Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Minută de practică neunitară. Cine soluționează cererea de recuzare și plângerea formulate după emiterea soluției de clasare de către una dintre părți, care nu cunoștea soluția: procurorul de caz sau prim-procurorul parchetului?
05.08.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Problema de drept: recuzarea organului de cercetare penală: care este persoana îndreptățită să soluționeze cererea de recuzare și plângerea formulate după emiterea soluției de clasare de către una dintre părți, care nu cunoștea soluția: procurorul de caz sau prim-procurorul parchetului? (PÎCCJ – S. judiciară)

Situația premisă care a generat această problemă: după emiterea soluției de clasare se formulează de către una dintre părți, care încă nu cunoștea soluția, o cerere de recuzare a OCP și o plângere împotriva unui act al OCP (împotriva respingerii unei cereri de probe).

În opinia noastră, competența de soluționare aparține conducătorului parchetului.

Atât recuzarea, cât și cererea de probe se pot soluționa doar în cursul urmăririi penale.

Ulterior acestui moment, procurorul de caz nu s-ar mai putea pronunța asupra lor decât pentru a le respinge ca inadmisibile. Or, cele arătate în cuprinsul acestor cereri sunt aspecte care vizează legalitatea actelor de urmărire penală efectuate; verificarea lor este o activitate ce caracterizează efectuarea controlului ierarhic asupra modului de soluționare a cauzei, prin urmare de competența procurorului ierarhic superior celui care a soluționat cauza, care va proceda la soluționarea celor două cereri în temeiul art. 64 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 și al art. 335 alin. (1). C.p.p. Din punct de vedere administrativ, analiza din oficiu, de către procurorul ierarhic superior se poate face fie direct, fie la propunerea procurorului care supraveghează urmărirea penală.

În unanimitate a fost agreată opinia INM.

Notă: Materialul a fost selectat din minuta întâlnirii procurorilor șefi de secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al parchetelor de pe lângă curțile de apel (București, 9-10 martie 2020), întocmit de procuror dr. Irina Ioana Kuglay, formator INM procuror Corneliu Iftim, formator INM.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti