Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Timeea Ciudin: Bucuria triumfului în instanță este partea cea mai frumoasă a vieții de avocat pledant


28.07.2020 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Timeea Ciudin

Timeea Ciudin

Alina Matei: Mulțumesc, Timeea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce nu folosesc azi formula ce face judecător/procuror Timeea Ciudin, ci avocat Timeea Ciudin?

Timeea Ciudin: M-am înscris la Facultatea de Drept cu un pregnant sentiment justițiar și cu intenția de a îmbrățișa cariera de procuror. Ulterior, însă, am realizat stagii de practică atât la instanțe, cât și la o firmă de avocatură internațională și am realizat că sunt compatibilă cu profesia de avocat, nu cu profesii din sfera magistraturii. Avocatura la acel nivel foarte înalt mi s-a devoalat drept o activitate extrem de dinamică, iar mediul interesant în care urma să mă formez era format din profesioniști de la care aveam foarte multe de învățat. Am rezonat mult mai bine cu independenta și liberala profesie de avocat.

Alina Matei: Facultatea de Drept, de fapt, studenția la Drept aduce studenții mai cu picioarele pe pământ în dauna himerelor cu picioare lungi?

Timeea Ciudin: Răspunsul poate varia în funcție și de tipologia studentului. În general, pentru studenții originari din provincie care ies din zona lor de confort, cum a fost și cazul meu, studenția în agitata capitală bucureșteană te aduce parțial cu picioarele pe pământ și te forțează să te maturizezi.

Însă trebuie să rămână timp și pentru a te bucura de perioada studenției, care este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții (acesta este și sfatul pe care îl dau tuturor studenților aflați în practică la firma noastră: bucurați-vă de frumusețea vieții de student!). Așa că, din perspectiva mea, o maturizare totală a studenților nu este oportună, ea oricum va veni odată cu perioada examenelor de admitere în diverse profesii juridice și cu începerea efectivă a activității profesionale.

Alina Matei: Cum a fost viaţa de avocat până la apariţia VOINESCU LAWYERS?

Timeea Ciudin: A fost o viață plină, în care m-am dezvoltat profesional și am avut șansa de a lucra pe proiecte foarte interesante. Nu regret niciuna dintre alegerile profesionale realizate anterior înființării VOINESCU LAWYERS.

Alina Matei: Şi momentul VOINESCU LAWYERS a adus armonia în viaţa ta profesională?

Timeea Ciudin: Înființarea împreună cu colegul meu, Gabriel Voinescu, a Voinescu Lawyers a însemnat o validare a capacității mele nu doar ca avocat pledant, ci și ca om de business. Recunosc că această societate, creată pe alte baze decât majoritatea firmelor care își împart piața serviciilor din domeniul dreptului afacerilor, a fost un vis devenit realitate și o încununare a efortului profesional depus.

Noi încercăm să construim un alt model de business, aspect sesizat inclusiv de clienții noștri, mai ales prin relaționarea din perioada pandemică, în care ne-au simțit foarte aproape și permanent orientați către nevoile acestora.

Separat însă ne dezvoltăm și echipa de avocați, într-un mediu de lucru prietenos, care oferă toate premisele pentru o evoluție armonioasă atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă. Vrem să creăm performanță și să recompensăm la justa sa valoare performanța colegilor noștri.

Alina Matei: Eşti cunoscută ca un foarte bun avocat de litigii. Ce are magnific avocatul de litigii în comparaţie cu unul de consultanţă?

Timeea Ciudin: Un așa-zis microb al avocatului pledant îl deosebește pe acesta de avocatul de consultanță. Știu că nu este cel mai grozav moment pentru a vorbi despre microbi și alte astfel de microorganisme, dar în branșa avocaților pledanți această formulă a microbului care afectează avocatul de instanță este deja consacrată.

Acest microb al avocatului pledant se alimentează din succesele repurtate în instanță. Emoțiile când aștepți o soluție într-un dosar sunt covârșitoare (asemănătoare cu cele din studenție sau liceu, când așteptam rezultatul la un examen), iar bucuria triumfului în instanță și acel sentiment pe care îl ai când anunți clientul că i-ai câștigat dosarul sunt nemărginite. Ele constituie partea cea mai frumoasă a vieții de avocat pledant, nu onorariile încasate, nu recunoașterile profesionale, ci pur și simplu acest sentiment, pe care nu îl întâlnești în sfera consultanței.

Un avocat foarte bun de litigii este îndrăgostit de această specializare a avocaturii care presupune anumite abilități specifice. Un astfel de avocat trebuie să împrumute din calitățile unui orator, ale unui strateg și ale unui psiholog pentru a triumfa în instanță. Până la urmă, orice litigiu rămâne o bătălie purtată pe un teren juridic.

Alina Matei: Cum clădeşti tu în cadrul  VOINESCU LAWYERS un dosar pe care vrei să-l câştigi? Care sunt gândurile pentru judecător, adversar, client?

Timeea Ciudin: Dacă nu aș fi îmbrățișat cariera juridică, aș fi fost matematician, mi-a plăcut foarte mult matematica în liceu, iar afinitatea pentru matematică se devoalează și în prezent. Îmi construiesc dosarele matematic, foarte metodic, stabilesc strategia împreună cu colegii mei de proiect, cu care dezbat problemele juridice sensibile ridicate de fiecare proiect. Am o gândire în etape, de șahist (deși din nefericire nu am mai jucat de foarte mult timp șah), iar această manieră de a gândi constituie de multe ori elementul care îți aduce succesul într-un dosar.

Pe aceste baze am format împreună cu Gabriel o echipă tânără și foarte bine pregătită, cu care e o încântare să lucrezi. Sunt foarte mândră de echipa VOINESCU LAWYERS, sunt profesioniști desăvârșiți și oameni remarcabili.

În orice dosar judecătorul trebuie convins, raționamentul adversarului trebuie demontat cu argumente juridice și logice, iar clientului trebuie să i se construiască sentimentului de încredere în avocatul ales.

Alina Matei: Succesul unui avocat în ce proporţie poate fi speranţă? Practica neunitară şi unele motivări ale instanţelor te fac să gândeşti că nici dacă ţii post negru tot anul nu e suficient? 😊

Timeea Ciudin: Succesul unui avocat întotdeauna e speranță, de fapt succesul în orice ipostază nu poate fi disociat de speranță. Aș cita dintr-un film pe care l-am vizionat de curând („Închisoarea îngerilor”) și care mi-a plăcut foarte mult: „Speranța este un lucru bun, poate cel mai bun dintre lucruri, și niciun lucru bun nu moare vreodată”.

Dar într-adevăr există și perioade care te pun pe gânduri, practica neunitară și cel puțin originală a anumitor instanțe acționând ca un factor demoralizator pentru avocații pledanți care pun mult suflet în această profesie. Am însă o regulă pe care o aplic pe toate palierele vieții mele: a te plânge de o dificultate o zi este acceptabil, dar a te plânge de aceeași dificultate două zile la rând este un lux.

Alina Matei: Rutele Bucureşti-Paris şi Bucureşti-Milano privite însă nu din perspectiva turistului, ci a avocatului a cărui curiozitate profesională de felul să vedem cum e la ei în ce fel au influenţat activitatea?

Timeea Ciudin: Cu sfera juridică franceză am tot interacționat și prin prisma pregătirii academice pe care o am. Elementul de noutate a fost determinat de deplasările în Italia.

A fost destul de frapant să constat că între activitatea avocatului român de business și cea a avocaților occidentali, mai ales a avocaților italieni, există diferențe nesemnificative atât ca stil de abordare, cât și raportat la complexitatea proiectelor analizate. În general, avocații de elită din România au toate calitățile pentru a constitui parteneri de încredere pentru colegii lor din alte state membre, iar schimbul de idei între avocații din diferite jurisdicții este foarte util. După orice deplasare de acest gen rămâi cel puțin cu o idee constructivă.

Alina Matei: Cum procedezi când nu eşti de acord cu o decizie de a lui Gabriel Voinescu?

Timeea Ciudin: Lucrez cu Gabriel de peste 10 ani, perioadă în care am dezvoltat o veritabilă simbioză profesională, iar la noi în echipă deciziile se iau pe baza regulii unanimității. Așadar nu există premisele pentru ca eu să nu fiu de acord cu o decizie de-a lui Gabriel.

Alina Matei: Un vis care dă târcoale şi se cere realizat?

Timeea Ciudin: Am avut visuri foarte ambițioase pentru proiectul Voinescu Lawyers, care s-au adeverit. Ne-am extins și continuăm extinderea ca bază de clienți, ca spațiu în care ne desfășurăm activitatea, dar și ca echipă, chiar și în această perioadă mai dificilă, ceea ce este în mod clar o mare realizare. Îmi doresc să continui acest proces de extindere. Până la urmă, unica limită este cerul.

Separat însă Voinescu Lawyers aduce o contribuție în diverse proiecte de voluntariat și de sprijinire a unor copii și bătrâni nevoiași. Am un proiect de suflet la care lucrez de peste un an cu sprijinul colegilor mei din cadrul echipei Voinescu Lawyers și pe care intenționez să îl dezvolt. Dar cu faptele bune nu trebuie să ne lăudăm așa că am furnizat deja suficiente detalii. 😊

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Timeea Ciudin: Este o perioadă dificilă pentru România și pentru mapamond. Transmit toate gândurile mele bune tuturor! Să avem sănătate, înțelepciune și să nu ne pierdem niciodată speranța! Vom trece cu bine peste toate încercările dacă nu uităm de existența unei valori fundamentale: solidaritatea.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Timeea Ciudin: Mulţumesc pentru invitație, Alina! Să ne revedem cu bine!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro