Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Măsuri asigurătorii. Semnificația atitudinii pasive a debitorului
14.08.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dreptul acordat de lege organului fiscal de a dispune măsuri de indisponibilizare şi conservare a patrimoniului debitorului fiscal nu poate fi exercitat decât strict în condiţiile prevăzute de textul legal menţionat, respectiv în acele cazuri excepţionale când există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea (213 alin. 2 din Codul de procedură fiscală). În speță, instanța supremă, în acord cu instanța de fond, a considerat că simpla atitudine pasivă a reclamantei nu poate fi interpretată dincolo de orice dubiu, în sensul că reclamanta intenţionează să se sustragă sau să îşi ascundă/risipească averea, iar o astfel de atitudine poate reprezenta cel mult un element probatoriu care, doar coroborat cu alte indicii deduse din acţiunile efective întreprinse de reclamantă, este de natură a prefigura existenţa unui astfel de pericol de sustragere. (Decizia nr. 659 din 6 februarie 2020, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti