Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

Mihai Ioachimescu-Voinea: Fără îndoială, arbitrajul are capacitatea să evolueze în România
22.07.2020 | Alina MATEI

Secţiuni: Arbitraj, Content, Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mihai Ioachimescu-Voinea

Mihai Ioachimescu-Voinea

Alina Matei: Mulțumesc, Mihai, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ce te-a făcut să alegi facultatea de drept?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Mulțumesc și eu Alina pentru invitație și pentru timpul acordat. Facultatea de drept am ales-o din dorința de a rămâne conectat cu oamenii și societatea. Pe vremea aceea eram plecat la studii în Franța, unde urmam cursuri de inginerie. Am observant că studenții de acolo trăiau într-o lume abstractă, ca într-o bulă, care nu putea fi pătrunsă de mulți.  De aceea am hotărât să studiez ceva mai lumesc.

Alina Matei: Te numeri printre cei care au făcut un master şi Afară, cum se spune pe scurt. Ce ai ales să faci şi unde?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Am ales să urmez cursurile de Master în Dreptul Afacerilor Europene și Internaționale ale Universității Leiden din Olanda. Leiden este un orașel tipic olandez, cochet, iar Universitatea Leiden – cea mai veche universitate din Olanda, reprezintă coloana vertebrală a orașului.

Alina Matei: Mai erau masteranzi români acolo? Vorbeaţi, ţineaţi legătura?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Foarte puțini studenți români, dar am ținut legătura cu ei.

Alina Matei: Profesorii sau colegii străini ştiau ceva despre România? Te-au întrebat ceva despre România?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Profesorii cunoșteau România, pe de-o parte întrucât în anii trecuți au mai fost studenți români, iar pe de altă parte unul dintre doctoranzii în dreptul concurenței era originar din România. Un profesor chiar mi-a povestit experiența pe care a avut-o când a venit în România la începutul anilor 90. Rămăsese surprinsă de faptul că McDonalds-ul din București de la acea vreme nu avea burgerii deja făcuți, ci îi pregăteau după ce primeau comanda. I-am povestit că s-au mai schimbat lucrurile de atunci. În ceea ce privește studenții însă, depindea în mare parte de unde veneau ei. Cei din Asia sau America Latină cunoșteau mai puține lucruri despre România, însă frumusețea unui astfel de program constă tocmai în faptul că ai ocazia, prin colegii tăi, să descoperi lucruri pe care nu le știai înainte despre culturiile și tradițiile altor țări.

Alina Matei: Cum erau percepuţi studenţii/masteranzii din România acolo unde ai studiat tu?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Toți studenții sunt tratați în mod egal. Bineînțeles, profesorii vor aprecia întotdeauna studenții mai sârguincioși.

Alina Matei: Profesorii cum sunt la cursuri, în afara lor? Predau liber sau după foi? Care ţi s-a părut a fi cea mai serioasă preocupare a lor?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Profesorii sunt excelenți la toate capitolele. Studenții trebuie să citească în prealabil teoria și hotărârile din jurisprudență, iar în timpul cursului profesorul tratează aspectele mai importante din practică, pune întrebări sau răspunde întrebărilor pe care studenții le au. Totodată profesorii își prezintă cursurile cu slide-uri în powerpoint, pe care studenții le pot obține după curs (nu au foi). În afara cursurilor, profesorii sunt niște oameni obișnuiți, educați, deschiși și prietenoși. Majoritatea profesorilor ne-au invitat la un moment dat la o masă, la un fondue din ciocolată sau chiar la un pahar de vin, lucru care a ajutat la întărirea relațiilor profesor-student. Cea mai serioasă preocupare a profesorilor este studentul. În jurul lui se concentrează tot efortul personalului din universitate, iar acest lucru se vede în rezultatele pe care studenții le obțin.

Alina Matei: Dacă nu ar fi apărut Covid-19, viaţa ta profesională ar fi fost alta.

Mihai Ioachimescu-Voinea: Alta nu, cu siguranță însă lucrurile s-au amânat puțin.

Alina Matei: O dată întors în ţară, la Bucureşti, opiniile legate de practicarea avocaturii s-au schimbat?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Nu, nu s-au schimbat. Cred însă că este momentul ca avocații să fie mai flexibili, să se adapteze și să îmbrățișeze schimbările. Nu putem nega avansul tehnologic și beneficiile lui. Digitalizarea jusțiției, spre exemplu, este o chestiune care ar fi trebuit deja implementată. Este mult mai ușor să folosești o tabletă decât să ai 3 bibliorafturi de 8 kg în geantă, mai ales dacă te deplasezi pe jos.

Alina Matei: Arbitrajul ar putea deveni în perioada următoare un jucător mai de seamă faţă de perioada de până acum?

Mihai Ioachimescu-Voinea: Arbitrajul are fară îndoială capacitatea să evolueze în România. Piața de business din România avansează în ceea ce privește numărul de companii mari și mijlocii, iar arbitrajul este de natură să furnizeze soluții rapide, profesioniste la conflictele legale cu care se confruntă aceștia.

Alina Matei: Ultima carte citită de Drept şi nu numai.

Mihai Ioachimescu-Voinea: General Principles of the European Convention on Human Rights – Janneke Gerards. Momentan citesc La Reine Margot de Alexandre Dumas.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Mihai Ioachimescu-Voinea: I-aș ruga să își folosească cunoștințele în slujba binelui.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mihai Ioachimescu-Voinea: Eu vă mulțumesc pentru invitație!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti