Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a berii
05.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Legal Days, Proiecte, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a berii este marcată, anual, în prima zi de vineri a lunii august.

Consumul de băuturi fermentate datează de acum 9 000 de ani, iar primele semne care conțin consumul berii apar aproximativ 4 000 de ani mai târziu. Pe atunci, cea mai mare parte a berii era preparată din orz. Cu toate acestea, prima rețetă scrisă pentru bere este considerată Imnul lui Ninkasi, care datează din 1800 î.Hr. Ninkasi era zeița sumeriană a berii, iar imnul o lăuda și oferea o rețetă de bere care includea pâinea de orz și descria tehnici de preparare.

***

Primul raport la nivel mondial care a determinat impactul economic global al industriei berii a constatat că 1 din 110 locuri de muncă din lume este legat – prin canale de impact direct, indirect sau indus – de sectorul berii.

Industria berii a contribuit, de asemenea, cu 555 de miliarde de dolari din valoarea adăugată brută (VAB) la PIB-ul global în 2019.

Cercetările efectuate de Oxford Economics în numele Worldwide Brewing Alliance (WBA) au descoperit că industria berii a contribuit și la generarea de 262 de miliarde de dolari în venituri fiscale guvernamentale în cele 70 de țări studiate, care reprezintă 89% din berea vândută la nivel mondial.

Industria berii a susținut, de asemenea, aproximativ 23,1 milioane de locuri de muncă.
Piața internațională a berii se ridică la 623,2 miliarde USD și se preconizează că va avea o creștere stabilă între 2021 și 2026. În plus, statisticile globale arată că până în 2025, consumul în afara casei va reprezenta 51% din cheltuieli și 35% din volumul consumului pe piața berii.

***

Fondatorii Zilei internaționale a berii au avut trei motive pe care le-au declarat pentru a sărbători această zi, iar acestea sunt următoarele:

  1. Să vă adunați cu prietenii și să vă bucurați de gustul berii;
  2. Să îi sărbătorim pe cei responsabili cu fabricarea și servirea berii;
  3. Să unim lumea sub steagul berii, sărbătorind berile tuturor națiunilor împreună, într-o singură zi.

 

Ridicăm paharul pentru a sărbători eroii din spatele fiecărei băuturi gustoase.

La mulți ani ! Trăiască berea !

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a berii este marcată, anual, în prima zi de vineri a lunii august.

Anul trecut, aproape 32 de miliarde de litri de bere cu alcool au fost produse în UE, potrivit ultimelor statistici de producție ale Eurostat publicate luna trecută.

În plus, în 2020, statele membre ale UE au produs 1,4 miliarde de litri de bere care conțineau mai puțin de 0,5% alcool sau nu aveau deloc alcool.

Comparativ cu 2019, producția de bere din UE care conține alcool a scăzut cu 8%, în timp ce producția de bere non-alcoolică a rămas stabilă.

În 2020, producția totală de bere a UE a fost echivalentă cu aproximativ 74 de litri pe locuitor.

Germania: producător de top de bere

Dintre statele membre UE, Germania a fost producătorul de top în 2020, cu 7,5 miliarde de litri (24% din producția totală a UE). Cu alte cuvinte, aproximativ una din patru beri care conține alcool și este produsă în UE provine din Germania.

Germania a fost urmată de Polonia cu 3,8 miliarde de litri produși (12% din producția totală a UE), Spania (3,3 miliarde de litri produși sau 10%), Olanda (2,5 miliarde de litri sau 8%), Franța (2,1 miliarde de litri sau 7%), Cehia (1,8 miliarde litri, sau 6%) și România (1,7 miliarde litri, sau 5%).

Comparativ cu 2019, Slovacia a înregistrat cea mai mare creștere a producției de bere care conține alcool (+ 25%), urmată de departe de Grecia, Lituania și Franța (toate + 3%).

În schimb, producția de bere din Italia aproape s-a înjumătățit în 2020 (-46% față de 2019), în timp ce scăderi mari au fost observate și în Croația (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) și Austria (-11%).

Olanda: exportator de top

Olanda a exportat 1,9 miliarde de litri de bere cu alcool în 2020, reprezentând 21% din totalul exporturilor de bere (intra și extra-UE) din UE. Acest lucru a făcut-o cel mai mare exportator de bere dintre statele membre UE, înaintea Belgiei (1,7 miliarde litri; 19%) și a Germaniei (1,5 miliarde litri; 17%), urmată de Franța și Cehia (ambele 0,5 miliarde litri; 6%), precum Irlanda și Polonia (ambele 0,4 miliarde de litri; 5%).

Principalele destinații pentru exporturile de bere către țări din afara UE au fost Statele Unite (895 milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere din afara UE) și Regatul Unit (881 milioane de litri; 21%).

Franța: importator de top

Cu 0,8 miliarde de litri, Franța a fost cel mai mare importator de bere cu alcool în 2020 și a reprezentat 16% din totalul importurilor din UE (intra și extra-UE). Germania a importat 0,7 miliarde de litri (13%), urmată îndeaproape de Italia (0,6 miliarde de litri; 12%), Olanda (0,6 miliarde de litri; 11%) și Spania (0,5 miliarde de litri; 10%).

Importurile de bere care conțin alcool din țări din afara UE sunt marginale în comparație cu importurile din UE. În ceea ce privește importurile din țări din afara UE, statele membre au favorizat berea britanică (268 milioane de litri; 51% din toate importurile de bere din afara UE din 2020, ținând cont de faptul că în 2020 Regatul Unit se afla încă pe piața internă) și berea mexicană (95 de milioane de litri, respectiv 18%).

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a berii este marcată, anual, în prima zi de vineri a lunii august.

Sărbătorită inițial în orașul Santa Cruz din California, Ziua internațională a berii va prinde ulterior amploare, ajungând în prezent să fie celebrată în 207 orașe, 50 de țări și pe 6 continente.

Ideea acestei zile îi aparține lui Jesse Avshalomov care, în anul 2007, bucurându-se alături de câțiva prieteni de băutura lor favorită, reușesc să îl convingă pe patronul unui bar local să inițieze Ziua internațională a berii. La baza ideii sale au stat următoarele 3 motive:

-Adună-te cu prietenii și bucură-te de gustul berii
-Celebrează-i pe cei responsabili pentru prepararea și servirea berii
-Unim lumea sub steagul berii, sărbătorind berile tuturor națiunilor, într-o singură zi.

Între 2007 și 2012, Ziua internațională a berii a fost sărbătorită pe data de 5 august. În urma unui sondaj de opinie în anul 2012, s-a stabilit mutarea datei în prima vineri a lunii august.

Conform Asociației Berarii României, 80% dintre adulții români beau bere în timpul mesei, în timp ce 82% beau bere când se relaxează pe o terasă. Berea râmăne principala băutură a bărbaților români și atunci când sărbătoresc victoria echipei favorite.

De asemnea, România se bucură de 84.988 de locuri de muncă generate direct și indirect de către băutura alcoolică . 97% din berea consumată în România provine din producția locală și peste 70% din ingredientele naturale ale berii provin din România. Veniturile la bugetul de stat depășesc 533 de milioane de euro, iar valoarea adăugată depășește 862 de milioane de euro (sectorul retail, sectorul furnizorilor, sectorul ospitalității și producția de bere).

Printre campaniile de conștientizare a efectelor consumului de alcool, reamintim de campania „Alcoolul nu te face mare!”, campanie susținută de eforturile cumulate ale Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul General al Poliției Române şi ale Asociației „Berarii României”. De asemenea, reamintim și de campania „Cedează volanul când bei!”, proiectul reprezentând o inițiativă pe termen lung de educare a șoferilor, lansat și derulat cu sprijinul Direcției Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Consiliul Național al Audiovizualului.

Link-ul oficial al evenimentului este: www.internationalbeerday.com

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti