« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-73/19 Movic. Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 – Acțiune în încetare a practicilor comerciale neloiale introdusă de o autoritate publică în vederea protejării intereselor consumatorilor. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
16.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Cererea de decizie preliminară a fost introdusă de Curtea de Apel din Antwerpen, Belgia, în cadrul unui litigiu între statul belgian, pe de o parte, și Movic BV, Events Belgium BV și Leisure Tickets & Activities International BV, societăți de drept neerlandez, pe de altă parte, cu privire, printre altele, la încetarea de către acestea din urmă a practicii lor comerciale de revânzare a biletelor de intrare la evenimente organizate în Belgia.

Autoritățile belgiene au chemat în judecată aceste societăți, solicitând, cu titlu principal, pe de o parte, să se constate că aceste societăți practicau revânzarea, în Belgia, prin intermediul unor site-uri internet gestionate de acestea, a biletelor de intrare la evenimente pentru un preț mai mare decât cel inițial, activitate care determina încălcări ale dispozițiilor Legii din 30 iulie 2013 și ale CDE, și, pe de altă parte, să se dispună încetarea acestor practici comerciale.

Cu titlu accesoriu, autoritățile belgiene au solicitat să se dispună măsuri de publicitate a deciziei pronunțate pe cheltuiala societăților menționate, să se aplice o penalitate cu titlu cominatoriu de 10 000 de euro pentru fiecare încălcare constatată începând cu comunicarea acestei decizii și să se declare că încălcările viitoare vor putea fi constatate printr-un simplu proces verbal întocmit de un funcționar abilitat din cadrul Direcției Generale a Inspecției Economice.

Cele trei societăți în cauză au ridicat excepția lipsei competenței internaționale a instanțelor belgiene, susținând că autoritățile belgiene au acționat în exercitarea puterii publice, astfel încât acțiunile lor nu intrau în domeniul de aplicare al Regulamentului nr. 1215/2012.

Părțile din litigiile principale sunt în dezacord cu privire la aspectul dacă exercitarea competenței unei autorități publice de a introduce o acțiune destinată să pună capăt unor încălcări ale Legii din 30 iulie 2013 și ale CDE provine sau nu din manifestarea exercitării puterii publice.

Prin întrebarea formulată, instanța de trimitere solicită în esență să se clarifice interpretarea noțiunii de „materie civilă și comercială”, care figurează la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul nr. 1215/2012.

Curtea a statuat:

Articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială trebuie interpretat în sensul că intră în sfera noțiunii de „materie civilă și comercială”, care figurează în această dispoziție, o acțiune între autoritățile unui stat membru și profesioniști stabiliți în alt stat membru în cadrul căreia aceste autorități solicită, cu titlu principal, să se constate existența unor încălcări care constituie practici comerciale neloiale pretins nelegale și să se dispună încetarea acestora, precum și, cu titlu accesoriu, să fie dispuse măsuri de publicitate și să se aplice o penalitate cu titlu cominatoriu.

:: Hotărârea

 

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, JURISPRUDENȚĂ, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD