Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

BONDOC ȘI ASOCAȚII –  un precedent de succes în materia măsurilor compensatorii pentru imobile expropriate în perioada comunistă
24.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Echipa mixtă de litigii și real estate a BONDOC ȘI ASOCIAȚII a obţinut prin hotărâre judecătorească definitivă acordarea în favoarea clientului său a peste 500.000 de puncte în compensare pentru un imobil preluat în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, finalizând astfel cu succes procedura de restituire iniţiată de către client cu mai mulţi ani în urmă şi rămasă în etapa de soluționare pe cale administrativă la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Cauza a pus în discuţie o analiză complexă a existenţei şi transferului în timp a dreptului de proprietate către actuala persoană îndreptăţită, dar şi aspecte de analizare a elementelor necesare procesului de evaluare.

Litigiul a fost iniţiat ca urmare a adoptării măsurilor pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, fiind astfel soluţionat şi pe fondul unei lipse de jurisprudență în ceea ce priveşte aplicarea textului de lege care a dat naștere unor discuții în practică şi a făcut şi obiectul unui număr mare de sesizări la Curtea Constituțională a României.

Prevederea legală este cea care oferă practic persoanelor care se consideră îndreptățite un remediu efectiv posibilitatea de a se adresa instanțelor judecătorești în situația în care autoritatea competentă în soluționarea cererilor formulate potrivit Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 nu soluționează aceste cereri în termele stabilite prin lege. Instanța astfel sesizată se poate subroga autorităților administrative, putând analiza inclusiv existența și întinderea dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii.

Echipa care a gestionat dosarul a fost formată din Ioana Katona, Managing Counsel, Monica Gheorghe, Managing Counsel, sub coordonarea Mihaelei Bondoc, Partner.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.