Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Next Opinii SELECTED Universitaria

,,O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume.’’ (Immanuel Kant). Importanța Educației Juridice în școli

1 martie 2022 | Narcisa-Roxana ROTARU
Narcisa-Roxana Rotaru

Narcisa-Roxana Rotaru

,,O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume.’’( Immanuel Kant) este citatul care construiește un adevăr dificil de atins, de ajuns într-o lume ideatică, deși credem cu tărie că acest lucru este posibil prin mult efort, energie din partea tuturor. Și afirmăm acest lucru, pentru că societatea în ansamblu său trebuie să coopereze, să construiască în rândul cetățenilor, indivizilor un spirit civic demn de urmat, un sentiment de patriotism și de responsabilitate atât pentru ei, cât și pentru cei din jurul lor. Iar acest lucru s-a dovedit benefic de-a lungul timpului, unde ,,izvorul întregului bine’’ a fost creat tocmai datorită unor valori, libertăți insuflate semenilor pentru menținerea unei societăți bine organizate. În acest articol aș dori să aduc în discuție, unul dintre domeniile esențiale pentru construirea unei astfel de societăți și anume, educația juridică, un izvor plin de valori și cunoștințe care îi va face pe indivizi încă de mici să devină responsabili, fermi în construirea unor opinii.

Deși pare puțin paradoxal, educația juridică în școlile din România reprezintă un subiect poate ușor de trecut cu vederea atât de către elevi, cât mai ales de societatea în care conviețuim cu toții astăzi. Și atunci ne punem întrebarea cum am putea construi o societate care conștientizează acel simț al responsabilității, al răspunderii, al ordinii, al respectării oamenilor din jurul nostru și al regulilor care ne construiesc o adevărată conduită? Într-un final, elevul este nedumerit față de celelalte materii, unde acesta învață să numere, să rezolve matrici, să scoată radicalul dintr-un număr, să arate pe hartă toate capitalele lumii, să știe toate evenimentele istorice. Însă elevul nostru ce a învățat pentru construirea conduitei sale în societate? Ce valori și ce reguli trebuie să respecte? Ce se întâmplă când greșește și este tras la răspundere? Cum conștientizează importanța acelei responsabilității, a spiritului civic, al iubirii față de aproapele său? Nu contestăm importanța unei educații civice, însă dreptul este mai mult decât atât, este disciplină, muncă, conștientizare. De aceea, educația juridică a prins contur prin diferite asociații studențești sau organizații formate de către specialiști ai dreptului care au făcut eforturi considerabile, un voluntariat care constă în multă determinare, energie, dar mai ales pasiune pentru a transmite cât se poate, informațiile prețioase pentru elevii noștri. E crucial ca într-o astfel de societate, elevii să învețe de mici că aceste reguli sunt importante pentru dezvoltarea lor, pentru apărarea și pentru conștientizarea unei responsabilități. Astfel, prin Legea 273/2021 a educației antreprenoriale, financiare și juridice, publicată în Monitorul Oficial nr. 1097 din 17 noiembrie 2021 acest nou domeniu va fi în atenția școlilor din România, voluntarii, organizațiile formate din specialiști ai dreptului, toate asociațiile studențești contribuind prin munca lor la transmiterea informațiilor prețioase pentru elevi[1].

Fiind un voluntar la început de drum, am observat cum elevii sunt curioși să afle anumite aspecte, adresează întrebări, își arată curiozitățile, căutând în cele 40-50 de minute toate răspunsurile pe care ei doresc să le afle de la noi. Nu e ușor să răspunzi la toate întrebările, însă ai fi fascinat cât de repede le explici și încerci să îi faci în două-trei propoziții să înțeleagă ce tu ai învățat în facultate timp de un an de zile, petrecându-ți ore în șir în sălile de lectură. Acest lucru arată că elevii sunt doritori să afle anumite informații, chiar dacă nu doresc o carieră în acest domeniu, ceea ce denotă o necesitate, un efort din partea societății să ducă la îndeplinire această activitate. Și tocmai acest lucru s-a întâmplat. Educația juridică va prinde contur în școlile din România, iar acest fapt aduce în discuție modul în care elevii vor percepe acest subiect, această materie, fiind de o importanță majoră pentru construirea lor ca indivizi în societate.

Este foarte important de precizat că în acele 40-50 de minute nu putem transmite tot ceea ce am vrea, am dori să le aduce în atenția noastră. Tocmai de aceea, este nevoie de o organizare. Ar trebui să le aducem în discuție în primul rând legea fundamentală a țării noastre, care conține cele mai importante aspecte dintr-un stat, fiind baza tuturor legilor din România[2]. Mai apoi, ar trebui ca elevii să conștientizeze modul în care acesția sunt importanți în societatea noastră prin dezvoltarea spiritului civic și al rolului pe care individul îl are pentru țara în care trăiește. Dreptul la vot reprezenta în trecut un privilegiu, iar faptul că astăzi tinerii nu își dau seama de importanța acestui drept poate fi o altă cauză a lipsei educației juridice. Elevii trebuie să își exercite acest drept, pentru că sunt importanți, pentru că acest lucru contează, pentru că este de esența democrației și a libertății.[3] Aducând acum aceste valori în discuție, am avut în vedere și diferențierea între regimurile politice, fiind esențial ca fiecare dintre noi să cunoască modul în care puterile statului sunt împărțite, cine exercită puterea legislativă, executivă și judecătorească[4]. Copiii trebuie învățați în spiritul acestor valori, să aibă în vedere faptul că aceste reguli sunt făcute pentru a le fi lor bine, pentru a fi în siguranță, fiind esențial ca aceștia să conștientizeze existența drepturilor și libertăților lor. Însă aceste valori trebuie să fie în acord și cu obligațiile acestora. Fiecare individ beneficiază atât de drepturi cât și de obligații, astfel că elevul are nevoie să indice faptul că da, am drepturi, însă sunt cetățeanul acestei țări și trebuie să respect și drepturile celuilalt, să am în vedere obligațiile pe care trebuie să mi le îndeplinesc și să am grijă ca acțiunile mele să nu aibă repercusiuni asupra celorlalți[5]. Este esențial că în acel puțin timp pe care îl avem cu elevii să aducem în discuție și răspunderea pentru faptele noastre. Da, am greșit, atunci trebuie să fiu sancționat, pentru că așa funcționează o societate care are grijă de semenii săi.

Astfel, educația juridică înseamnă crearea unei responsabilități, a unei societăți în care respectul față de sine și de cei din jurul tău te va face să îți construiești o conduită corectă, încă din timpul școlii. Așadar, elevii trebuie să fie învățați să respecte regulile, oamenii din jurul lor, să se responsabilizeze și să conștientizeze cât de importanți sunt pentru societatea noastră. Este o adevărată necesitate pentru construirea unei societăți ca educația juridică să fie printre aspectele cele mai importante pe care elevul să le studieze și mai ales să le conștientizeze, să se implice, să respecte. Educația juridică este punctul prin care elevii vor putea să își descopere posibilele abiltăți, să le deschidă drumuri și tărâmuri care mai ieri erau necunoscute, să fie curioși, să citească, să conștientizeze lumea în care ei trăiesc, să observe cine, când și cum conduce, care sunt organizațiile internaționale sau instituțiile europene în care România este stat membru. Importanța educației juridice se va vedea în dezvoltarea tânărului, în responsabilizarea lui, în modul în care el conștientizează aspectele esențiale, formându-și propriile opinii și păreri. Educația juridică intervine în creșterea și dezvoltarea elevului, ajutându-l să evolueze, să își dea seama de importanța sa în societate, contribuind prin opinia sa, prin atitudinea sau acțiunile sale la o mai bună organizare a tot ceea ce este în jurul său.


[1] L. Checheriță, Legea educației juridice în Monitorul Oficial, apărut pe site-ul Juridice.ro, accesat la data de 20 februarie 2022.
[2] Jud. C. Danileț, Elevul și Legea-Ghid Practic de Educație Juridică, pag.13.
[3] Idem,pag.10.
[4]  Ibidem.
[5] Idem, pag.12.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro


Narcisa-Roxana Rotaru
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale