Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Articole, SELECTED, Universitaria

Activități de educație juridică în luna februarie 2022

2 martie 2022 | Gianina CLOP
Gianina Clop

Gianina Clop

27 februarieCristi Danileț a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevi din județul Dolj, într-un proiect al elevei Andreea Miliganu. De data aceasta, pe lângă temele obișnuite legate de legislație, au fost și întrebări legate de război: când e obligatorie înrolarea, ce sancțiuni primesc cei care se sustrag, ce înseamnă regimul SWIFT, ce riscă spionii.

26 februarie – Întâlnire de educație juridică cu judecător Cristi Danileț: 130 de elevi participanți, plus profesori, majoritatea de la Liceul Borșa și câțiva de la Școala nr. 7, 8 și 9 din Borșa. Invitația a venit de la prof. Liana Timiș-Mureșan intermediată de inspector școlar Marius Voinaghi.

25 februarie – Educație juridică cu judecător Cristi Danileț la Sighetu Marmației, jud. MM. Au avut loc două întâlniri la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”, organizată de directorul Ovidiu Sechel. Prima întâlnire a fost cu liceenii, apoi cu elevi de gimnaziu. S-a discutat despre regulile ce trebuie respectate, despre sancțiuni și pedepse, despre rolul important al copiilor în societate.

25 februarie – Educație juridică la Sighetu Marmației, jud. MM, activitate susținută de domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnirea a avut loc la Colegiul Național „Dragoș Vodă” și a fost organizată de doamna directoare Crina Voinaghi. S-a discutat despre regulile de acasă, de pe stradă, din online, de la școală; despre droguri și arme; despre toleranță, dar chiar și despre război.

24 februarie – Educație juridică cu elevii din clasele a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, activitate desfășurată de domnul judecător Cristi Danileț. S-a discutat despre dreptul la protest al elevilor, despre șantajul cu poze intime, despre conturi false deschise în online, despre răspunderea penală. Lecția a durat aproape două ore. A asistat dir.adjunct Adrian Bledea și prof. Maria Bolchis, care a predat opționalul de educație juridică în anii trecuți și va reveni anul viitor.

24 februarie – Educație juridică în Baia-Mare, la Colegiul de Arte, cu domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnirea a fost cu elevii de gimnaziu, respectiv cu cei de liceu. S-a discutat despre reguli și responsabilități, despre importanța toleranței și menținerii ordinii, despre Constituție și legi, despre cartea „Elevul și Legea” și aplicația „Lege-n-Dar”. Au fost prezente la activitate d-na director Bogdan Camelia Laura și prof. Dan Filip. S-a încheiat un protocol de colaborare între acest liceu și asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie care promovează educația juridică în România.

23 februarie – Educație juridică în Crângași, București cu domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnire online cu elevi de la Liceul Teoretic „Marin Preda” din București. În anul 2019, asociația VeDem Just a deschis aici primul Laborator de educație juridică din țară, pe care l-a dotat cu planșe, cărți, robe. La ora de azi a participat și directorul Marian Udroiu, profesoara Casilda Grigore Baştină și președintele asociației de părinți, Otilia Guli.

23 februarie – Domnul Ioniță Florian, membru VeDem Just, a discutat cu elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești despre droguri (consum, trafic, deținere, consecințele legale, traume psihice), rețele de trafic de persoane, rețele de prostituție și proxenetism.

22 februarie – Au avut loc două întâlniri de educație juridică susținute de judecător Cristi Danileț cu elevii de la Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, jud. Galați, la invitația doamnei director Adriana Lefter. Prima oră a fost pentru elevii din clasele a VIII-a. A doua oră a fost pentru elevii din clasele V-VII. Prilejul a fost un program Erasmus la care copiii participă, unde discută despre bullying.

18 februarie – Activitate la Școala Gimnazială „Lia Manoliu” din comuna Cornești, susținută de judecător Cristi Danileț la invitația doamnei director Alina Cristoltan cu elevii de gimnaziu din această comună. Copiii au rezolvat foarte bine un caz real din justiție cu o minoră implicată în furtul cardului unui profesor, au citit impecabil din Constituție despre libertatea de exprimare și din Codul penal despre loviri, au aflat cum să se comporte corect pe stradă și la școală, au aflat ce nu este permis în online.

18 februarie – Educație juridică la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, la invitația prof. Ugro Camelia. Activitatea a fost desfășurată de judecător Cristi Danileț cu sprijinul doamnei director, Ramona Mureșan. Tinerii au aflat despre lege și oamenii legii, despre reguli și răspundere, despre grija pentru corecta circulație pe drumul public, despre implicarea minorilor în divorțul părinților, despre droguri și bullying, despre minori luați în centrele de plasament, despre minori abuzați la școală, acasă ori pe net. La sfârșit, copiii au aflat că există ghidul „Elevul și Legea” în format audio pentru cei cu deficiențe de vedere și în limbajul semnelor pentru cei cu probleme de auz.

17 februarie – Asociațiile VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și ASD – Asociația Studenților la Drept din Iași au organizat un curs de instruire intensivă a studenților care doresc să predea voluntar educația juridică non-formală pentru elevi. La inițiativa studentei Ilinca Sabina Acasandrei au participat 30 de studenți la o sesiune de formare ținută de judecătorul Cristi Danileţ cu privire la metodele și tehnicile de predare, adaptate la nevoia de a transmite cunoștințe elementare despre legislație copiilor și tinerilor.

17 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o lecție despre drepturi și responsabilități pentru elevii de la Liceul „Dumitru Tăuțan” din Florești, jud. Cjul, la invitația prof. Mia Chindris. ELevii aveau vârsta de 15-16 ani, așa că s-a discutat despre importanța vârstelor legale: 10 ani – când putem sta de vorbă cu o autoritate, 13 ani – intrăm în lumea digitală, 14 ani – putem fi sancționați de poliție, controlor sau judecător, 16 ani – decidem cu privire la viața noastră intimă.

17 februarie – Educație juridică în Cluj-Napoca la Liceul Teoretic Eugen Pora. Activitatea a fost desfășurată de judecător Cristi Danileț la invitația prof. Laura Gadalean. Au fost două ore mijlocite de doamnele director Anamaria Baciu și Andreia Badarau Biluca. La prima au participat elevi din clasele de gimnaziu. La a doua întâlnire au participat elevi de liceu, din clasele XI-XII. Majoritatea erau interesați de Drept, așa că pe lângă informațiile generale despre reguli și legi, li s-a oferit și informații despre orientarea în carieră.

16 februarie – Liceul Teoretic ”C.A. Rosetti” din București a avut o activitate desfășurată în cadrul proiectului ”̦̆ ” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, desfășurată de avocat Ioan Mircea David. S-a discutat despre mandatele de percheziție și despre mandatele de arestare preventivă și impactul drogurilor la nivelul tinerilor.

16 februarie – Educație juridică cu judecător Cristi Danileț în două comune clujene, Iclod și Livada, la invitația directoarei Liana Dobocan, la copiii din gimnaziu și de la o clasă din învățământul primar. Ei au aflat cum pot fi în siguranță acasă, pe stradă, la școală sau în online.

16 februarie – Educație juridică la Iași cu judecător Cristi Danileț: activitatea a fost online cu elevii din clasele a V-a (prezenți acasă) și a VII-a (prezenți în clasă) de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iași, la invitația prof. Elena Pătrău. Elevii au fost interesați de modul în care acționează Protecția copilului, de reacții la agresiunile comise de profesori, de regulile la deschiderea unui cont pe o rețea de socializare, de posibilitatea de a posta fotografii cu minori, de condițiile în care se poate invoca legitima apărare.

15 februarie –. Domnul judecător Cristi Danileț, la invitația profesoarei Gina Bordea, a vorbit cu elevii de a X-a de la Liceul „Simion Mehedinți” din com. Vidra, jud. Vrancea.

11 februarie – GATA ORICÂND! Timp de o oră și jumătate judecător Cristi Danileț a dialogat cu tinerii cercetași din Iași de la Centrul Local Constantin Sapatino, unde lideră la grupa de vârstă exploratori (15-18 ani) le este o mai veche prietenă, Florentina Alice Fasie, iar voluntari sunt Ioana Paraschiv, Robert (Fredo) și Liliana Guria. S-au discutat situații concrete cum ar fi hărțuirea pe stradă, șantajul cu poze intime, limitele libertății de exprimare, dar și reguli de circulație.

11 februarie – La invitația doamnei director Tomescu Niculina Sophia, a avut loc o întâlnire online de educație juridică cu elevii din patru clase XI-XII de la Colegiul Național „Ioniță Asan” din Caracal. Această unitate școlară a semnat și Protocol de colaborare cu asociația VeDem Just. Aici se predă pentru al doilea an opționalul de juridică la două clase a XII-a și patru clase a XI-a și toți elevii au primit manualul „Elevul și Legea”. Domnul judecător Cristi Danileţ le-a explicat care sunt regulile ce se aplică în familie, pe stradă, la școală și în online și le-a explicat că responsabilitățile lor devin mai mari odată cu creșterea în vârstă.

11 februarie – Proiectul “̦̆ ” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, s-a desfășurat în Colegiul Național “Grigore Moisil” din București. Activitatea a fost susținută de avocat Ioan Mircea David.

11 februarie – Judecătorul Cristi Danileţ s-a întâlnit la o oră de educație juridică cu elevii din clasa a X-a de la Liceul Tehnologic din com. Vlădeni, jud. Iași. Invitația a fost adresată de doamna prof. Genoveva Sava, iar directorul Liliana Brânzanu a semnat un protocol de colaborare cu asociația VeDem Just care organizează aceste întâlniri de educație nonformală. Tinerii au aflat că nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii, că legea e făcută ca sa ne protejeze, că nimeni nu își poate face dreptate singur, că pentru încălcări grave ale legii cei mici sunt luați în răspunderea Protecției Copilului, iar cei peste 14 ani pot ajunge în fața unui judecător cu dosar penal, că sunt interzise violența domestică și școlară, la fel deținerea pozelor cu minori în ipostaze intime și deținerea cannabisului pentru consum propriu, că de la 10 ani copilul ai cărui părinți divorțează poate sta de vorbă cu judecătorul, că pe stradă se pot plimba cu bicicleta doar de la vârsta de 14 ani.

10 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o activitate de educație juridică la elevii din clasele 9b, 12a, 10b, 11a, 10c de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Ploiești, la invitația doamnei profesoare Loredana Ivan. S-a arătat adolescenților participanți că responsabilitățile cresc odată cu vârsta: de la 10 ani putem fi prezenți în fața judecătorului când părinții divorțează, de la 13 ani putem să ne deschidem conturi pe rețelele de socializare, de la 14 ani putem primi amenzi de la polițiști dacă abaterea e minoră sau pedepse de la judecători dacă comitem o infracțiune, de la 16 ani putem semna singuri un contract de muncă sau cumpăra petarde, de la 18 ani suntem majori și dobândim dreptul la vot. Elevii au fost invitați să caute pe net educație juridică dacă sunt interesați de programul VeDem Just de alfabetizare legală și să își descarce aplicația gratuită „Lege-n-Dar” pe mobil.

9 februarie – Educație Juridică alături de d-l. judecător Cristi Danileț care a prezentat elevilor Liceului Tehnologic din Aiud, câteva aspecte legate de educația juridică. Elevii au fost informați despre drepturi și responsabilități, despre siguranța online, bullying, cyberbullying, consumul de substanțe interzise, lezarea onoarei/reputației, implicarea civică, exercitarea dreptului la vot și responsabilitate socială. Elevii i-au adresat întrebări legate de orientarea în carieră, drepturi și responsabilități, dreptul de a alege și de a fi ales, ce postăm/distribuim pe rețelele de socializare sau grupuri private, diferența dintre viața publică și viața privată, fenomenul știrilor false! Toți elevii și-au descărcat pe telefon aplicația gratuită ,, Lege-n dar” și i-au mulțumit pt. manualele de Educație Juridică cu titlul ,,Elevul și legea” primite gratuit!

8 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut cinci întâlniri de educație juridică cu elevi din clasele a V-a, a VI-a, a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca: patru au fost în format fizic, una online. Este cea mai mare școală din Cluj, cu peste 2000 de elevi, de la cea pregătitoare la clasa a XII-a. Invitația a venit din partea unui părinte Bogdan Petrut.

7 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut trei ore cu patru clase, de a 7-a și a 8-a, de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca. S-a discutat despre importanța regulilor, protecția noastră, regulile online, am insistat pe violența fizică și bullyingul școlar, am și simulat un proces la una dintre clase, am discutat despre agresiunile școlare și dark web, despre importanța vârstei de 14 ani în viața noastră.

7 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost la Colegiul Național „G.Barițiu” din Cluj-Napoca, la invitația doamnei director pentru o oră de educație juridică cu elevii din clasa a VIII-a.

4 februarie – Domnul judecător Cristi Danileţ s-a întâlnit online, la o oră de educație juridică, cu elevii din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Pitești, coordonați de doamna profesoară de educație socială Ayda Oana. S-a vorbit despre regulile de circulație, regulile în online, importanța respectării legilor. Copiii au fost interesați despre cum poate ajunge cineva magistrat sau care a fost cea mai aspră pedeapsă aplicată.

3 februarie – Avocat Ioan Mircea David a fost la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gherhardinum”, Timis în cadrul proiectului ”̦̆ ” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog care își propune să răspundă tinerilor la cât mai multe probleme cu care aceștia s-ar putea confrunta în viața de zi cu zi. Invitația a fost făcută de doamna profesoară Aranka Pascalau.

3 februarie – Elevii din clasa a IX-a A, mate-info, ai Liceului Traian din Constanța, au participat la o întâlnire online cu judecătorul Cristi Danileţ, intermediată de Relu Teodor de la asociația „Make Sense”. Printre altele, s-a discutat despre răspunderea de la 14 ani, scuza necunoașterii legii, droguri, pornografie infantilă, exprimarea în online, vot.

3 februarie – 100 de elevi din clasa a IV-a și profesorii lor de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca au participat la o întâlnire de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileţ. S-a discutat despre regulile ce trebuie respectate acasă (mai ales de violența domestică), la școală (insistând pe diferența dintre bullying și violența fizică) și în online. Unii dintre copii au povestit despre adulți care îi pozează de la fereastra apartamentelor, alții de spamuri pe care le primesc cu poze indecente. A fost motivul pentru s-a discutat despre furtul de identitate digitală, pornografia infantilă și anunțatul pericolului la tel. 112.

2 februarie – Echipa formată din specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța (insp.spec. Mihai Chichirim) precum și ai VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie (conf.univ.dr. Roxana Topor) au continuat, activitățile de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”. Astfel, 94 de elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Mun. Constanța au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014.

2 februarie – Ionita Florian, polițist și cadru didactic la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, a ținut o lecție de educație juridică online pentru elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Municipiul Ploiești. Tema a fost „O școală fără violență! O școală fără bullying!”, pentru a marca Ziua Internațională a Nonviolenței în mediul școlar, în cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței, derulată de ISJ Prahova și Poliția Română.

2 februarie – 87 de elevi și cadre didactice din clasa a VII-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca au participat la o întâlnire de educație juridică cu judecător Cristi Danileț, solicitată de doamna Monica Budusan. A fost ocazia să clarificăm următoarele: în online nu putem scrie tot ce ne trece prin minte, ci trebuie respectate onoarea unei persoane; nu putem înregistra discuții sau fotografia casa unei persoane; nu putem circula cu bicicleta pe drumul public până nu împlinim vârsta de 14 ani; violența școlară elev-elev sau elev-profesor este interzisă; de la 14 ani pedepsele se aplică de către judecători; pentru a traversa strada trebuie respectate cinci reguli (zebra, verde, ne asigurăm, nu alergăm, ne dăm jos de pe biclicletă); nu aducem la școală arme sau droguri; deținerea de droguri, inclusiv de canabis, este interzisă; șantajul cu poze intime este pedepsit.

Copiii au fost îndrumați să acceseze site-ul www.educatiejuridica.ro și să își descarce în mobil aplicația gratuită „Lege-n-Dar”.

1 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de la toate clasele a VI-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca, la invitația prof. Monica Budusan. S-a discutat cu elevii despre regulile de acasă, de pe stradă, de la școală și din online. Apoi am insistat pe violența la școală, bullying și cyberbullying.

1 februarie – La invitația doamnei profesoare Antonia Pop de la Liceul Tehnologic ,,Petri Mor” din Nușfalău, Jud. Sălaj, domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire cu elevii de a VII-a. S-a stabilit: fără violență; în online respectăm aceleași reguli din offline; anunțăm poliția la 112 doar în caz de pericol; răzbunarea este interzisă: nimeni nu are voie să-și facă singur dreptate; sub lege suntem protejați; regulile sunt făcute ca să fie respectate chiar dacă nu ne convin și chiar dacă nu ne vede nimeni; fiecare răspunde pentru fapta proprie; părinții plătesc daunele produse de copii; până la împlinirea vârstei de 14 ani Protecția Copilului decide ce face cu cel care comite fapte extrem de grave, după aceea decide judecătorul.

1 februarie – Avocat Ioan Mircea David a fost la Colegiul National „Vlaicu Voda”, Argeș pentru o activitate în cadrul proiectului ”Acționăm Just” care s-a desfășurat cu elevii clasei a 11-a G. Proiectul este realizat de VeDem Just în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog pentru a explica pe înțelesul tinerilor noțiuni despre droguri și despre răspundere penală.

Gianina Clop, Membru VeDem Just

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
J.Next
Cărţi

Servicii

Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocatură
Executori
Notariat
Sistemul judiciar
Studenţi

RSS  Publicare comunicate profesionale

Articole
Essentials
RNSJ   Studii   Note de studiu
Opinii   Povestim cărţi
Interviuri
Revista revistelor

Autori  Condiţii de publicare articole

Jurisprudenţă
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii


Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică