

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul litigiilor izvorând din contractele de asigurări, reclamantul este cel care are alegerea între două sau mai multe instanţe, deopotrivă competente (art. 116 C. proc. civ.). În speță, reclamanţii A., B., A. şi C. – părinţii, fratele şi fiul minor al persoanei asigurate F. – decedată (accidentul de circulaţie din 14.01.2016, produs pe teritoriul Germaniei), au învestit Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a civilă cu acţiune în despăgubiri materiale şi morale, în contradictoriu cu pârâta D., în calitate de corespondent/reprezentant în România al asigurătorului de răspundere civilă E. – pentru conducătorul auto G. (fiind invocate prevederi din C. civ., C. proc. civ., Rregulamentul (UE) nr. 1215/2012 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială). În soluționaea conflictului negativ de competență, instanța supremă a considerat că cererea adiţională formulată de reclamanţi oral la primul termen de judecată şi depusă ulterior în scris (în sensul introducerii în cauză a pârâtei E., prin mandatar D.) are un caracter subsidiar. Soluția: Prin urmare, pentru considerentele expuse şi independent de disputa instanţelor aflate în conflict de competenţă, referitoare la faptul că dispoziţiile art. 11 alin1 lit. b) din Regulamentul UE nr. 1215/2012 ar fixa sau nu, cu caracter obligatoriu, competenţa teritorială de soluţionare a cazul litigiilor izvorând din contractele de asigurări în favoarea instanţei de la domiciliul reclamantului, cu excluderea competenţei alternative mai favorabile reglementate de dreptul intern, Înalta Curte, văzând şi dispoziţiile art. 135 alin. (4) C. proc. civ., urmează a stabili competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti, secţia a VI-a civilă. (Decizia nr. 690 din 20 martie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)
Aflaţi mai mult despre Acţiune în pretenţii, asigurătorul de răspundere civilă, competenţa teritorială de soluţionare, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Regulamentul (UE) nr. 1215/2012JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.