Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Avocați Cyberlaw Cybersecurity Opinii SELECTED

Inteligența artificială (ChatGPT) în sprijinul profesiei de avocat

21 iunie 2023 | Andrei-Sebastian MURARIU
Andrei-Sebastian Murariu

Andrei-Sebastian Murariu

Rezumat: Articolul are ca scop prezentarea modalităților în care inteligența artificială (ChatGPT) poate veni în sprijinul profesiei de avocați. Avocații sunt specializați în diferite domenii de practică, însă, uneori, există lacune în domenii tehnice precum rezistența materialelor, dinamica ciocnirii a două corpuri, trigonometrie și altele asemenea. Până de curând, aceste lacune erau rezolvate prin dialogarea directă cu un expert în această problemă. Cu toate acestea, dialogul poate fi dificil din motive de timp, limbaj inaccesibil al specialistului, lipsa calităților de pedagog etc. O mare parte dintre aceste probleme pot fi acum soluționate prin apelarea la inteligența artificială.

Introducere

Premisa de la care a plecat conceperea prezentului articol este că, avocații nu pot fi atotștiutori și că uneori este necesar să apelăm la diferite surse externe pentru a soluționa o problemă. Deși este de dorit să fim specializați în anumite domenii, chiar și cu această specializare apar chestiuni complicate ce sunt în apanajul unor materii tehnice, care ne depășesc din diverse motive.

Lucrând la un caz cu un accident rutier, în care inculpatul nu recunoaște producerea accidentului în maniera în care a fost descrisă de către Parchet, a trebuit să producem teorii viabile că accidentul s-a produs într-o altă modalitate.

Dovedirea unei alte modalități presupunea să arătăm că, din punct de vedere fizic, cele două corpuri (autoturismele) nu puteau ricoșa în modalitatea în care a prezentat-o expertul judiciar.

Ca avocați, suntem specialiști în a construi o strategie pentru cursul dosarului, o pledoarie pentru dezbateri, concluzii scrise pentru a consolida poziția din dezbateri și cercetare judecătorească. Munca avocatului este preponderent scrisă, iar în prezent este foarte tehnicizată și specializată. Vremea pledoariilor cu sala plină și încheiate în ropote de aplauze care puteau schimba cursul unui proces, a apus demult.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

De asemenea, cu atât de multe informații puse la dispoziție de internet, nu ne putem eschiva în a dezbate vreun detaliu din cauza noastră, motivând că nu ține de specializarea noastră, ci este a expertului.

Profesia de avocat s-a schimbat radical în aceste vremuri moderne. Aceasta nu mai poate fi exercitată în mod individual, ci alături de alți colegi avocați, dar mai ales alături de inteligența artificială care este din ce în ce mai prezentă în viețile noastre cotidiene și profesionale.

Cum poate ajuta ChatGPT un avocat?

ChatGPT este un model de limbaj artificial dezvoltat de OpenAI, bazat pe arhitectura GPT-3.5. Acesta a fost creat pentru a oferi conversații naturale și inteligente cu utilizatorii, utilizând tehnologii de procesare a limbajului natural (NLP). ChatGPT poate răspunde la o varietate de întrebări și sarcini, inclusiv întrebări generale de cunoștințe, conversații despre subiecte specifice, rezolvarea problemelor și multe altele. Acesta poate fi utilizat pentru a crea asistenți virtuali, chatbot-uri sau alte aplicații care necesită conversații cu utilizatorii.[1]

Reflectând asupra acestei definiții prezentate de către însuși ChatGPT, practic explicându-și natura, reiese că acesta este capabil de conversații într-un limbaj natural, dar are și abilități de a rezolva diverse sarcini.

Rezolvarea sarcinilor poate ajuta mediul avocațial prin eficientizarea timpului petrecut în a găsi soluții la probleme ce nu țin de domeniul avocaturii, ci vizează detalii tehnice ale fondului problemei clientului.

Spre exemplu, am arătat mai sus că avem în lucru un dosar de ucidere din culpă, în care inculpatul nu recunoaște modalitatea în care s-a petrecut accidentul, prezentată de către Parchet. Având nevoie de ajutorul unui expert pentru a-i adresa câteva întrebări de fizică și dinamică a accidentului, am apelat la ChatGPT, întrucât expertul nostru era plecat în vacanță.

În esență, doream să aflăm dacă o înclinare a volanului de 1.2 grade pentru o perioadă de 5 secunde la o anumită viteză, va determina modificarea radicală a poziției autoturismului și mai ales unde se va situa acesta în final raportat la poziția lui inițială. A reușit să ne formuleze mai multe teorii pe măsură ce adăugam parametrii corespunzători.

Cu toate acestea, uneori ne-ar ajuta și o animație similară celor din PC Crash, pentru a vedea clar cum s-a produs accidentul. I-am solicitat să ne ofere o animație, însă ne-am lovit de o problemă tehnică în sensul că ChatGPT poate oferi o animație a unei probleme pe care dezbatem, însă, în perioada redactării acestui articol, nu o putea urca pe un site de profil, ca să o putem vedea.

Fiind totuși pasionați de internet, ne-am amintit că o animație sau o imagine poate fi prezentată și sub forma unui cod ASCII, astfel că am putut vedea în format 2D modalitatea în care a soluționat problema supusă dezbaterii. A avea la dispoziție o simulare foarte rapidă și tehnică te poate ajuta foarte mult în sensul că poate oferi ceva de neprețuit și anume idei.

Ideile sunt extrem de folositoare iar a avea una în plus de la ChatGPT nu te costă nimic dar te poate duce pe o altă pistă care să te ajute, în esență, îți poate deschide ochii către alte teorii.

O altă problemă de care ne-am mai lovit a fost interpretarea unui grafic din cadrul unui raport emis de către o firmă producătoare de Airbag Control Unit[2] în care erau prezentați mai mulți parametri. Se prezenta un algoritm de calcul al vitezei de deplasare, precum și locul în care s-a produs accidentul pe suprafața mașinii, în cazul nostru stânga față. Aveam nevoie să ne explice mai bine axele acelui grafic și interpretările lui într-un mod mai simplu decât o făcea acel raport. Am întrebat ChatGPT dacă poate interpreta un grafic dintr-o poză și răspunsul a fost afirmativ. Am urcat poza cu graficul respectiv pe un site de profil iar ChatGPT a accesat-o cu succes și am putut discuta cu acesta despre mai mulți parametri și modalitatea lor de interpretare. Apreciem că o asemenea posibilitate este deosebit de ajutătoare în interpretarea de date. ChatGPT poate interpreta orice fel de grafic și mai ales poți discuta cu acesta pe marginea acelui grafic.

Într-un alt dosar, am extras metadatele unei înregistrări video despre care aveam dubii că a fost realizată la data arătată în procesul verbal. Folosind un soft precum Exiftool am obținut mai multe date, dar pe care nu știam cum să le interpretez întrucât noțiunile nu îmi erau cunoscute. Astfel, am luat rând pe rând fiecare noțiune și acesta mi-a explicat-o. Mai mult decât atât, am luat toate datele generate din program și le-am comunicat chatbot-ului, urmat de întrebarea dacă observă ceva dubios la aceste date. Astfel, am putut observa mai multe neconcordanțe de care m-am ajutat în susținerea unei cereri de efectuare a unei expertize judiciare cu privire la acea înregistrare video.

O chestiune foarte interesantă o reprezintă infinitatea lipsită de jenă cu care poți întreba același lucru în caz că nu ai înțeles răspunsul oferit. În realitate, uneori ne simțim copleșiți de o informație care ne depășește cu mult cunoștințele într-o anumită materie. Întrebăm un expert despre o anumită problemă și primim un răspuns complet și complex. Ne permitem uneori să spunem că nu am înțeles și că am dori explicații suplimentare. Atunci când simțim că expertul folosește cele mai simpliste raționamente (deși, în realitate, nu este chiar așa) și tot nu reușim să înțelegem răspunsul său, dintr-o jenă interioară o să ne prefacem că înțelegem. Jena apare pentru că interlocutorii nu reușesc să explice lucrurile simplist.

Simplitatea, pe cât pare de ușoară, pe atât este de dificilă de aplicat în cauză. Să rezumi un mecanism complex la o singură frază presupune să stăpânești deosebit de bine instrumentele pe care le deții, or, în practică, nu toți specialiștii au această aptitudine. Albert Einstein a afirmat că „totul ar trebui să fie făcut cât mai simplu, dar nu mai simplu decât este necesar.” În genere, pentru a explica un mecanism complex într-un mod simplu, trebuie să cunoști extrem de bine acel mecanism. Fără o cunoaștere profundă a unei noțiuni, explicarea într-un mod simplu nu poate fi posibilă.

Cu ChatGPT se elimină această politețe de a nu întreba la infinit dacă nu am înțeles ceva. Chatbot-ul poate fi întrebat de nenumărate ori același subiect, sub diverse reformulări sau cu accentuări asupra noțiunilor pe care încă nu le-am înțeles. Ar fi inutil să arătăm aici de câte ori am pus ChatGPT să reformuleze răspunsul și să explice de mai multe ori aceeași noțiune până am reușit să înțelegem cu precizie.

Ce face diferit ChatGPT de un motor de căutare este că poți dialoga cu acesta. Poți adăuga noțiuni noi în cadrul conversației care schimbă problema iar acesta se va raporta și la acestea din urmă. Diferența majoră între un motor de căutare și ChatGPT este că, acesta din urmă, va soluționa o problemă în mod concret. Motorul de căutare oferă link-uri către probleme mai mult sau mai puțin similare, urmând ca cel care caută să decidă dacă ceea ce a găsit este util sau nu, dar asta după multe ore de căutare.

Concluzii       

Încă în fază incipientă, atât din punct de vedere tehnic dar și din punct de vedere al necesității dovedirii utilității, ChatGPT încă nu va putea fi folosit ca un mijloc de probă în procese, așa cum este un raport de expertiză. Credem că, va mai fi necesar o perioadă foarte mare de timp până când justiția ar putea considera această unealtă drept una folositoare dar mai ales veridică și certă. Reticența judecătorilor va consta în dubiul asupra corectitudinii informațiilor. Pe lângă aceasta, va exista un dubiu și mai mare dacă nu cumva ChatGPT a fost manipulat de utilizator în a oferi răspunsul pe care partea și l-ar dori, așa cum uneori se întâmplă cu expertul parte care are o doză de subiectivism.

De asemenea, menționăm că pe parcursul interacțiunii cu ChatGPT, acesta uneori face și confuzii. Ni s-a întâmplat să se folosească de legi greșite sau abrogate și de aceea considerăm că trebuie tratat cu mare atenție. Am resimțit utilitatea lui în materii tehnice precum fizică sau informatică și chiar și atunci l-am folosit doar ca punct de plecare.

Totuși, realistic ne putem întreba dacă, o asemenea inteligență artificială care va fi perfecționată din ce în ce mai mult, nu va putea să devină un etalon în materie juridică. La fel de realistic, ne putem întreba dacă nu cumva, această inteligență artificială va deveni capabilă de autoperfecționare devenind astfel un autodidact. Spre deosebire de noi oamenii, care avem defectul de a procrastina, această inteligență artificială ar putea absoarbe cunoștințe fără oprire.

Putem admite astfel că, avocatul ar putea fi înlocuit de către inteligența artificială în contextul în care, pledoaria nu mai reprezintă esența procesului? În era contemporană, așa cum spuneam și mai sus, procesul s-a modificat substanțial, devenind foarte tehnicizat. Procedura procesului este cea importantă iar dreptul material este pe planul secund. Se poate foarte bine să pierzi cu dreptatea în mână cum se spune dacă, procedura nu este urmată cu strictețe. Or, dacă o asemenea afirmație este considerată corectă, de ce nu ar putea ChatGPT să devină un avocat?

Răspunsul este simplu însă menționăm că ar putea fi doar temporar. ChatGPT nu poate înlocui un avocat care încă are armele spontaneității și a prezenței de spirit. Spre deosebire de ChatGPT, un avocat știe când să tacă la audierea unui martor și cum ulterior va folosi absența răspunsurilor în favoarea sa. Prezența de spirit este un atribut ce transformă un avocat de rând într-unul de excepție. A ști să taci când trebuie și a ști să întrebi în momente cheie reprezintă arme, pe care cel puțin la acest moment, ChatGPT nu le poate dobândi. Sunt arme care sunt atașate exclusiv omului și nu vedem cum acestea pot fi codate într-un algoritm.

Astfel, ChatGPT va veni doar în sprijinul avocaților prin furnizarea rapidă a unor răspunsuri la probleme complexe și care nu suportă amânare.


[1] Definiție preluată dintr-o conversație cu ChatGPT, după ce i-am adresat întrebarea Ce este ChatGPT?
[2] Este un dispozitiv care înregistrează ultimele 5 secunde premergătoare producerii unui accident, similar unei cutii negre de la avioane.


Avocat Andrei-Sebastian Murariu, Baroul București

* Premiul III – concursul UNBR „Perspectivele profesiei de avocat în contextul tendințelor europene”
** Lucrarea a fost publicată în Revista Avocatul nr. 1/2023, editată cu ocazia Congresului Avocaților 2023

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership