« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

VIDEO UPDATE Săptămâna mondială a alăptării
01.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Săptămână mondială a alăptării este marcată, anual, în perioada 1-7 august.

Tema pentru 2021: Protejați alăptarea- O responsabilitate comună

#WBW2021 se va concentra asupra modului în care alăptarea contribuie la supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea tuturor și asupra imperativului de a proteja alăptarea la nivel mondial. Tema este în concordanță cu cea de-a doua temă a campaniei WBW-SDG 2030, care evidențiază legăturile dintre alăptare și supraviețuire, sănătate și bunăstare a femeilor, copiilor și națiunilor.

Deși sprijinul la nivel individual este foarte important, alăptarea trebuie considerată o problemă de sănătate publică care necesită investiții la toate nivelurile. Conceptul de „reconstruire mai bună” după pandemia COVID-19 va oferi o oportunitate de a crea un lanț de sprijin pentru alăptare, care include sisteme de sănătate, locuri de muncă și comunități la toate nivelurile societății. Un lanț de sprijin va ajuta la construirea unui mediu favorabil pentru alăptare și la protejarea împotriva influenței industriei. Este timpul să informăm, să ancorăm, să angajăm și să impulsionăm acțiuni pentru a proteja alăptarea la toate nivelurile.

***

Directorul Executiv UNICEF, Henrietta H. Fore, și Directorul General OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au transmis următorul mesaj:

La începutul acestui an, guvernele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat s-au unit pentru a lansa Anul de acțiune al nutriției pentru creștere. Anul acțiunii este o oportunitate istorică de a transforma modul în care lumea abordează angajamentul global de a elimina malnutriția la copii.

Alăptarea este esențială pentru realizarea acestui angajament.

Inițierea alăptării în prima oră de naștere, urmată de alăptarea exclusiv timp de șase luni și continuarea alăptării până la doi ani sau mai mult oferă o linie puternică de apărare împotriva tuturor formelor de malnutriție infantilă, inclusiv risipirea și obezitatea. Alăptarea acționează, de asemenea, ca un prim vaccin al bebelușilor, protejându-i împotriva multor boli obișnuite din copilărie.

Deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește ratele de alăptare în ultimele patru decenii- cu o creștere de 50% a prevalenței alăptării exclusive la nivel global- pandemia COVID-19 evidențiază fragilitatea acestor câștiguri.

În multe țări, pandemia a provocat întreruperi semnificative în serviciile de sprijin pentru alăptare, crescând în același timp riscul de insecuritate alimentară și malnutriție. Mai multe țări au raportat că producătorii de alimente pentru copii au agravat aceste riscuri, invocând temeri nefondate că alăptarea poate transmite COVID-19 și comercializarea produsele lor ca o alternativă mai sigură la alăptare.

Săptămâna mondială a alăptării din acest an, sub tema „Protejați alăptarea: o responsabilitate comună” este un moment pentru a revedea angajamentele luate la începutul acestui an, acordând prioritate mediilor favorabile alăptării pentru mame și bebeluși. Acestea includ:

-Asigurarea implementării Codului internațional de comercializare a înlocuitorilor din laptele matern, instituit pentru a proteja mamele de practicile agresive de comercializare de către industria alimentară pentru copii, cod implementat pe deplin de către guverne, personalul medical și industrie.

-Asigurarea lucrătorilor din domeniul sănătății că vor avea resursele și informațiile de care au nevoie pentru a sprijini în mod eficient mamele să alăpteze, inclusiv prin eforturi globale, cum ar fi Inițiativa spitalului prietenos cu bebelușii și orientări privind consilierea pentru alăptare.

-Asigurarea faptului că angajatorilor acordă femeilor timpul și spațiul de care au nevoie pentru a alăpta; inclusiv concediu parental plătit cu concediu de maternitate mai lung; locuri sigure pentru alăptare la locul de muncă; acces la servicii de îngrijire a copiilor accesibile și de bună calitate; și alocații universale pentru copii și salarii adecvate.

Pe măsură ce ne apropiem de Summitul ONU privind sistemele alimentare din septembrie și de Summitul Tokyo pentru nutriție pentru creștere din decembrie, guvernele, donatorii, societatea civilă și sectorul privat au ocazia de a face investiții inteligente și angajamente pentru a aborda criza globală de malnutriție- inclusiv protejarea, promovarea și susținerea alăptării- prin politici, programe și acțiuni mai puternice.

Acum nu este momentul să ne reducem ambițiile. Acum este momentul să țintim sus. Ne-am angajat să facem din Anul de acțiune al nutriției pentru creștere un succes, asigurându-ne că dreptul fiecărui copil la o hrană nutritivă, sigură și accesibilă și la o nutriție adecvată este realizat de la începutul vieții, începând cu alăptarea.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Săptămână mondială a alăptării este marcată, anual, în perioada 1-7 august.

Săptămâna mondială a alăptării este celebrată anual între 1 şi 7 august pentru a încuraja alăptarea şi pentru a îmbunătăţi sănătatea bebeluşilor din întreaga lume. Perioada este aleasă pentru a marca semnarea Declaraţiei Innocenti privind Protecţia, Promovarea şi Susţinerea Alăptării, în august 1990, de către decidenţi guvernamentali, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi alte organizaţii, cu scopul de a proteja, promova şi a susţine alăptarea.

Directorul Executiv UNICEF, Henrietta H. Fore, și Directorul General OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au transmis următorul mesaj:

Tema pentru 2020 este „Sprijinirea alăptării pentru o planetă mai sănătoasă”. În conformitate cu această temă, OMS și UNICEF solicită guvernelor să protejeze și să promoveze accesul femeilor la consiliere calificată pentru alăptare, o componentă critică a sprijinului pentru alăptare.

Alăptarea oferă fiecărui copil cel mai bun început posibil în viață. Acesta oferă beneficii pentru sănătate, beneficii nutriționale și emoționale atât copiilor, cât și mamelor. De asemnea, face parte dintr-un sistem alimentar durabil. Deși alăptarea este un proces natural, el nu este întotdeauna ușor. Mamele au nevoie de sprijin- atât pentru a începe, cât și pentru a susține alăptarea.

Serviciile de consiliere calificată pot asigura ca mamele și familiile să primească acest sprijin, împreună cu informațiile, sfaturile și garanțiile de care au nevoie pentru a-și hrăni în mod optim bebelușii. Consilierea alăptării poate ajuta mamele să-și consolideze încrederea, respectând în același timp circumstanțele și alegerile individuale. Consilierea poate oferi sprijin femeilor să depășească provocările și să prevină practicile de hrănire și îngrijire care pot interfera cu alăptarea optimă, cum ar fi furnizarea de lichide inutile, alimente și înlocuitori de lapte la sugari și copii mici.

Îmbunătățirea accesului la consiliere calificată pentru alăptare poate prelungi durata alăptării și poate promova alăptarea exclusivă, cu beneficii pentru bebeluși, familii și economii. Într-adevăr, studiile indică faptul că majorarea ratelor de alăptare exclusivă ar putea salva viața a 820.000 de copii în fiecare an, generând venituri suplimentare de 302 miliarde USD.

Consiliere specializată în materie de alăptare poate fi oferită de diferiți actori, inclusiv profesioniști din domeniul sănătății, consilieri în lactație și furnizori de asistență de la egal la egal și printr-o varietate de modalități – în unități sau clinici de sănătate, prin vizite la domiciliu sau programe comunitare, personal sau de la distanță. În timpul pandemiei COVID-19, este și mai important să găsim soluții inovatoare pentru a vă asigura că accesul la aceste servicii esențiale nu este perturbat și că familiile continuă să primească consilierea de care au nevoie.

Acesta este motivul pentru care UNICEF și OMS, în conformitate cu acțiunile politice susținute de Colectivul Mondial pentru Alăptarea, condus de UNICEF și OMS, solicită guvernelor:

*SĂ INVESTEASCĂ pentru a pune la dispoziția oricărei femei consiliere calificată pentru alăptare. Asigurarea disponibilității de consiliere calificată pentru alăptare pentru fiecare femeie va necesita o finanțare sporită pentru programele de alăptare și monitorizarea și implementarea îmbunătățită a politicilor, programelor și serviciilor.

*SĂ INSTRUIASCĂ lucrătorii de asistență medicală, inclusiv moașele și asistentele medicale, pentru a oferi consiliere calificată pentru alăptare mamelor și familiilor.

*SĂ SE ASIGURE că această consiliere este pusă la dispoziție ca parte a serviciilor de sănătate și nutriție de rutină, care sunt ușor accesibile.

*SĂ COLABOREZE cu societățile civile și asociațiile profesionale din domeniul sănătății, construind sisteme solide pentru furnizarea de consiliere adecvată.

*SĂ PROTEJEZE lucrătorii de îngrijire a sănătății de influența industriei alimentare a copiilor.

Împreună, prin angajament, acțiune comună și colaborare, ne putem asigura că fiecare mamă are acces la consiliere calificată pentru alăptare, împuternicindu-i să ofere copilului cel mai bun început posibil în viață.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

 
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD