« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia Fondului European de Investiţii privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul activităților desfășurate de Fondul European de Investiții
22.07.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 236/1 din 22 iulie 2020, a fost publicată Decizia Fondului European de Investiţii din 4 iunie 2020 privind normele interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul activităților desfășurate de Fondul European de Investiții.

În contextul funcționării sale, Departamentul de conformitate al Fondului European de Investiții (FEI) poate desfășura anchete administrative, în temeiul Codului de conduită al personalului Grupului BEI, ceea ce implică prelucrarea de informații, inclusiv de date cu caracter personal.

Din proprie inițiativă sau la cererea operatorului de date sau a oricărei alte persoane fizice, responsabilul cu protecția datelor din cadrul FEI poate cerceta problemele și faptele legate direct de sarcinile sale care i-au fost aduse la cunoștință și le poate raporta persoanei care a solicitat cercetarea sau operatorului, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) din regulament.

În contextul funcționării sale, Departamentul de resurse umane din cadrul FEI poate desfășura proceduri disciplinare, în conformitate cu secțiunea 6 din Statutul funcționarilor FEI, titlul IV al Politicii privind demnitatea în muncă și codurile de conduită ale FEI aplicabile.

Membrii Consiliului de administrație al FEI, directorul general, directorul general adjunct și membrii personalului, precum și părțile afiliate implicate în operațiuni/tranzacții au obligația de a raporta către Serviciul anchetarea fraudelor din cadrul BEI („IG/IN”) orice posibilă conduită interzisă (de exemplu, fraudă sau corupție), care aduce atingere intereselor FEI și ale Uniunii, sau de a raporta către alte servicii competente orice conduită referitoare la exercitarea atribuțiilor profesionale care poate constitui o încălcare gravă a oricăror obligațiilor aplicabile. În plus, oricine, persoană fizică sau entitate, poate raporta către IG/IN o presupusă conduită interzisă.

Anchetele privind conduita interzisă, astfel cum sunt acestea definite în Politica antifraudă a BEI, sunt efectuate de IG/IN, în calitate de persoană împuternicită de către operator, în temeiul Acordului-cadru dintre FEI și BEI cu privire la prestarea de servicii.

FEI efectuează audituri ale propriilor activități. Acestea se desfășoară prin Departamentul de audit intern al BEI în temeiul Acordului-cadru dintre FEI și BEI cu privire la prestarea de servicii.

În contextul sarcinilor descrise la considerentele 1-6, FEI poate furniza asistență și sprijin altor instituții, organe, oficii și agenții ale Uniunii și poate primi asistență și sprijin de la acestea, astfel cum s-a stabilit în acordurile relevante privind nivelul serviciilor, în memorandumuri de înțelegere și acorduri de cooperare.

FEI poate furniza asistență și sprijin autorităților publice ale statelor membre ale UE sau poate primi asistență din partea acestora, la cererea lor sau din proprie inițiativă.

FEI poate furniza asistență și sprijin autorităților naționale și organizațiilor internaționale din țările terțe și poate primi asistență și sprijin din partea acestora, la cererea lor sau din proprie inițiativă.

În contextul activităților menționate mai sus, în calitate de persoană împuternicită de către operator, FEI sau oricare din partenerii de afaceri ai FEI menționați la considerentul 4 de mai sus, inclusiv Serviciul Anchetarea fraudelor din cadrul BEI, în calitate de persoană împuternicită de către operator, sau orice alt serviciu competent poate culege și prelucra informații și date cu caracter personal, inclusiv date de identificare ale unei persoane fizice, date de contact, roluri și sarcini profesionale, informații privind conduita și performanțele private și profesionale, precum și date financiare.

Există garanții adecvate pentru protecția datelor cu caracter personal și pentru prevenirea accesului sau transferului accidental sau ilegal, indiferent că sunt stocate într-un mediu fizic sau într-un mediu electronic. După prelucrare, datele sunt păstrate în conformitate cu normele aplicabile ale FEI privind păstrarea datelor, astfel cum sunt definite în evidențele de protecție a datelor, în temeiul articolului 31 din regulament. La sfârșitul perioadei de păstrare, informațiile legate de caz, inclusiv datele cu caracter personal, sunt eliminate, anonimizate sau transferate în arhivele istorice în conformitate cu principiile Regulamentului general privind protecția datelor la nivelul UE și cu actele normative asociate sau politicile FEI.

În acest context, FEI se angajează să furnizeze persoanelor vizate informații cu privire la activitățile de prelucrare menționate mai sus și de a respecta drepturile persoanelor vizate, conform prevederilor din regulament.

Poate fi necesar să se asigure un echilibru între drepturile persoanelor vizate, în conformitate cu regulamentul, și nevoile menționate în activitățile de mai sus, respectând totodată drepturile și libertățile fundamentale ale altor persoane vizate. În acest sens, articolul 25 din regulament prevede, în condiții stricte, posibilitatea de a restricționa aplicarea articolelor 14-20, 35 și 36, precum și a articolului 4, în măsura în care dispozițiile acestuia corespund drepturilor și obligațiilor prevăzute la articolele 14-20. În acest caz, este necesar să se adopte norme interne conform cărora FEI să poată restricționa drepturile menționate mai sus ale persoanelor vizate, în conformitate cu același articol din regulament.

Prezenta decizie stabilește regulile privind condițiile în care FEI poate restricționa aplicarea articolelor 14-20, 35 și 36, precum și a articolului 4 din acest regulament, în temeiul articolului 25 din regulament.

Prezenta decizie și modificările aduse acesteia sunt aprobate de Consiliul de administrație al FEI și intră în vigoare la 20 august 2020.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.