Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Legal Days Opinii SELECTED

Lectura în România – două sărbători legale

15 februarie 2022 | Cristi DANILEȚ
Cristi Danileț

Cristi Danileț

23 aprilie – Ziua Cărții. 15 februarie – Ziua Lecturii

Semnalam în urmă cu ceva vreme lipsa unei metode clare, de stabilire a zilelor cu semnificația națională: uneori acest lucru este stabilit de Parlament, alteori de Guvern, alteori de organisme centrale neguvernamentale. Regula a fost că aceste zile se stabilesc pentru România, dar avem și o zi prin care România declară o zi mondială. Iată că acum s-a ajuns și la suprapuneri: am găsit două zile care celebrează același lucru

Astfel, prin Legea nr. 81/2014, data de 23 aprilie a fost declarată drept Ziua Cărții. Din expunerea de motive care a însoțit în Parlament proiectul de lege aflăm că acesta și-a propus creșterea respectului și preocupărilor față de cultură, adresându-se în special elevilor. După care inițiatorul face trimitere la Ziua Mondială a Cărții. Ei bine, am descoperit că în anul 1995 UNESCO a proclamat această zi prin rezoluția 3.18 pentru a marca faptul că prin cărți se diseminează și se păstrează informațiile, iar din pagina dedicată acestei zile rezultă clar că printr-o astfel de sărbătoare se încurajează cititul. Așadar, Ziua Cărții nu are legătură cu producere de cărți (oricum, pentru aceasta avem un act normativ special, Legea nr. 186/2003), ci cu cititul cărților.

Numai că, recent, prin Legea nr. 21/2022 s-a instituit data de 15 februarie ca Ziua Națională a Lecturii, pentru organizarea de activități prin care să se evidențieze importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Interesant este că în expunerea de motive la proiectul de lege se menționează de Ziua Mondială a Cărții care a fost declarată de UNESCO pe 23 aprilie, dar se notează că din cauză că acestă zi a fost stabilită de UNESCO, inițiativele de promovare a lecturii au rămas la nivel privat, lipsind un cadrul legal pentru desfășurarea de activități în școli sau instituții culturale. Dar, marea surpriză vine acum: „Majoritatea țărilor care sărbătoresc ziua internațională au și echivalent national, astfel că necesitatea legii de față nu poate fi pusă la îndoială”. Cu alte cuvinte, nu se știa că există o zi națională care transpune în țara noastră Ziua Cărții. Mai mult, Consiliul Legislativ – care are misiunea de a atenționa asupra paralelismelor legislative- nu a pomenit în avizul său nimic de Legea nr. 18/2014.

Între noi fie vorba, când există o zi internațională sau mondială, aceasta nici nu trebuie „implementată” printr-un act normativ ca să devină o zi națională: pentru că România face parte din organismul internațional care declară acea zi, pur și simplu aceasta este celebrată și la noi.

Unde mai pui că există și inițiative private în acest domeniu: pe 2 aprilie este Ziua Internațională a Cărții pentru Copii (marcată încă din anul 1967), iar pe 14 februarie este Ziua internațională a Cărții dăruite (din anul 2012).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

România se află pe ultimul loc în UE la citire: românii alocă lecturii numai 5 minute pe zi; doar 16% citesc cărţi lunar; 35% nu au citit niciodată o carte; doar 5% merg la bibliotecă pentru a împrumuta o carte. Mai mult, 16% din elevi părăsesc prematur școala, 50% din absolvenții de liceu nu promovează examenul de bacalaureat, iar 40% din populația este analfabetă funcțional.

Studiile internaționale arată că lectura dezvoltă empatia, cunoștințele generale și vocabularul. Citirea timp de 6 minute pe zi reduce stresul. Cei care citesc cărți cel puțin jumătate de oră zilnic trăiesc cu doi ani mai mult decât cei care citesc doar ziare și reviste.

Site-ul Bibliotecii Naționale a României este aici, cel al Muzeului Național al Literaturii Române: aici, cel al Bibliotecii Digitale a Românie: aici. Biblioteca Gutenberg este un proiect unde pot fi descărcate legal cărți gratuite în limba engleză: aici. Susținerea și promovarea culturii scrise se face conform Legii nr. 186/2003. Legea bibliotecilor este nr. 334/2002.

Judecător Cristi Danileț

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership