Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
Citeşte mai mult în legătură cu Covid-19 Legal React, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, SELECTED

România este pe primul loc în UE în topul supraaglomerării în penitenciare 

27 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Sfârșitul măsurilor de izolare pentru a face față pandemiei COVID-19 a produs un efect de revenire a ratei de încarcerare în multe țări europene între ianuarie 2021 și ianuarie 2022: rata medie de încarcerare a crescut cu 2,3% în țările care depășesc un milion de locuitori, potrivit statisticilor penale anuale ale Consiliului Europei privind populația penitenciară pentru 2022, publicate marți, 27 iunie 2023 (a se vedea, de asemenea, constatările principale).

Administrațiile penitenciare din Bulgaria (-8%), Estonia (-6,3%) și Germania (-5,5%) au fost singurele trei care au raportat o scădere notabilă a ratelor de încarcerare în țările care depășesc un milion de locuitori. În același timp, 16 au înregistrat o creștere substanțială: Slovenia (+23%), Finlanda (+15%), Franța (+15%), Irlanda de Nord (Regatul Unit) (+13%), Muntenegru (+12%), Croația (+10%), Türkiye (+9,2%), Suedia (+8. 2%), Albania (+8,2%), Ungaria (+7,9%), Armenia (+7,9%), Letonia (+7,3%), România (+6,5%), Polonia (+6,1%), Macedonia de Nord (+5,8%) și Danemarca (+5,5%). În alte 24 de administrații penitenciare, ratele populației penitenciare au rămas stabile.

În anul precedent, din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021, numărul total de încarcerări la nivel european a scăzut datorită scăderii criminalității stradale în contextul restricțiilor de circulație din timpul pandemiei, al încetinirii sistemelor judiciare și al punerii în aplicare a programelor de liberare în unele țări.

Prof. Marcelo Aebi, șeful echipei de cercetare SPACE de la Universitatea din Lausanne: „De-a lungul ultimilor 12 ani, rata medie de încarcerare europeană a scăzut încet, dar constant. Această scădere s-a intensificat în cursul anului 2020, ca urmare a măsurilor COVID-19. Prin urmare, creșterea din 2022 reflectă o revenire la o relativă normalitate a vieții sociale și a funcționării sistemelor europene de justiție penală. În ciuda acestei creșteri, rata de încarcerare europeană în 2022 este încă mai mică decât cea observată la începutul anului 2020, înainte de pandemie. Acest lucru sugerează continuarea declinului constant observat din 2011.”.

La 31 ianuarie 2022, 981.575 de deținuți erau încarcerați în cele 48 de administrații penitenciare din statele membre ale Consiliului Europei care au furnizat aceste informații (din 51), ceea ce reprezintă o rată medie a populației penitenciare europene de 104 deținuți la 100.000 de locuitori. Din cauza excluderii Federației Ruse din Consiliul Europei, sondajul nu conține date despre administrația sa penitenciară, care reprezenta o treime din totalul populației penitenciare europene în anii anteriori. Pentru a menține consecvența în analizele de tendințe, toate mediile europene și ratele mediane din rapoartele anterioare care sunt incluse în acesta au fost recalculate fără Federația Rusă.

Țările cu cele mai mari rate de încarcerare la 31 ianuarie 2022 au fost: Türkiye (355 de deținuți la 100.000 de locuitori), Georgia (237), Azerbaidjan (217), Ungaria (194), Lituania (191), Polonia (190), Republica Slovacă (187), Albania (176), Republica Cehă (175) și Letonia (172). Fără a lua în considerare țările cu mai puțin de 1 milion de locuitori, cele mai mici rate de încarcerare au fost înregistrate în Finlanda (50), Țările de Jos (54), Norvegia (56), Cipru (66), Slovenia (66) și Germania (67).

În general, în Europa, densitatea închisorilor a crescut cu 4,8% din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022 (de la 87,4 la 91,6 deținuți la 100 de locuri disponibile). Șapte administrații penitenciare au raportat o densitate a închisorilor de peste 105 deținuți la 100 de locuri, un indicator de supraaglomerare severă: România (124 de deținuți la 100 de locuri), Cipru (118), Franța (115), Belgia (115), Türkiye (113), Grecia (108) și Italia (107). Alte administrații penitenciare cu o densitate foarte mare a închisorilor au fost Croația (103), Slovenia (102), Austria (100), Suedia (100), Ungaria (99), Scoția (Regatul Unit) (97), Anglia și Țara Galilor (Regatul Unit) (97) și Danemarca (97).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

În medie, din ianuarie 2021 până în ianuarie 2022, proporția deținuților care execută pedepse pentru furt a scăzut cu 8,8%, în timp ce numărul celor condamnați pentru infracțiuni legate de traficul de droguri a crescut cu 3,5%. Infracțiunile legate de droguri au continuat să fie cea mai frecventă condamnare principală în rândul deținuților; acești infractori au reprezentat 19% din populația penitenciară, urmați de furt (15%) și omucidere sau tentativă de omucidere (14%). Deținuții a căror condamnare principală este legată de infracțiuni rutiere au reprezentat 4,6% din populația penitenciară, în timp ce 3,9% au fost condamnați pentru infracțiuni economice sau financiare.

La 31 ianuarie 2022, vârsta medie a deținuților din instituțiile penitenciare europene era de 38 de ani. Cele mai mici vârste medii au fost observate în Bulgaria (31 de ani), Danemarca (34 de ani) și Franța (35 de ani), în timp ce cele mai mari vârste au fost înregistrate în Georgia (44 de ani), Italia (42 de ani), Portugalia (41 de ani), Estonia (40 de ani) și Spania (40 de ani). Dintre toți deținuții, aproximativ 16,5% aveau peste 50 de ani, iar 3% aveau 65 de ani sau mai mult. Femeile reprezentau 5% dintre deținuți.

***

Sondajele SPACE sunt realizate anual pentru Consiliul Europei de către Universitatea din Lausanne. Sondajul SPACE I conține informații de la 51 de administrații penitenciare din statele membre ale Consiliului Europei, în timp ce sondajul SPACE II se concentrează pe rata populației sub probațiune.

Citeşte mai mult despre ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories