Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Societățile cu acțiuni la purtător vor putea fi excluse de la achizițiile publice
27.07.2020 | Daniel MOREANU

Secţiuni: Achiziții publice, Articole, Content, Drept comercial, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Începând de astăzi, 27 iulie 2020, societățile emitente de acțiuni la purtător care nu emit declarații privind beneficiarii reali vor putea fi excluse de la licitațiile publice. Termenul de depunere al tuturor acțiunilor la purtător va expira în luna ianuarie 2021.

Acțiunile la purtător, deși existente în legislația românească încă de la prima formă a Legii nr. 31/1990, publicată în luna noiembrie 1990, au fost mediatizate mai cu seamă în ultimii 3-4 ani.

Acțiunile la purtător conferă calitatea de asociat al unei societăți oricărei persoane care deține înscrisul care materializează acțiunea în cauză, putând fi transmise de la un acționar la altul prin simpla înmânare/tradițiune a înscrisului. Pe aceste acțiuni nu este înscris numele titularului. O comparație poate fi facută cu bancnotele, care pot fi transferate de la o persoană la alta prin simpla înmânare, fără ca numele deținătorului să fie înscris pe acestea.

Conform unei noi legi publicate vineri, 24 iulie 2020, și care va intra în vigoare începând de astăzi, 27 iulie 2020, societăților care au emise acțiuni la purtător li se va putea solicita să emită o declarație pe propria răspundere de către reprezentantul real, prin care să se indice deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, adică datele de identificare ale persoanelor care dețin în concret aceste acțiuni la purtător.

Autoritatea contractantă a achiziției publice are obligația de a exclude de la procedura de atribuire un participant care are emise acțiuni la purtător și nu emite declarația privind beneficiarii reali.

Conform inițiatorilor legii, la nivelul anilor 2017-2018, existau în România un număr de aproximativ 360 de societăți care emiteau acțiuni la purtător, iar acestor societăți le-au fost atribuite contracte de achiziție publică „la nivelul zecilor de miliarde de euro”.

Reamintim că începând cu luna iulie 2019, emiterea de noi acțiuni la purtător a fost interzisă. Prin aceeași lege intrată în vigoare în urma cu aproximativ un an, deținătorii acțiunilor la purtător sunt obligați să depună la sediul societății emitente acțiunile la purtător sub sancțiunea anulării acestora. Termenul de îndeplinire al acestei obligații este de maximum 18 luni calculat din luna iulie 2019, termen care va expira în luna ianuarie 2021.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti