Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Asigurări, Avocați, Covid-19 Legal React, Opinii, SELECTED

Indemnizațiile de la stat ale avocaților din pandemie, între legal și nelegal, și cum 14.000 de avocați beneficiari nu au știut să-și unească forțele juridice să plătească atât cât zice legea, contribuții către Casa de Asigurări a avocaților

25 februarie 2022 | Corina MARCU
Corina Marcu

Corina Marcu

In pandemie, si ma refer la perioada starii de urgenta din lunile martie-mai 2020, aproape 14.000 de avocati au beneficiat de indemnizatii de la stat, la fel cum si alte categorii profesionale sau salariati sau firme care au fost afectate de efectele restrangerii activitatii au beneficiat de indemnizatii si bani de la bugetul de stat, asa au fost inclusi si avocatii in aceste ”beneficii”.

Le zic ”beneficii” pentru ca sistemul propriu de asigurari a avocatilor in loc sa ajute avocatii mai mult I-a ”ingropat” in cote, impozite, contributii astfel ca din acesti bani avocatii practic nu au ramas cu aproape nimic, se intampla asa pentru ca sistemul prorpiu de asigurari a avocatilor adica Casa de Asigurari a Avocatilor si-a luat si ea partea de la stat, desi acest sistem se vrea a fi unul independent fara interventia statului, pentru ca nu-i asa, acolo se gestioneaza banii avocatilor, si nu sunt multi, si cei care-i gesioneaza nu impart beneficiile cu avocatii contributori.

Dupa ce avocatii au incasat banii, aproximativ 6400 lei in cele 3 luni de pandemie, nu numai ca nu s-au imbogatit dar mai au inca de dat contributii si penalitati la sistemul de asigurari a avocatilor, avocatii au platit dej catre bugetul de stat 10% impozit, 25% catre sistemul de asigurari de stat si 11 % catre prorpia Casa de Asigurari a Avocatilor.

Doar ca, dupa ce a vazut ca sunt bani buni de luat, Casa de Asigurari a Avocatilor s-a facut ca nu intelege propria lege a pensiilor avocatilor si s-a apucat sa puna intrebari pe la Ministerul Finantelor spunandu-le ca cei 25% de ce sa-i dea la stat, pai nu mai bine sa-i dea la propriul nostru sistem?

Chiar daca nu e venit din profesie, 25% e mai mult decat 11%, si cum avocatii nu sunt si nu au fost niciodata aparati de organele profesiei nu le mai ramane decat contestatia in instanta.

Si uite asa, a beneficiat si propriul nostru sistem de pensii cu niste milioane bune in contul lor, bani de la stat, doar ca, Legea 72/2016 care reglementeaza sistemul de pensii al avocatilor prevede clar ca avocatii platesc contributia de 11% doar pentru veniturile din profesia de avocat. Ceea ce s-a si realizat in anul 2020.

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Cum indemnizatiile primite de la bugetul de stat nu sunt venit din profesia de avocat, nici cei 25% pe care ii vrea propriul sistem de pensii al avocatilor (cel propriu si cel autonom) nu este legal sa-i primeasca.

Cum Casa de Asigurari a Avocatilor nu i-a ajutat niciodata pe avocati, nici acum nu a facut-o, uitandu-se la ”borcanul cu miere” adica la indemnizatiile avocatilor, nu a vrut sau nu a vrut sa stie ca Legea 72/2016 spune clar ca avocatii nu trebuie sa plateasca 25% la sistemul propriu de pensii, din indemnizatiile de la stat, pentru ca nu este venit din profesie.

Si ca sa nu mai ramana nimic din acele indemizatii, avocatii care au restrans activitatea in perioada pandemiei si nu au avut incasari, tot propriul sistem de pensii le impune sa plateasca si penalitati de intarziere pentru ca nu au platit cei 25% la timp, desi Ordonanta de Guvern care le impunea sa plateasca 25% a fost adoptata in septembrie 2021, si organele profesiei in loc sa faca lobby pentru avocati a facut impotriva lor, daca mai platesc si penalitati cu cei 45 % deja platiti, ar trebui sa mai plateasca inca 14% dar si penalitati, ori nu mai raman cu nimic ori mai aduc bani de acasa.

Cum avocatii au cunostintele juridice necesare unor contestatii sper sa o faca intr-un mod cat mai profesionist pentru ca asta suntem niste profesionisti ai dreptului.

Avocat Corina Marcu, Baroul Bucuresti

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories