Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, CJUE, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Procedură penală

CJUE. C-660/21 | K.B. și F.S. Protecția drepturilor fundamentale: dreptul UE nu se opune, în principiu, interdicției ca instanța națională să invoce din oficiu o încălcare a obligației de a informa prompt un suspect cu privire la dreptul său de a păstra tăcerea

22 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Cu toate acestea, este necesar și ca suspectul să nu fi fost privat de posibilitatea concretă și efectivă de a avea acces la un avocat, la nevoie recurgând la asistență juridică, și să fi avut, la fel ca, dacă este cazul, avocatul său, dreptul de acces la dosar și de a invoca această încălcare într-un termen rezonabil

Două persoane care se aflau noaptea lângă un camion în parcarea unei întreprinderi au atras atenția unor agenți de poliție judiciară, care au inițiat de îndată o anchetă privind o infracțiune flagrantă pentru fapte de furt de carburant. Aceste persoane au fost interogate la fața locului fără ca drepturile lor să le fie notificate și apoi au fost reținute. Drepturile le-au fost notificate abia puțin mai târziu, în special dreptul de a păstra tăcerea.

În cadrul procedurii penale, tribunal correctionnel de Villefranche-sur-Saône (Tribunalul Corecțional din Villefranche-sur-Saône, Franța) apreciază că, din cauza acestei notificări tardive, au fost încălcate drepturile persoanelor acuzate garantate de dreptul Uniunii[1]. În aceste condiții, percheziția vehiculului, reținerea suspecților și toate actele care decurg de aici ar trebui, în principiu, să fie anulate. Totuși, Cour de cassation (Curtea de Casație, Franța) a interpretat Codul de procedură penală în sensul că interzice instanțelor de fond să invoce din oficiu încălcarea obligației de a informa prompt o persoană suspectată sau acuzată cu privire la dreptul său de a păstra tăcerea.

În consecință, Tribunalul Corecțional solicită Curții de Justiție să stabilească dacă dreptul Uniunii se opune unei astfel de interdicții de invocare din oficiu.

În hotărârea pronunțată astăzi, Curtea statuează că interdicția impusă instanței penale de fond de a invoca din oficiu încălcarea în discuție în vederea anulării procedurii penale respectă, în principiu, dreptul la o cale de atac efectivă și la un proces echitabil, precum și dreptul la apărare, atunci când persoanele suspectate sau acuzate sau avocatul acestora au avut posibilitatea concretă și efectivă de a invoca încălcarea în cauză într-un termen rezonabil și au dispus în acest scop de accesul la dosar.

Curtea subliniază însă că, pentru a asigura efectul util al dreptului de a păstra tăcerea, această concluzie nu este valabilă decât în măsura în care persoanele suspectate sau acuzate au dispus în mod concret și efectiv, în termenul care le este acordat pentru a invoca o asemenea încălcare, de dreptul de a avea acces la un avocat, așa cum este consacrat de dreptul Uniunii și astfel cum este facilitat de mecanismul asistenței juridice. Ea precizează în plus că, dacă aceleași persoane renunță la această posibilitate, ele trebuie în principiu să suporte eventualele consecințe ale acestei renunțări, în cazul în care ea s-a efectuat în conformitate cu condițiile prevăzute de dreptul Uniunii. Acesta prevede în special că persoana suspectată sau acuzată trebuie să fi primit, în scris sau verbal, informații clare și suficiente într-un limbaj simplu și comprehensibil despre conținutul dreptului de a avea acces la un avocat și posibilele consecințe ale renunțării la el și că renunțarea trebuie să fie făcută în mod voluntar și neechivoc.


[1] Obligația autorităților de a notifica prompt dreptul de a păstra tăcerea este prevăzută la articolele 3 și 4 din directiva 2012/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2012 privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale), transpuse în dreptul național (JO 2012, L 142, p. 1)

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro


:: Hotărârea

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories