Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Mirela Dragu: Profesia de consilier juridic este una demnă de orice absolvent de drept
16.07.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Executori judecătorești, Interviuri, Mediere, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mirela Dragu

Mirela Dragu

Alina Matei: Mulțumesc, Mirela, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Mai întâi de toate și orice, te rog să îmi spui ce fac copiii tăi. De soț vorbim mai târziu. 😊

Mirela Dragu: Mulțumesc, Alina, pentru invitație și juridice.ro pentru că este locul unde mă simt întotdeauna bine!

Copiii mei sunt bine, mulțumesc! Baiatul meu a terminat anul acesta masterul și lucrează deja de un an full time. Fiica mea este clasa a 12 a, așa că se bucura din plin de vacanța de vară, chiar dacă ne aflăm în pandemie.

Alina Matei: Ești printre puținii consilieri juridici care sunt nu mândri, ci foarte mândri de profesia lor. Nu e vreun secret că pentru studenții la drept profesia de consilier juridic e ultima pe listă, în mod cu totul greșit. De fapt, mi se pare că oamenii nici nu te tratează ca un consilier juridic, ci mai degrabă ca un judecător, nu de cameră preliminară, ci de casă și birou. Dacă mă înșel, te rog, îndreaptă-mă.

Mirela Dragu: Recunosc, sunt foarte mandră de profesia mea de consilier juridic, o fac cu pasiune de 24 de ani și pot spune că încă mă atrage, mă surprinde și îmi suscită interesul, mai am foarte multe de învățat.

Referitor la faptul că pentru studenții la drept profesia de consilier juridic este ultima pe listă cred că vine din faptul că această profesie nu a fost până acum  reprezentată de un organism de conducere foarte vocal și vizibil care sa organizeze și să sprijine activitatea consilierilor juridici, așa cum sunt: Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Barourilor din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecatorești din România, etc.

Începând cu anul 2003 prin Legea 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic s-au pus bazele organizării acestei profesii, la acest moment existând un organism profesional care coordoneaza activitatea consilierilor juridici, și anume, Ordinul Consilierilor Juridici din România (O.C.J.R.), motiv pentru care această profesie capătă încet, încet altă imagine.

În ceea ce mă privește, nu m-am gandit niciodată că oamenii mă tratează ca „un judecator de casă și birou”, dar analizând cele spuse de tine, se pare că în mare parte ai dreptate. 😊 Experiența, dorința continuuă de cunoaștere în domeniul dreptului cât și  bucuria de a împărtăși celorlalți din ceea ce descopăr face ca cei care mă cunosc să apeleze cu mare încredere la mine. Sunt fascinată de oamenii de drept care au facut o pasiune din profesia lor și transmit asta prin articole, dezbateri si conferințe.

Alina Matei: De cele mai multe ori profesia este chiar produsul a ceea suntem pe dinăuntru, fără a ne da prea bine seama de asta. Cred că mintea ta ar fi făcut față oricărui alt examen de admitere în orice altă profesie decât cea de consilier juridic. Așa că, te rog, o pledoarie scurtă pentru profesia de consilier juridic.

Mirela Dragu: Profesia de consilier juridic este una demnă de orice absolvent de drept, te ajută să înțelegi ce ai învațat în facultate, abordând o paletă largă de probleme într-o perioadă relativ scurtă. Apoi, este o profesie care asigură un câștig constant și cât de cât sigur, ceea ce pentru început de drum este un avantaj.

După perioada de stagiatură ai o altă imagine si vei alege dacă ți se potrivește sau poți aborda o altă profesie în domeniul dreptului.

Apoi, în calitate de „avocat” al instituției la care lucrezi îți dezvolți abilitațile de pledant sau consultant, vrând, nevrând intri în miezul problemei, pentru că lucrurile se întamplă cu rapiditate, iar tu ești nevoit să citești, să te documentezi pentru a da o soluție bună care să rezolve situația/problema de drept astfel încât poziția instituției să nu fie afectată.

În ultimul timp din ce în ce mai multe societați apelează la angajarea consilierilor juridici pentru rezolvarea problemelor juridice. Acest fapt se datorează faptului că lucrând în interior cunoști tot circuitul documentelor, faptelor, iar gestionarea problemelor de drept aparute este una mult mai facilă prin intermediul consilierilor juridici.

Apoi, colabrarea consilierilor juridici care au reprezentarea problemelor din interior cu avocați angajați pe probleme specifice ( ex. Insolvență) care să vină cu practica și experiența în domeniul respectiv, cu structura tehnică a problemei, duce la un succes garantat.

Alina Matei: Apropo, nu te-a tentat niciodată să lași Statul pentru privat, în sensul de profesie liberală? Și nu la cea de mediator mă refer. Sunt convinsă că ai prieteni avocați care te-au ademenit.

Mirela Dragu: Ba da, de-a lungul timpului am cochetat cu aceasta idee, de a îmbrățișa o profesie liberală, dar  fiind o persoana exigentă cu ceea ce fac m-am gândit că acest pas necesită foarte mult timp, iar eu am ales să acord mai mult timp copiilor, familiei.

Nu am îndepărtat niciodată gândul de a mă duce către o profesie liberală și dovada stă și faptul ca am imbratisat profesia de mediator care îmi este foarte dragă. Acum că cei doi copii au crescut și având mai mult timp, nu se știe niciodată ce se va întampla. 😊

Alina Matei: În instanță, ai simțit vreodată că judecătorii, necunoscându-te, se uită cu oarecare indulgență și toleranță poate pe ideea că roba de consilier juridic nu tulbură instanțele atât de mult precum cea de avocat?

Mirela Dragu: Da, am simțit asta la începutul profesiei, iar apoi din ce în ce mai rar cu trecerea anilor și capătarea experienței. Cred că este foarte important cum te prezinți in fața judecatorului.

Îmi place mult cartea prietenului meu Toni Neacșu, „Convinge Judecătorul”, acolo am descoperit că ceea ce eu făceam de ani de zile, în fiecare zi la instanță mă ajuta să capăt încrederea și respectul judecătorului.

Recunosc ca am avut întotdeauna oportunitatea să fac parte din echipe de juriști bine pregătiți, profesioniști în domeniu, oameni care m-au îndrumat și învațat mare parte din ceea ce stiu acum și cărora nu incetez să le mulțumesc.

Este o regulă foarte importantă pe care o respect de la care nu mă abat: „pregătește-te temeinic, respectă-l pe cel din fața ta, respectă-te pe tine însuți și vei reuși în tot ceea ce faci”. Un rezultat negativ nu înseamnă un eșec, de cele mai multe ori însemna un pas înainte în evoluția ta și multă experiență! Trebuie sa inveți din tot ce ți se intamplă, nu vei progresa prea mult dacă vei avea numai reușite. Nimeni nu are numai reușite!

Referitor la faptul că roba de consilier nu tulbură atat de mult precum cea de avocat, cred, din ce în ce mai mult, că valoarea omului, a profesionistului care îmbracă roba este importantă, și nu felul profesiei (consilier, avocat) .

Mergi la instanță cu încredere în tine, ajungi cu jumătate de oră înainte să intre completul de judecată, solicită dosarul la bară și citește ultima încheiere de ședință, pregătește tot ce vrei să invoci/spui instanței. Pregătește ordonat și îngrijit materialele, fii atent la ședința de judecată, nu deranja ședinta, raspunde clar, concis, și vei avea respectul cuvenit, atat al instanței cât și al adversarului tău.

Alina Matei: Este consilierul juridic un fel de avocat? Adică face fix ce face și un avocat, fără stresul onorariului clientului.😊 Întrebarea am inspirat-o din destăinuirea Ioanei Regenbogen, care a spus că ea și echipa ei de consilieri juridici funcționează ca o firmă de avocatură.

Mirela Dragu: Da, consilierul juridic este un fel de avocat, numai că, un consilier juridic are o paletă mult mai largă de domenii pe care le abordează într-un timp mult mai scurt decat avocatul, si anume: muncii, civil, penal, administrativ, insolvență, achizitii publice, transporturi etc.

Referitor la faptul că nu exista stresul onorariului, da, așa este, dar există o gramadă de alte stresuri. Poate cel mai important este acela de a obține toate semnăturile necesare pe documentul redactat, in timp util; apoi, justificarea tuturor documentelor întocmite cât si multitudinea de acte ce le avizează din punct de vedere juridic care implică un studiu aprofundat.

Daca ar fi să mă raportez la o casă de avocatură, aș putea spune, fără modestie, că lucrez într-o mare firmă de avocatura, cu un numar de 20 de juristi profeșioniști, cu medie de varstă 40 de ani, recunoscuți pentru activitatea lor în lumea juridică. Suntem o echipă bine structurată, împarțită în contencios și avizare-legislație, cu multe realizări și sunt foarte mândră ca fac parte din ea.

Alina Matei: Sunt convinsă că ai avut succese când partea adversă era reprezentată de avocați și case mari și prestigioase de avocatură. Inima sau ochii s-au bucurat mai mult? Ghinion (cuvânt care are deja o conotație prezidențială) pentru ei?

Mirela Dragu: Da, așa este, în cei 22 de ani de instanță am avut multe succese în spete grele unde partea adversă a fost reprezentată de case mari de avocatură. Sunt foarte mandră de ele și pot spune că mi-au dat multă încredre în mine.

Inima s-a bucurat mai mult decât ochii, în primul rând pentru că mi-am demonstrat mie că pot, că toată munca depusă nu este în zadar, că nu contează că sunt consilier juridic, ci numai faptul că m-am pregătit și am reușit să transmit judecatorului tot ce trebuia astfel încât să obțin o soluție favorabilă.

În ceea ce privește „ghinionul” parții adverse, nu cred ca despre asta este vorba, ci despre faptul ca eu am găsit mai multe acte  și  argumente juridice prin care să dovedesc ca soluția corectă este cea propusă de mine.

Alina Matei: Pentru cine nu a lucra niciodată la Stat, cum ai caracteriza munca în slujba statului?

Mirela Dragu: Lucrând la o regie autonoma care nu este in totalitate de stat pot spune că este o munca cu atenție sporită față de patrimoniul statului. Nu știu dacă este total diferită decat cea de la privat, pentru că nu am experiență in acest domeniu, dar cred că atunci când te respecți pe tine, îți faci „munca” cu simț de răspundere și la stat și la privat.

Alina Matei: Ori de câte ori văd mesajele tale pe Facebook sau ne întâlnim, simt la tine o profundă nevoie de a trăi viața într-un fel: învățând permanent, făcând mișcare nu singură, ci alături de soțul tău, practicând profesia după anumite valori. Cum faci de pui din tine și în profesie și în viața de familie?

Mirela Dragu: Cele doua componente ale vieții mele, familia și profesia, se completează reciproc. Binenteles ca pe primul plan este familia, acolo îmi gasesc echilibru și puterea de a merge mai departe. Multe dintre deciziile mele au fost luate având în vedere acest aspect.

În ceea ce privește profesia, o fac cu multă pasiune si plăcere. Sunt foarte mândra de prietenii mei: avocati, judecatori, executori, notari, psihologi care nu m-au lăsat niciodată la greu si ori de cate ori am o nelămurire pot apela la ei, reciproca fiind valabilă întotdeauna.

Alina Matei: Ce mini-planuri de viitor ai? De exemplu, în vacanță unde?

Mirela Dragu: Miniplanurile mele de viitor se îndreaptă către perfecționarea în domeniile noi pe care le experimentez în ultimul timp, cum ar fi, tehnica legislativa, achizițiile publice, dreptul contractelor, acestea fiind numai câteva.

În vacanță, vom încerca, cu mare precauție, puțin la mare pe litoralul nostru și puțin la munte, muntele fiind o pasiune mai veche a noastră.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Mirela Dragu: Multumesc pentru atenția acordată acestui interviu.

Vă doresc o vară frumoasă și fără evenimente neplăcute!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mirela Dragu:  Și eu iți mulțumesc, Alina, pentru aceasta oportunitate!

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti