Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Drept civil Drept penal Drepturile omului Note de studiu RNSJ SELECTED

Balena principială și rechinii procedurali

20 iunie 2023 | Andrei SĂVESCU
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Principiile dreptului sunt ca niște balene, se mișcă în oceanul social cu lentoare și nu au dușmani naturali. Deopotrivă, ele nu sunt periculoase pentru pești. Pentru pești sunt periculoși rechinii, așa cum pentru oameni sunt periculoase regulile de procedură. Principiile sunt mari, puternice și imuabile, dar sunt însoțite de reglementări tăioase. Acestea le reduc relevanța practică, însă nu le afectează caracterul ideologic[1]. Iată câteva exemple:

2. Principiul legalității este unul dintre cele mai importante principii. Nimeni nu ar trebui să fie obligat să facă sau să nu facă, și nici să fie pedepsit, decât în virtutea unei legi preexistente, publice și aplicabile la momentul faptei. Apar însă discuții în ce privește rangul legilor, adică interpretarea sistematică, în ce privește caracterul supletiv al unor reglementări și în ce privește conflictele de legi.

3. Principiul neretroactivității interzice ca legile să aibă efect retroactiv, adică nu se poate aplica pentru fapte sau situații juridice anterioare intrării sale în vigoare. Însă uneori dispoziţiile legii noi sunt aplicabile şi efectelor situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, de exemplu în unele raporturi de familie și de proprietate. Mai mult decât atât, controversele în legătură cu semnificația retroactivității s-au manifestat și în materie penală, chiar până la nivelul Curții Constituționale.

4. Neretroactivitate, dar egalitate. Principiul egalității în fața legii este unul dintre fundamentele societății în care trăim noi, românii. Principiul egalității în fața legii impune interzicerea discriminării pe baza de rasă, sex, naționalitate, origine etnică, religie, convingeri, vârstă, orientare sexuală, handicap, statut socio-economic sau alte caracteristici. Există însă circumstanțe speciale atunci când discriminarea este justificată de vârstă, aptitudini intelectuale, aptitudini fizice ș.a.

5. În contextul în care oamenii sunt conflictuali iar violența fizică este monopol de stat, conflictele trebuie soluționate într-un cadru organizat, fie exclusiv de stat, fie cu sprijin particular, în cazul arbitrajului. Principiul accesului la justiție este un principiu generos, care ascunde însă obligația apelării la justiție pentru soluționarea litigiilor. Pe de altă parte, accesul la justiție este circumstanțiat în modalități numeroase și variate. Ce-i drept, această multitudine de expresie nu-i știrbește valoarea ideologică. În acest context, instanțele de judecată și, după caz, instanțele arbitrale ar trebui să fie independente și imparțiale, nu doar instituțional, ci până la nivel de persoană (judecător/arbitru). Însă independența și imparțialitatea sunt chestiuni care generează ele însele, în mod constant, jurisprudență și ecouri publice, deși ar trebui să fie elementul de stabilitate al justiției.

6. Dacă tot este obligatoriu să mergi în proces, acesta trebuie să fie echitabil. Principiul procesului echitabil se referă la soluționarea litigiilor dintre persoane într-un termen rezonabil, la apărarea calificată în proces, prezumția de nevinovăție ș.a. Însă acest principiu a generat o jurisprudență furtunoasă la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului, care a fixat și refixat linii directoare pentru legiuitorii naționali.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

7. În contextul procesului, principiul publicității este un principiu de principiu, în sensul că procedurile judiciare sunt, în principiu, publice. Aceasta înseamnă că audierile în instanță trebuie să fie accesibile publicului și mass-media. Rațiunea instituirii acestui principiu este atât de interesantă încât nu poate face obiectul discuției.

8. Probabil cel mai important principiu de drept este principiul proporționalității. Sancțiunile sau pedepsele trebuie să fie proporționale cu gravitatea faptei comise, restrângerile drepturilor trebuie să fie proporționale cu interesele ș.a.m.d. Principiul proporționalității este unul dintre principiile fundamentale ale dreptului Uniunii Europene și, după părerea noastră, cel mai important principiu juridic, dar și moral.

Principiul proporționalității este unealta cu care judecătorii pot să cioplească legile pentru a sculpta dreptatea.

9. Alte principii juridice, al căror cortegiu este, după părerea noastră, mai evident decât în cazul celor 7 menționate sunt principiul certitudinii legii[2], principiul autonomiei personale[3] și principiul bunei-credințe[4].

10. Un principiu diferit de toate celelalte, care este de altfel cel mai puternic, este principiul inalienabilității drepturilor fundamentale. Unele drepturi sunt atât de importante încât nu le putem înstrăina și nici nu putem renunța la ele.

11. În concluzie, grandoarea principiilor nu afectează eficiența procedurilor, nici invers.


[1] În același sens, a se vedea Ioan Leș, Reflecții despre Constituția Italiei în viziunea unui reputat magistrat, JURIDICE.ro, 14 iunie 2023, disponibil aici. Ultima consultare: 14 iunie 2023.
[2] Legea trebuie să fie publică, clară, precisă și previzibilă în aplicarea ei.
[3] Persoanele au dreptul la autodeterminare, adică dreptul de a lua decizii care le afectează viața personală, fără a fi supuse presiunilor sau influenței exterioare. Din acest principiu decurge autonomia de voință și valorizarea consimțământului.
[4] Oamenii trebuie să aibă un comportament onest, respectuos, echilibrat și echitabil.


Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Idei expuse în cadrul Conferinței naționale de drept comercial. Inovații și soluții în dreptul afacerilor, 16-17 iunie 2023, Cluj-Napoca, organizate de Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership