Judecătoria Alba Iulia. Șofer agresiv
26 iunie 2023 | Andrei PINTILIEÎn fapt, în data de 02.12.2014, inculpatul a condus autoturismul având o îmbibație alcoolică de 2 g %o alcool pur în sânge. După ce a fost oprit în trafic de către polițiști, inculpatul a amenințat cu moartea și cu acte de violență patru polițiști aflați în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, și în momentele în care a încercat să plece de la fața locului și în care s-a opus imobilizării, necesară datorită comportamentului său agresiv, l-a lovit pe agentul principal de poliție. De asemenea, pe parcursul acestor evenimente, inculpatul a proferat și expresii și cuvinte jignitoare la adresa polițiștilor, a săvârșit acte de violență și a proferat amenințări la adresa acestora, tulburând ordinea și liniștea publică. Starea de fapt astfel cum a fost descrisă în acordul de recunoaștere a vinovăției, reiese din însăși atitudinea inculpatului de recunoaștere și regret a faptelor săvârșite pe parcursul urmăririi penale, acceptarea încadrării juridice dată faptelor, la solicitarea sa expresă asistat fiind de apărător ales fiind încheiat și acordul de recunoaștere a vinovăției ce face obiectul prezentei cauze.
În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de: conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, prev. și ped. de art. 336 alin. 1 C .P., de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1 și 4 C .P. raportat la art. 193 alin. 1 C .Pr.P., de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1 și 4 C .P. raportat la art. 206 alin. 1 C .P., de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1 și 4 C .P. raportat la art. 206 alin. 1 C .P., de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1 și 4 C .P. raportat la art. 206 alin. 1 C .P., de ultraj, prev. și ped. de art. 257 alin. 1 și 4 C .P. raportat la art. 206 alin. 1 C .P., și de tulburare a ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C .P., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C .P.
Pedeapsa aplicată: În baza art. 39 alin. 1 lit. b) Cod penal, contopește pedepsele aplicate prin prezenta, în pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 8 luni și 15 zile închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an, 8 luni și 15 zile închisoare. În baza art. 66 Cod penal, art. 67 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 65 alin. 1 teza a II-a Cod penal, nu va aplica inculpatului pedepse complementare și în consecință nu va aplica nici pedepse accesorii, pe lângă pedeapsa rezultantă astfel stabilită. În baza art. 91 C . pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani , conform dispozițiilor art. 92 C . pen.
Sentința penală nr. 143/2015, disponibilă aici.
Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București