« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Informare UNEJ ref. excepția de neconstituționalitate admisă referitoare la dispozițiile articolului unic pct. 3 din Legea pentru aprobarea OUG privind unele măsuri financiar-fiscale
14.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Marți, 14 iulie 2020, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a dat publicităţii următorul comunicat, semnat de executor judecătoresc Marius Iacob Morari, Preşedinte:

În data de 04.06.2020 Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a informat toți executorii judecătorești din România despre demersurile efectuate pe lângă Președintele României, Ministerul Justiției, Grupuri Parlamentare, Avocatul Poporului, Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu prevederile punctului 3 al articolului unic din Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale (Pl-x nr. 281/2020), sesizând cu privire la efectele adoptării textului de lege în discuție și formulând critici de nelegalitate, solicitând instituțiilor în cauză însușirea acestora și ridicarea obiecțiilor de neconstituționalitate arătate în memoriu în fața Curții Constituționale a României.

La data de 15.06.2020, Guvernul României a formulat și depus la Curtea Constituțională a României sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului unic pct. 3 din Legea de aprobare menționată mai sus.

În data de 01.07.2020, U.N.E.J. a formulat și a depus la Curtea Constituțională a României un MEMORIU AMICUS CURIAE prin care evidențiază motive de neconstituționalitate atât extrinseci, cât și intrinseci, ale acelorași prevederi.

Conform comunicatului făcut public astăzi, 14.07.2020: ”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct. 3 [cu referire la art. XVIII] din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale sunt neconstituţionale. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.” 

Articolul unic pct. 3 din Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale (Pl-x nr. 281/2020), adoptată în data de 03.06.2020, prevedea:

”(…)3. După articolul XVII se introduce un nou articol, art. XVIII cu următorul cuprins: Art. XVII – Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 01.09.2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele comerciale și civile ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.”

 
Secţiuni: CCR, Content, Drept civil, Executori judecătorești, Fiscalitate, Jurisprudență, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD