Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole CEDO Drept penal Dreptul Uniunii Europene Drepturile omului Jurisprudență SELECTED

CtEDO: Georgia, vinovată de moartea unei femei amenințate anterior de partenerul ei

14 februarie 2022 | Cristi DANILEȚ
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Prin hotărârea din 10 febr. 2022, CtEDO a condamnat Georgia în cauza A și B pentru că autoritățile au dat dovadă de pasivitate cu privire la reclamațiile repetate ale unei femei împotriva abuzurilor din partea partenerului său, polițist, care au dus în cele din urmă la decesul ei.

În anul 2011, o fată în vârstă de 17 ani a fost răpită în vederea căsătoriei de un polițist în vârstă de 22 ani. Ei au locuit împreună o vreme, dar din cauza agresiunilor și scenelor de gelozie ea s-a întors la părinți, însărcinată. Atât fata, cât și părinții acesteia au fost amenințați de bărbat cu moartea, el invocând calitatea sa de polițist. Victimele au suportat unele amenințări, căci le era frică să depună plângeri; pentru altele au formulat mai multe plângeri, dar nu au primit răspuns de la autorități.

În august 2013, în urma unei neînțelegeri de la plata pensiei de întreținere, bărbatul a bătut-o pe fată. Polițiștii chemați la fața locului îl cunoșteau pe bărbat, au văzut urmele loviturilor și au ascultat varianta ei chiar în fața lui care a intervenit, a înjosit-o și a amenințat-o; ei au spus că bătutul soției e ceva normal și au atras atenția să nu mai fie chemați pentru conflicte minore. Ea a depus reclamație la procuror împotriva bărbatului și a polițiștilor, arătând că a fost amenințată cu moartea și cu răpirea copilului. Polițiștii audiați au negat că ar fi văzut-o bătută, bărbatul s-a angajat să nu o mai agreseze, astfel că procurorul a decis să nu înceapă investigația.

În anul 2014 fata a reclamat bărbatul la Inspectoratul de Poliție pentru două incidente în care a amenințat-o, de față cu martori, și a scos pistolul din dotare. După ce a fost audiată, bărbatul a urmărit-o și a ucis-o cu cinci focuri trase cu pistolul din dotare. A fost condamnat definitiv în anul 2016 la 11 ani de închisoare pentru omor cu premeditare.

În 2015, mama fetei ucise și fiul acesteia au formulat plângeri penale împotriva polițiștilor și procurorilor care nu și-au îndeplinit datoria de a o proteja. Deși s-a interesat în mod repetat, i s-a spus că investigația cu privire la polițiști este în derulare. În același timp au deschis și un proces civil: tribunalul le-a acordat 7000 euro daune morale stabilind că moartea fetei are o legătură cu inactivitatea polițiștilor și a procurorului. Ulterior, plângerea s-a introdus la Curtea de la Strasbourg.

CtEDO a reamintit că, la acuzațiile de violență domestică, autoritățile trebuie să răspundă imediat și să stabilească dacă victima este în pericol real și imediat, prin evaluarea riscurilor. Or, în cauza de față, din moment ce victima a depus mai multe plângeri, iar agresorul avea acces la armă de foc și a comis agresiuni invocând chiar calitatea sa oficială, organele de poliție ar fi trebuit să stabilească dacă el a fost implicat în incidente similare în trecut sau are o înclinație către violență. Pentru că nu făcuseră acest lucru, era firesc ca anchetatorii să fi fost cercetați pentru această neglijență. Totuși, aceste cercetări, fie penale, fie disciplinare, nu au avut loc, iar femeia nu a primit statut de victimă. Mai mult, cu privire la procuror, nici măcar nu a existat vreo anchetă.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

CtEDO a remarcat ca pozitiv faptul că instanțele interne au recunoscut că organele de aplicare a legii sunt vinocate pentru că nu au luat măsuri menite să pună capăt discriminării pe criterii de gen practicate de bărbat și să protejeze viața fetei. Dar, totuși, instanțele ar fi trebuit să analizeze dacă nu cumva violența domestică a fost tolerată de autorități tocmai ca urmare a unor prejudecăți bazate tot pe motive de gen. Ca urmare, CtEDO a decis că statul pârât a încălcat obligațiile procedurale care îi revin în temeiul articolului 2 (dreptul la viață) coroborat cu articolul 14 (interzicerea discriminării) din CEDO.

Judecător Cristi Danileț

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership