Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 27-31 iulie
31.07.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA –Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Complicitate la cumpărare de influență.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.
În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Abuz în serviciu. Fals intelectual în formă continuată.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

General de Brigadă G.D.C, la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării,
– fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării,
Locotenent Colonel (în rezervă) N.A., la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul S.T.S., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participației improprii,
– fals intelectual în formă continuată, sub forma participației improprii,
Căpitan S.A.S. în cadrul D.M.R.U. – Biroul Recrutări, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
Căpitan B.A.M.D., la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
Plutonier Major R.G., la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
B.L. (soțul inculpatei B.A.M.D.), la data faptei agent de poliție în cadrul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
Infracțiunile menționate anterior au fost comise în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajați S.T.S. din Corpul Subofițerilor în cel al Ofițerilor.
Concret, în contextul menționat mai sus, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata B.A.M.D. nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice.
Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși „apt psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul S.T.S.”.
Acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata N.A. asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă G.D.C.
Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispozițiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog și ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare.
Consecința directă a încălcării dispozițiilor legale susmenționate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale S.T.S. de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și implicit cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit inculpatei B.A.M.D. de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale.
Chiar și în aceste condiții, inculpata B.A.M.D. nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă.
Cu ocazia desfășurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, inculpata S.A.S. ar fi dispus ca inculpata B.A.M.D. să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.
În aceste condiții, inculpata B.A.M.D. ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei R.G. care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.
În același context și pentru același motiv, inculpatul B.L. i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul S.T.S. pentru ca inculpata B.A.M.D. să ocupe postul de ofițer.
În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

F.N. – 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

M.H.T. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de influență în formă continuată. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 iulie 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără nicio calitate, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai – 30 iulie 2020, inculpatul ar fi pretins și ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 11.000 euro (în două tranșe de 5.000 respectiv 6.000 euro) în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța.
Concret, inculpatul ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună soluții favorabile față de martor, în două cauze în care acesta este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației și a uneia de tăinuire.
De menționat este faptul că, în data de 30 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului, pe lângă suma de 6.000 euro, a mai fost găsită și o legitimație falsă de „procuror șef birou”, folosită pentru a-i întări convingerea martorului că este magistrat și implicit că influența sa ar fi una reală.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 31 iulie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul teritorial Galați. Luare de mită în formă continuată. Dare de mită. Arest la domiciliu.

În completarea comunicatului nr. 168/VIII/3 din 13 martie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului P.M., comisar-șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (16 acte nateriale)

Și în stare de libertate, a trei persoane fizice pentru comiterea mai multor infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – martie 2020, inculpatul P.M., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, de la mai multe persoane (printre care și cele trei menționate mai sus), diferite sume de bani (cuprinse între 50 lei și 300 lei) și alte bunuri, care nu i se cuveneau, pentru:
– programarea „peste rând” a candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere,
– înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme,
– preschimbarea fără programare a permisului de conducere.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurătoriu asupra unor sume de bani ridicate de la inculpatul P.M.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită (autorat și instigare).

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– în cazul a trei persoane – 1 an și 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
– în cazul celorlalte două persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 31.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul, angajat al unei societăți de livrare de produse alimentare, a abordat, inițial într-un restaurant, iar apoi pe stradă, o persoană vătămată minoră, în vârstă de 8 ani, pe care a transportat-o într-o locație retrasă, unde a pozat-o în diferite ipostaze indecente.
În urma administrării probatoriului s-a constatat faptul că inculpatul a deținut în telefonul mobil și a distribuit către alte persoane și alte materiale în care apar persoane minore în ipostaze pornografice.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Constituire a unui grup infracţional organizat. Trafic de minori. Proxenetism. Reținere.

La data de 31.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori și proxenetism.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada februarie 2020 – iulie 2020, pe raza județului Constanța, s-a constituit și a activat un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de minori și proxenetism. Inculpații au acționat pe linia identificării și recrutării de minore pe care le-au determinat să practice prostituția, le-au adăpostit în diverse imobile închiriate, le-au asigurat transportul la locațiile clienților, au încasat sumele de bani obținute și au efectuat demersuri în vederea găsirii de clienți interesați de serviciile sexuale oferite de către tinerele exploatate, prin postarea de anunțuri pe diferite site-uri.
La data de 30.07.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza județelor Constanța și Tulcea, în urma cărora au fost ridicate 8 telefoane mobile, 800 de euro, un pistol cu aer comprimat, mai multe arme albe, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.
În cursul zilei de astăzi, inculpații vor fi prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanța.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc. Efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere

La data de 29.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 15 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2020, două persoane, un bărbat de 37 de ani şi o tânără de 23 de ani, ambii din Oradea, cetățeni români, stabiliţi în Ungaria, au furnizat, prin intermediul unor firme de coletărie, substanțe psihoactive celorlalți 18 membri ai grupării, care le-au preparat, porționat și pus în vânzare pe raza județelor Bihor și Maramureș.

La data de 29.08.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor și Maramureș, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 250 de grame de materii vegetale impregnate cu pulberi psihoactive, 45 de grame de pulbere psihoactivă, 10 grame de cristale de MDMA, 12 comprimate de ecstasy, 1,5 litri de acetonă, 2 litri de diluant, 16 telefoane mobile, 5 aparate de mărunţit, 6 cântare de precizie, precum și sumele de 10.000 de lei şi 232.000 de HUF.
Concomitent, autoritățile din Ungaria au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza localităților Váncsod şi Gáborján, la reședințele liderilor grupării, de unde au fost ridicate alte 125 de grame de pulberi psihoactive şi 82 de grame de cristale de MDMA, bani și două autoturisme ce ar fi aparținut acestora.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SIC Bihor și Maramureș, SAESP Bihor și Maramureș, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor, al poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Bihor.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Destructurarea unei grupări infracționale. Contrabandă.

În perioada 21.07.2020 – 28.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat trei acțiuni operative de mare amploare pe raza județelor Brașov, Călărași, Ilfov și a municipiului București pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În fapt, s-a reținut că în perioada februarie 2019 – iulie 2020, persoanele cercetate au acţionat coordonat pe raza judeţelor Iași, Bacău, Ilfov, Călărași, Brașov și a municipiului București în vederea colectării, preluării, deținerii, transportului, predării, depozitării şi comercializării de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova și Ucraina.
Colectarea țigaretelor s-a realizat în principal pe raza municipiului Brașov și a județului Iași de către cetățeni moldoveni cu cetățenie română, în mai multe spații de depozitare, de unde erau transportate cu diferite autoutilitare până în municipiul București. Aici erau preluate de alți membri ai grupării și ulterior erau distribuite către diferiți clienți domiciliați pe raza județului Ilfov, Călărași și a municipiului București.

În urma acțiunilor au fost ridicate și indisponibilizate aproximativ 45.000 de pachete cu țigarete de contrabandă (900.000 de țigarete) și șase autovehicule folosite de către suspecți la transportul acestora. Din cercetări a rezultat că în această perioadă membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit cantitatea totală de aproximativ 800.000 de pachete cu țigarete de contrabandă de diferite mărci, în cauză organele vamale stabilind un prejudiciu de 11.000.000 lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător față de mai multe bunuri aparținând persoanelor cercetate.
La data de 21.07.2020 a fost efectuată o acțiune de prindere în flagrant a unor persoane care tranzacționau o cantitate de aproximativ 7000 pachete cu țigarete de contrabandă pe raza municipiului București, iar ulterior au fost puse în aplicare un număr de 30 de mandate de percheziție vizând imobile ale acestora, precum și spații utilizate de aceștia la depozitarea țigaretelor.
Totodată, au fost puse în executare un număr de 12 mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, aceștia fiind conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, în vederea audierii.
Urmare a probatoriului administrat în cauză până în prezent, s-a dispus luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore față de doi inculpați ce au fost plasați ulterior sub control judiciar pe cauțiune, respectiv măsura controlului judiciar față de alți trei inculpați.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. București, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Ialomița, al polițiștilor de frontier din cadrul I.T.P.F. Iași, al luptătorilor din cadrul S.I.A.S., al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov și inspectorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale București.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Folosire cu rea-credință a creditului societății. Delapidare. Evaziune fiscală. Spălare de bani.

La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.
În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,
– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti