Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Laura Codruţa Kövesi: Peste 2.500 de procurori au cunoscut protocolul SRI
27.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Laura Codruţa Kövesi, procuror-șef al Parchetului European, s-a referit în cadrul unui interviu (24 iulie 2020, aici) cu privire la noțiune de protocol secret, declarând, printre altele: „Aș vrea să lămuresc această noțiune de protocol secret. În momentul în care acest protocol a fost încheiat cu SRI, conținutul lui a fost secret, pentru că am considerat că metodele de lucru ale procurorilor nu trebuie să fie publice. Dar faptul în sine că s-a încheiat un protocol nu a fost secret. În 2009 am fost reinvestită în funcția de procuror general și am încheiat un raport de activitate. În acel raport de activitate transmis CSM a fost menționat că s-a încheiat un protocol cu SRI. Acel raport a fost publicat pe site-ul Ministerului Public, a fost transmis CSM, deci s-a știut că s-a încheiat un protocol. Într-adevăr, conținutul protocolului nu era public, pentru că nu am văzut nicăieri în lume ca procurorii sau polițiștii să-și devoaleze metodele de lucru. La acel moment, acel protocol a fost încheiat pentru că procurorii și polițiștii, o parte din ei, nu aveau posibilitatea tehnică de a aplica anumite dispoziții legale. Și anume să facă interceptări ambientale sau interceptări ale convorbirilor. Ceea ce s-a dorit prin acel protocol a fost doar să utilizăm resursele altei instituții pentru a obține rezultate. Nu ofițerii SRI au făcut audieri, nu ei au făcut dosarele. Acest lucru a fost făcut tot timpul de procurori. Conținutul interceptărilor a fost pus la dosar, a putut fi verificat de avocați, de judecător. Regulile au fost foarte clare. Înainte de acest protocol nu exista nicio regulă, fiecare lucra cum voia. Acest protocol a stabilit că toate activitățile acestea tehnice să fie efectuate pe bază de adresă, ca în orice moment oricine să poată verifica ce s-a întâmplat. Bun, a venit CCR și a spus că acest protocol nu corespunde exigențelor constituționale, dar o perioadă de câțiva ani toată lumea a lucrat cu acest protocol, toată lumea a știut că există, nu a fost un protocol cu care a lucrat numai Kovesi. Peste 2500 de procurori au cunoscut protocolul, l-au aplicat. Nu a fost ceva ascuns, făcut pentru mine sau pentru vreun dosar, ci în toate dosarele cu interceptări a fost aplicat.”

Înterviul este disponibil aici.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti