Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Cyberlaw, Opinii, SELECTED

Transparența deciziilor judecătorești reprezintă baza unui sistem juridic puternic și independent. Libertatea de a putea alege este fundamentul democrației

3 martie 2022 | Adrian MANTOIU
Adrian Mantoiu

Adrian Mantoiu

Din 2015, portalul RoLII funcționează și asigură accesul gratuit al justițiabililor la jurisprudența României, punând în același timp la dispoziția profesioniștilor un acces programabil. În acest mod, oricine poate să aleagă modul și serviciile la care dorește să aibă acces.

De la înființarea în 2013 a fundației, membrii fondatori ROLII s-au asociat poziţiei exprimate în mod constant de Comisia Europeana în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în sensul că accesul publicului larg la jurisprudenţă va duce la o mai mare transparenţă şi la o creştere a încrederii publicului în actul de justiție, acest serviciu fiind asigurat de o entitate non-publică pentru a întării stabilitatea mecanismului de transparentizare.

Realizând importanța acestui serviciu, Wolters Kluwer a venit în ajutorul membrilor fondatori (Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Națională a Notarilor din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, Institutul Notarial Român, dl. Av. Adrian Toni Neacșu) și a asigurat realizarea și menținerea funcționării portalului www.rolii.ro în mod gratuit. 

În lume există organizații similare cu același scop:

a. CanLII (Canada Legal Information Institute) – fondat și susținut de avocații și notarii membri ai Federation of Law Societies of Canada;

b. AustLII (Australasian Legal Information Institute) – fondat de Universitatea Tehnologică din Sydney și Universitatea din Sydney – Facultatea de Drept. Este susținut din donații.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

c. BaILII (British and Irish Legal Information Institute) – fondat în anul 2000 de persoane fizice, reprezentanți ai diferitelor categorii profesionale implicate în actul juridic – judecători, avocați, notari, procurori, profesori în drept. Este susținut din donații.

d. Alte 11 organizații similare din Franța, Noua Zeelandă, țările din Commonwealth, Cipru ș.a.

Toate aceste organizații au aderat la declarația de la Montreal pentru accesul liber la informația juridică (2002) – amendată la întâlnirile din Sydney (2003), Paris (2004) și Montreal (2007).

Principiile acestei declarații sunt clare și fără echivoc

1. Informațiile juridice publice din toate țările și instituțiile internaționale sunt parte a patrimoniului public al umanității. Maximizarea accesului la aceste informații promovează justiția și respectarea legii;

2. Informațiile juridice publice reprezintă o proprietate digitală comună și trebuie să fie accesibilă gratuit tuturor printr-un efort non-profit;

3. Aceste organizații (institute) au dreptul de a publica informațiile juridice iar entitățile publice care creează sau gestionează această informație trebuie să acorde acces și dreptul de republicare al oricăror alte părți.

Informațiile legale publice includ informațiile legale generate de instituții publice ce au datoria de a emite acte legale și a le face publice. Sunt incluse legislația primară, jurisprudența și tratate, și documente secundare, interpretative, cum ar fi rapoartele, opiniile, ghiduri de bună practică, proiecte legislative și fundamentele acestora. De asemenea, sunt incluse documentele legale create în urma unui proiect cu finanțare publică.

Conform aceluiași document, obiectivele organizațiilor non-profit de tip Legal Information Institute au ca scop:

1. Publicarea pe internet a informațiilor legale provenind de la diferite instituții publice;

2. Acordarea accesului gratuit și anonim la informațiile respective;

3. Să nu împiedice alte entități în obținerea informațiilor deținute de organizație și publicarea acestora; și

4. Susținerea obiectivelor incluse în această declarație.

Rolul RoLII este esențial în promovarea accesului liber, general, gratuit și anonim la jurisprudența românească. Portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, dar şi tuturor categoriilor de profesionişti implicaţi în domeniul justiţiei.

Existența altor mecanisme de informare și de publicare a jurisprudenței (portal.just.ro, scj.ro, rejust.ro) este salutară și complementară rolului RoLII – de entitate terță care să garanteze promovarea accesului liber, general, gratuit și anonim la informația juridică publică. Închiderea activității acestei organizații vine în contradicție cu obligațiile pe care România și le-a asumat în cadrul MCV, document în care existența și funcționarea RoLII a dus la rezolvarea unui punct important legat de transparența sistemului juridic din România.

Sunt convins ca membrii fondatori ai RoLII vor găsi soluții de menținere a proiectului, în condițiile în care mediul juridic profesional le este alături. Așa cum aplicația a fost realizată gratuit și este întreținută și în prezent, principalii 3 actori din piața de informații juridice (Wolters Kluwer România, CTCE și Indaco) și-au exprimat în scris susținerea pe termen lung pentru acesta.

Adrian Mantoiu, Wolters Kluwer România

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories