrat în vigoare la începutul lunii iulie anul curent, prin care se instituie noi obligații privind asigurarea performanței energetice aplicabile dezvoltatorilor, proprietarilor sau investitorilor care construiesc sau renovează clădiri. Aceste noi dispoziții au fost anunțate într-un articol publicat încă din luna decembrie 2018 și implementează Directiva U.E. din anul 2018, care a amendat Directiva U.E. din anul 2010, cu privire la performanța energetică a clădirilor.

Scopul legii se circumscrie obiectivului fixat de Comisia Europeană, de reducere până în anul 2050 a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 80-95% față de nivelul înregistrat în anul 1990.

Dezvoltatorii și proprietarii de clădiri trebuie să ia în considerare aceste noi modificări care vor avea efecte pe termen mediu și lung, asupra parcului de clădiri rezidențiale și nerezidențiale (comerciale). Valoarea de piață a acestor clădiri care sunt în stadiul de proiect acum sau care vor fi renovate în viitor, va fi influențată în mod substanțial de eficiența energetică a acestora.

Astfel Certificatul de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru clădiri rezidențiale și comerciale (birouri, comerț, învățământ, sănătate, hoteluri, etc.) va solicita întocmirea unui studiu privind fezabilitatea sistemelor alternative de înaltă eficiența energetică. Totodată, prin Certificatul de urbanism emis dupa data de 15 septembrie 2020, pentru clădirile noi se va institui obligația de instalare a sistemelor de autoreglare pentru stabilirea distinctă a temperaturii și calității aerului în fiecare încăpere, zonă sau unitate de clădire.

Cladirile comerciale noi sau renovate major, cu mai mult de 10 locuri de parcare au obligația de a asigura minimum 1 punct de încărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cel puțin 20% dintre locurile de parcare. Până la 1 ianuarie 2025, clădirile comerciale existente, cu minimum 20 de locuri de parcare vor asigura puncte de încărcare pentru cel puțin 10% din numărul locurilor de parcare.

În anumite cazuri, pentru clădirile rezidențiale noi sau cele care trec printr-o renovare majoră, pentru care depunerea autorizației de construire se realizează ulterior datei de 10 martie 2021, care dețin minimum 10 locuri de parcare, investitorul/proprietarul are obligația de a asigura tubulatura încastrată necesară pentru alimentarea electrică a fiecărui loc de parcare.

Se instituie un pașaport pentru renovarea energetică a clădirilor, precum și obligații pentru primarii localităților cu mai mult de 5.000 de locuitori, de a iniția planuri de creștere a numărului clădirilor cu consum energetic aproape egal cu zero.

Anunțurile de vânzare sau închiriere vor trebui să conțină informații privind indicatorii de performanță energetică sub sancțiunea unei amenzi cuprinse între 1.250 și 2.500 lei, aplicabilă proprietarului sau agentului imobiliar.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: Construcții, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD