Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Scrisoare deschisă adresată colegilor judecători din Consiliul Superior al Magistraturii
24.07.2020 | Adriana STOICESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Adriana Stoicescu

Adriana Stoicescu

In urma cu mai bine de patru ani ati fost alesi de cea mai mare parte a judecatorilor sa ii reprezentati in cel mai inalt for al puterii judecatoresti.
Ati fost investiti nu doar cu sperantele judecatorilor ci, indirect, cu sperantele intregii societati intr-o justitie demna si, mai ales, dreapta.
Azi, ca simplu judecator, fara sa am pretentia ca reprezint alti colegi, vin sa va rog sa va uitati pe proiectele de candidatura, peste ce ati promis, si sa va intrebati ce ati realizat.
Va amintiti, sper, cu cat entuziasm am participat la intalnirile cu candidatii pentru Consiliului Superior al Magistraturii, cate intrebari au fost puse, cate probleme am ridicat.
Sunt convinsa ca toti cei noua judecatori alesi in Consiliul Superior al Magistraturii au simtit speranta si asteptarile judecatorilor.
De mai bine de patru ani, consider ca sunt reprezentata de toti cei noua judecatori, nu doar cei doi alesi din partea tribunalelor.
De aceea imi permit sa va intreb daca ne-ati uitat…

Pentru ca, in ultima perioada, stirile despre sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, contin cuvinte care nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu justitia.
Am senzatia ca asist la un razboi al carui rost nu il inteleg.
Mizele dumneavoastra ar trebui sa fie cele legate de functionarea normala a justitiei, de protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, rolul nostru primordial in societate.
Astept sa rezolvam problemele legate de functionarea ECRIS, de digitalizarea justitiei, de repartizarea eficienta a personalului si lista poate continua…

Politicul ne-a transformat in carne de tun si se foloseste de temele justitiei in fiecare campanie electorala, iar reactiile sistemului judiciar sunt palide.

Inteleg ca noua judecatori inseamna noua opinii, cel putin…
Asa cum intr-un complet colegial putem avea pareri diferite, dar nu putem renunta la a solutiona cauza, asa cred ca si dumneavoastra trebuie sa ajungeti la un numitor comun.
Personalitati diferite, viziuni diferite, toate acestea trebuie sa treaca pe locul secund, pentru binele intregului sistem judiciar si pentru a indeplini ce ati promis atunci cand ati fost votati sa ne reprezentati in cea mai importanta structura a sistemului judiciar.
Experienta de judecator, maturitatea, timpul petrecut deja in Consiliu, ar trebui sa fie suficiente pentru a intelege ca nu mai e timp nici pentru orgolii personale si nici pentru experimente.
Este extrem de dureros pentru orice judecator sa vada in presa acuzatii reciproce de nereguli in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, organismul care garanteaza independenta magistratilor.
Imaginea justitiei, oricum afectata, poate fi astfel distrusa complet chiar de noi.

Asadar, lasati, va rog, la o parte, ce va separa si puneti accentul pe ce trebuie sa va fie scopul comun: apararea independentei judecatorilor.
Amintiti-va ca reprezentati toti judecatorii acestei tari si ca acest rol va obliga sa fiti o echipa, indiferent de opiniile diferite si disputele personale pe care le puteti avea.
Amintiti-va ca avem nevoie de voi uniti, nu dezbinati.
Si, mai presus de toate, amintiti-va ca fara un Consiliu Superior al Magistraturii puternic nu poate exista o justitie puternica si, implicit, o Romanie democratica.

Judecător Adriana Stoicescu
Președinte Tribunalul Timiș

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.