« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

VIDEO UPDATE Ziua internațională a berii
06.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a berii este marcată, anual, în prima zi de vineri a lunii august.

Anul trecut, aproape 32 de miliarde de litri de bere cu alcool au fost produse în UE, potrivit ultimelor statistici de producție ale Eurostat publicate luna trecută.

În plus, în 2020, statele membre ale UE au produs 1,4 miliarde de litri de bere care conțineau mai puțin de 0,5% alcool sau nu aveau deloc alcool.

Comparativ cu 2019, producția de bere din UE care conține alcool a scăzut cu 8%, în timp ce producția de bere non-alcoolică a rămas stabilă.

În 2020, producția totală de bere a UE a fost echivalentă cu aproximativ 74 de litri pe locuitor.

Germania: producător de top de bere

Dintre statele membre UE, Germania a fost producătorul de top în 2020, cu 7,5 miliarde de litri (24% din producția totală a UE). Cu alte cuvinte, aproximativ una din patru beri care conține alcool și este produsă în UE provine din Germania.

Germania a fost urmată de Polonia cu 3,8 miliarde de litri produși (12% din producția totală a UE), Spania (3,3 miliarde de litri produși sau 10%), Olanda (2,5 miliarde de litri sau 8%), Franța (2,1 miliarde de litri sau 7%), Cehia (1,8 miliarde litri, sau 6%) și România (1,7 miliarde litri, sau 5%).

Comparativ cu 2019, Slovacia a înregistrat cea mai mare creștere a producției de bere care conține alcool (+ 25%), urmată de departe de Grecia, Lituania și Franța (toate + 3%).

În schimb, producția de bere din Italia aproape s-a înjumătățit în 2020 (-46% față de 2019), în timp ce scăderi mari au fost observate și în Croația (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) și Austria (-11%).

Olanda: exportator de top

Olanda a exportat 1,9 miliarde de litri de bere cu alcool în 2020, reprezentând 21% din totalul exporturilor de bere (intra și extra-UE) din UE. Acest lucru a făcut-o cel mai mare exportator de bere dintre statele membre UE, înaintea Belgiei (1,7 miliarde litri; 19%) și a Germaniei (1,5 miliarde litri; 17%), urmată de Franța și Cehia (ambele 0,5 miliarde litri; 6%), precum Irlanda și Polonia (ambele 0,4 miliarde de litri; 5%).

Principalele destinații pentru exporturile de bere către țări din afara UE au fost Statele Unite (895 milioane de litri; 22% din totalul exporturilor de bere din afara UE) și Regatul Unit (881 milioane de litri; 21%).

Franța: importator de top

Cu 0,8 miliarde de litri, Franța a fost cel mai mare importator de bere cu alcool în 2020 și a reprezentat 16% din totalul importurilor din UE (intra și extra-UE). Germania a importat 0,7 miliarde de litri (13%), urmată îndeaproape de Italia (0,6 miliarde de litri; 12%), Olanda (0,6 miliarde de litri; 11%) și Spania (0,5 miliarde de litri; 10%).

Importurile de bere care conțin alcool din țări din afara UE sunt marginale în comparație cu importurile din UE. În ceea ce privește importurile din țări din afara UE, statele membre au favorizat berea britanică (268 milioane de litri; 51% din toate importurile de bere din afara UE din 2020, ținând cont de faptul că în 2020 Regatul Unit se afla încă pe piața internă) și berea mexicană (95 de milioane de litri, respectiv 18%).

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a berii este marcată, anual, în prima zi de vineri a lunii august.

Sărbătorită inițial în orașul Santa Cruz din California, Ziua internațională a berii va prinde ulterior amploare, ajungând în prezent să fie celebrată în 207 orașe, 50 de țări și pe 6 continente.

Ideea acestei zile îi aparține lui Jesse Avshalomov care, în anul 2007, bucurându-se alături de câțiva prieteni de băutura lor favorită, reușesc să îl convingă pe patronul unui bar local să inițieze Ziua internațională a berii. La baza ideii sale au stat următoarele 3 motive:

-Adună-te cu prietenii și bucură-te de gustul berii
-Celebrează-i pe cei responsabili pentru prepararea și servirea berii
-Unim lumea sub steagul berii, sărbătorind berile tuturor națiunilor, într-o singură zi.

Între 2007 și 2012, Ziua internațională a berii a fost sărbătorită pe data de 5 august. În urma unui sondaj de opinie în anul 2012, s-a stabilit mutarea datei în prima vineri a lunii august.

Conform Asociației Berarii României, 80% dintre adulții români beau bere în timpul mesei, în timp ce 82% beau bere când se relaxează pe o terasă. Berea râmăne principala băutură a bărbaților români și atunci când sărbătoresc victoria echipei favorite.

De asemnea, România se bucură de 84.988 de locuri de muncă generate direct și indirect de către băutura alcoolică . 97% din berea consumată în România provine din producția locală și peste 70% din ingredientele naturale ale berii provin din România. Veniturile la bugetul de stat depășesc 533 de milioane de euro, iar valoarea adăugată depășește 862 de milioane de euro (sectorul retail, sectorul furnizorilor, sectorul ospitalității și producția de bere).

Printre campaniile de conștientizare a efectelor consumului de alcool, reamintim de campania „Alcoolul nu te face mare!”, campanie susținută de eforturile cumulate ale Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul General al Poliției Române şi ale Asociației „Berarii României”. De asemenea, reamintim și de campania „Cedează volanul când bei!”, proiectul reprezentând o inițiativă pe termen lung de educare a șoferilor, lansat și derulat cu sprijinul Direcției Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Consiliul Național al Audiovizualului.

Link-ul oficial al evenimentului este: www.internationalbeerday.com

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

 
Secţiuni: Internațional, Legal Days, Secțiuni speciale, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD