« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

UNEJ. Drept la replică ref. articol publicat în mass-media
28.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 iulie 2020, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti a dat publicităţii următorul comunicat, semnat de executor judecătoresc Marius Iacob Morari, Preşedinte:

 „Subscrisa, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, în calitate de organizație profesională formată din toți executoriii judecătorești, care acţionează pentru asigurarea prestigiului şi autorității profesiei de executor judecătoresc, având ca scop principal reprezentarea şi apărarea intereselor profesionale ale membrilor săi conform Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere articolul ” Executarea silită. Un specialist în servicii financiare explică problemele pe care le pot întâmpina clienții IFN-urilor” apărut la data de 26.07.2020 pe pagina de internet a publicației dumneavoastră din mediul on-line, ziare.com, redactat de domnul Paul Barbu, vă solicităm să publicați următorul punct de vedere:

Luând în considerare articolul ” Executarea silită. Un specialist în servicii financiare explică problemele pe care le pot întâmpina clienții IFN-urilor”, considerăm că autorul a distorsionat informația redată și a transmis date incomplete cu privire la activitatea executorilor judecătorești,  în raport cu datoria dânsului, primordială, de a relata adevărul și dreptul publicului de a fi corect informat.

Conform Legii nr. 188/2000, executorii judecătorești sunt învestiţi să îndeplinească un serviciu de interes public, acte îndeplinite de aceștia, în limitele competenţelor legale, fiind acte de autoritate publică.

Executarea silită este o procedura prin care executorii judecătorești duc la îndeplinire obligațiile stabilite în sarcina debitorilor, prin titlurile executorii, pe care o persoana nu le-a efectuat sau a refuzat să le ducă la îndeplinire.

Procedura poate sa înceapă numai la cererea creditorului și cu încuviințarea instanței de judecată, instanță care își va da acordul cu privire declanșarea acesteia după verificarea legalității titlului și a întinderii obligațiilor prevăzute și solicitate de creditor. Aceste obligații pot consta, pe lângă debitul principal neachitat la scadență, din dobânzi, penalități și eventual comisioane, toate stabilite prin prevederi contractuale pe care debitorul și le-a asumat la momentul semnării contractului de împrumut.

Dovada că articolul este vădit defăimător constă în faptul că nu este abordată în articolul avut în vedere ideea de educare a populației, consumatoare de instrumente financiare, deși acuzațiile vin din partea unui reprezentant al unei asociații care apără și interesele clienților instituțiilor de credit. Considerăm că ar fi fost oportună explicarea modului în care a fost calculată suma pe care debitorul ar trebui să o restituie raportat la valoarea creditului acordat, în felul acesta construindu-se în mod corect, imaginea de ansamblu a situației în care se poate afla, la un moment dat, o persoană care nu-și achită datoriile izvorâte din contracte.

Astfel, executorul judecătoresc va declanșa procedura de executare silită luând în considerare exclusiv obligațiile stabilite prin titlu și încuviințate de către instanța de executare.

Amintim opiniei publice, autorului articolului și interlocutorului acestuia, că rolul executorului judecătoresc nu este numai acela de recuperare a unor creanțe rezultate din neplata datoriilor izvorâte din contractele de credit dar și de asigurare a plății pensiilor de întreținere a minorilor, de încredințare a acestora părintelui căruia i-au fost încredințați spre creștere și educare, repunerea în drepturi a salariaților, recuperarea datoriilor firmelor rezultate din contractele comerciale, punerea în posesie a titularilor drepturilor respective etc.

Cheltuielile de executare silită sunt definite ca acele cheltuieli efectuate de către părţile raportului execuţional civil care sunt necesare efectuării unor acte de executare sau unor activităţi în legătură directă cu executarea silită.

Pentru activitatea desfășurată, executorul judecătoresc are dreptul la un onorariu stabilit în condițiile Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești. Depășirea limitelor onorariului poate fi sancționată atât prin intermediul formulării unei contestații la executare cât și administrativ, prin intermediul unei proceduri disciplinare.

De altfel, onorariul executorului judecătoresc reprezintă un element din sfera cheltuielilor de executare. Acestea sunt reglementate de prevederile art. 670 C.pr.civ.  și ale Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești.

Astfel, onorariul executorului judecătoresc este stabilit prin lege si este raportat exclusiv la valoarea creanței sau la tipul activității prestate.

Aprecierea din titlul articolului ”parcă executorii judecătorești au procent din datorie” o considerăm o afectare a imaginii membrilor noștri, aceștia desfășurându-și activitatea, după cum a precizat în cele menționate mai sus, în litera și spiritul legii.

Faptul că valoarea creditelor acordate de IFN-uri a luat amploare, iar debitorii acestora au de restituit, la data declarării scadenței anticipate, sume foarte mari datorită dobânzilor prevăzute în contracte,  nu poate fi pusă în umbră, așa cum reiese din modul de redactare al articolului, prin evidențierea, în mod incorect, a onorariului perceput, conform legii, de către executorul judecătoresc.

Raportat la cele prezentate mai sus, vă solicităm să transmiteți în integralitate prezentul text, ca formă esențială de reparare a prejudiciului de imagine care a fost adus profesiei de executor judecătoresc.”

 
Secţiuni: Content, Drept civil, Executori judecătorești, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD