Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Propuneri ref. organizarea administrativ-judiciară a activității instanțelor după 31 august 2020
29.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 iulie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității propunerile UNBR, transmise Consiliului Superior al Magistraturii – în atenția doamnei Președinte jud. Nicoleta-Margareta Ţînț, cu privire la organizarea administrativ-judiciară a activității instanțelor după 31 august 2020, potrivit unui comunicat semnat de prof. univ. dr. av. Traian-Cornel Briciu, Președinte:

„Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care ni se adresează rugămintea de a comunica dacă, din perspectiva avocaților, au fost identificate dificultăți în aplicarea Hotărârii Secției pentru Judecători nr. 734/2020 si eventuale propuneri referitor la modalitatea de desfășurare a activității instanțelor ulterior datei de 31.08.2020.

Vă mulțumim pentru demersul dumneavoastră de consultare a Corpului profesional al avocaților în legătură cu problematica sus indicată, care reprezintă o chestiune de interes major atât pentru magistrați, dar și pentru avocați și justițiabili.

Având în vedere caracterul și importanța solicitării, UNBR s-a adresat barourilor pentru a comunica de urgență puncte de vedere și propuneri. Din analiza acestora, reies următoarele aspecte:

1. Ca regulă generală, în perioada de aplicabilitate a hotărârii sus menționate activitatea judiciară s-a desfășurat normal, în contextul necesității de a ține seama de limitările impuse în vederea prevenirii răspândirii Covid-19. Disfuncționalitățile apărute au fost relativ izolate şi, în mare măsură, s-a reușit surmontarea lor pe baza dialogului instituțional cu conducerile instanțelor de judecată, a CSM, a barourilor și a UNBR. S-a dovedit că există, ca principiu, deschidere de ambele părți în rezolvarea problemelor apărute.

2. Întrucât judecarea cauzelor pe intervale orare şi-a dovedit pe deplin eficiența în perioada de aplicabilitate a Hotărârii, se impune menținerea în continuare a acestei modalități de desfășurare a ședințelor de judecată şi pentru viitor, independent de existența sau inexistența unor reglementări specifice legate de situația sanitară din țară.

Punctual, pe articole, facem următoarele propuneri:

Totodată menționăm că s-au semnalat existența următoarelor situații:

– Nu sunt alocate intervale orare distincte pentru justițiabili, avocați, consilieri juridici acolo unde aglomerația justifică astfel de măsuri;

– Numerele de telefon alocate pentru programările telefonice nu sunt disponibile (sună ocupat). Programările de studiu al dosarelor la arhivă, solicitate on-line, au uneori termene de răspuns îndelungate (3-4 zile). La alte solicitări la care nu se răspunde deloc (nefiind implementat un sistem de confirmare automată a primirii corespondenței electronice).

Se propun următoarele măsuri:

1. Pentru corespondența electronică transmisă instanței ar trebui setat un răspuns automat de confirmare a primirii corespondenței electronice.

2. Obținerea certificatelor de grefă (alte înscrisuri) prin poșta electronică cu semnătura electronica (la fel ca la ONRC)

3. Lipsa masurilor pentru desfășurarea în sistem on-line a ședințelor de judecată (Eventual comunicarea prin chiar citație a solicitării de a opta pentru videoconferință).

4. Toate documentele din dosare sa fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicația infodosar;

5. Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele în materia minori si familie, și transmiterea parolei de acces; în dosarele penale scanarea documentelor din dosarele de urmărire penală.

6. La instanțele în care nu există spațiu destinat avocaților, sa fie pus la dispoziția avocaților un astfel de spațiu sau să fie permis accesul și staționarea în holul instanței cu respectarea normelor de distanțare socială, cu motivarea că, trebuie avut în vedere faptul că urmează toamna cu multe ploi și iarna cu temperaturi reci când nu se va putea aștepta în fața instanțelor ore întregi.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti