« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

UNNPR și ATR continuă parteneriatul pro-viață
16.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 16 iulie 2020, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității următorul comunicat:

Marcarea festivă a Zilei Donatorului de Organe, pe data de 16 iulie 2020, reprezintă un bun prilej pentru reiterarea sprijinului pe care notarii publici îl acordă comunității pacienților cu transplant și celor aflați pe listele de așteptare și în dializă.

Ca expresie a implicării active a notarilor publici în soluționarea problemelor stringente ale societății, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România s-a alăturat Asociației Transplantaților din România în demersurile întreprinse în direcția informării publicului larg cu privire la diferite aspecte ale donării post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor. În acest sens, a fost semnat anul trecut un protocol de colaborare, menit să coaguleze pe termen lung eforturile  celor două organizații în direcția atingerii obiectivului anterior menționat.

Parteneriatul încheiat a fost de bun augur, sub auspiciile sale desfășurându-se activități destinate pacienților cu transplant  și campanii de comunicare ale căror rezultate constructive confirmă necesitatea continuării colaborării.

În acest sens, Dumitru Viorel Mănescu, notar public, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România afirmă:

Ca profesioniști ai dreptului aflați în serviciul societății, dar și ca oameni sensibili la suferințele aproapelui, vom sprijini și pe mai departe cauza semenilor noștri care luptă pentru viață. În calitate de notari publici, suntem adesea martorii poveștilor de viață emoționante ai unora dintre semenii noștri, oameni pe care nevoia îi determină să ne treacă pragul în căutarea unor soluții la problemele de viață cu care se confruntă. Din această perspectivă, donarea de organe este de departe una dintre deciziile personale cele mai încărcate afectiv. Persoana care s-a decis să facă acest gest de o generozitate extraordinară, salvând astfel alte vieți și care ajunge față în față cu un notar public pentru a afla cum poate fi înscrisă în Registrul Național al Donatorilor, are nevoie nu doar de un profesionist al dreptului, capabil să-i dea informațiile necesare, ci și de un OM cu care să rezoneze emoțional, în care să aibă deplină încredere. Sunt convins că fiecare dintre noi, dacă situația o cere, este acel OM.

Mesajul notarilor publici este completat de cel al Asociației Transplantaților din România, care, prin vocea președintelui său, Gheorghe Tache, îndeamnă la empatie, reflecție și într-ajutorare:

Îmi exprim speranța ca atât de Ziua Donatorilor de organe, cât și în restul timpului, oamenii să nu uite să își trăiască viața din plin, dar să se gândească și la cei care au nevoie de ajutor pentru a trăi. Anul acesta, și poate pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo, pandemia ne face să ne gândim mai mult la sănătate, să fim mai buni și mai înțelegători unii față de alții. Vă așteptăm să reflectăm la ce se poate face mai mult și mai bine pentru cei care au nevoie de organe salvatoare de vieți omenești.”

Rolul notarilor publici în procedura donării post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, a fost reglementat prin Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului justiției nr.1158/2012 privind înființarea Registrului Național al Donatorilor de Organe, Țesuturi și Celule (R.N.D.). Conform dispozițiilor legale, notarii publici au obligația de a înscrie în R.N.D. datele de identificare a donatorilor și declarațiile prin care aceștia consimt la donarea post-mortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor, sau revocă acest consimțământ. Declarațiile de consimțământ ale donatorilor sunt scutite de plata onorariului notarial.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Notari, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD