Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii SELECTED

Primul răspuns la întrebarea Cum vorbiți… dreptul în fața studenților?, ar trebui să fie Cu responsabilitate

16 februarie 2022 | Adina BUCIUMAN
Adina Buciuman

Adina Buciuman

Discursul juridic produce impactul său maxim în universități. Nu valoarea patrimonială a efectelor unei soluții juridice, nu doar destinul unui om, ci, mai mult, formarea unei generații de juriști reprezintă miza discursurilor academice. Spre deosebire de mediul practicienilor, pregătiți să întâmpine cu spirit critic ceea ce aud, să treacă discursul prin filtrul propriilor cunoștințe, concepții și idei, în facultățile de drept, destinatarii principali ai discursului academic, studenții, îl receptează pornind de la premisa autorității sale. De aici, primul răspuns la întrebarea Cum vorbiți… dreptul în fața studenților?, ar trebui să fie Cu responsabilitate, cu conștiința efectului modelator al mesajului asupra celor care îl ascultă.

Înainte de a ne lansa în discuții cu privire la forma discursului din amfiteatrele facultăților de drept, trebuie subliniată importanța conținutului transmis. … Cadrul didactic ar trebui să evite îndoctrinarea studentului cu soluții și idei unidirecționate și să încerce, mai degrabă, să îi dea instrumente și strategii de apreciere a opiniilor diverse, de verificare a raționamentelor care stau la baza lor. Nu doar pentru că altfel se inhibă formarea gândirii juridice critice, esențiale profesiei, ci, mai ales, pentru că un model de echilibru și deschidere spre dialog, spre căutarea lipsită de prejudecăți a soluției juste, a dreptății, nu poate fi transmis prin rigiditate și despotism științific. O învățare de tip dogmatic va da un jurist incapabil să surprindă și să valorifice nuanțele relațiilor sociale pe care trebuie să le transpună în drept, să le analizeze și să le dea o rezolvare justă. Nu susțin însă nici prezentarea rece, neasumată, înstrăinată de propriile convingeri, a regulilor de drept și a interpretărilor lor. Dimpotrivă! Dreptul predat studenților trece obligatoriu prin filtrul concepțiilor profesorului, care transmite, astfel, o parte din viziunea sa globală despre drept.

În funcție de domeniu ori de temă, este utilă sau chiar necesară raportarea instituțiilor juridice prezentate la reperele culturale relevante în evoluția acestora. Istoria unei instituții, concepția filosofică ce o ghidează, reflexia ei sociologică, economică sau politică, sursa autohtonă sau de import a unei reguli și contextul genezei sale pot răspunde la multe întrebări care încep cu De ce…? Or, înțelegerea justificării regulii de drept e mai utilă decât memorarea ei exactă; nu doar corecta aplicare e vizată aici, ci și abilitatea de a aprecia critic o modificare legislativă ulterioară, de a sesiza nevoia unei schimbări de reglementare ori de a denunța caracterul ei nejustificat, incoerent ori injust. Orientarea discursului academic spre căutarea răspunsului la De ce…? are meritul de a extrage învățarea din contextul limitat al timpului și al spațiului, de a-i conferi vocație spre universalitate.

Multe din aspectele surprinse aici dau impresia unui set de reguli abstracte. Ele sunt, de fapt, propuneri, de cele mai multe ori adresate propriei persoane, pentru construirea unui model ideal de discurs juridic. Realitatea este însă că toți, vorbitori și ascultători ai zicerii juridice, suntem oameni, prin definiție imperfecți, iar acest lucru nu rămâne fără impact asupra succesului discursului de drept. Atât prestația vorbitorului, cât și percepția ascultătorului sunt influențate de personalitatea proprie, dar și de particularitățile clipei trăite de fiecare, de o inspirație de moment sau de un element perturbator al atenției. Asumându-și riscul acestor scăpări, al distanțelor față de ideal, discursul juridic creează punți de legătură (profesional-juridice) construite pe umanitatea din noi.

Lect. univ. dr. Adina Buciuman

* Extras din materialul cu titlul „Dreptul… vorbit”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership