Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Procedură penală, Sistemul judiciar

Opinia INM ref. modul de calcul al termenului de 5 zile în care procurorul poate trimite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive ori rechizitoriul cu propunerea de menţinere a măsurii

28 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Modul de calcul al termenului de 5 zile în care procurorul poate trimite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive ori rechizitoriul cu propunerea de menţinere a măsurii (PJ Brașov)

Articolul 269 alin. (2) din Codul de procedură penală prevede că, la calcularea termenelor pe ore sau zile, nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte. Termenul de 5 zile ce face obiectul problemei propuse este un termen procedural, de regresiune, care se calculează potrivit articolului anterior menţionat.

Pornind de la acest articol, în practică s-au conturat două opinii:

1. Procurorul poate formula propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive ori emite rechizitoriul cu propunerea de menţinere a măsurii şi în ultima zi a termenului procedural. Spre exemplu, în cazul în care s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile, până la data de 22.02.2023, susţinătorii acestei opinii apreciază că propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive ori rechizitoriul cu propunere de menţinere a măsurii pot fi emise cel târziu la data de 16.02.2023.

În sprijinul acestei opinii este adusă metoda de interpretare literală sau gramaticală. Astfel, folosind exemplul anterior precizat, data de 22.02.2023 nu este luată în calcul, fiind ziua în care expiră măsura preventivă. Cele 5 zile sunt 21, 20, 19, 18 şi 17.02.2023, aceasta din urmă fiind ziua în care termenul se împlineşte.

Aşadar, propunerea de prelungire sau rechizitoriul cu propunere de menţinere pot fi emise, cel târziu, în data de 16.02.2023.

2. La calculul celor 5 zile nu se socoteşte ziua în care se împlineşte termenul pentru luarea măsurii preventive şi nici ziua de dinaintea împlinirii termenului. În exemplu arătat, nu vor fi avute în vedere zilele de 22.02.2023 şi nici 16.02.2023. Astfel, cele 5 zile sunt 21, 20, 19, 18 şi 17.02.2023.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Susţinătorii acestei opinii apreciază că data la care se împlineşte termenul ar fi ziua de 16.02.2023, ora 00:00, astfel că doar anterior acesteia se putea formula propunerea de prelungire ori menţinere a arestării. Aşadar, ultima zi în care putea fi sesizată instanţa cu rechizitoriul ori propunerea de prelungire, respectându-se termenul de 5 zile, era cea de 15.02.2023, până la ora 23:59:59.

În sprijinul acestui mod de calcul este şi o parte (minoritară) a doctrinei. În lucrarea „Sinteze şi Grile”, autorul a arătat că ultima zi a termenului procedural nu este la dispoziţia parchetului pentru formularea propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive, ci reprezintă prima zi în care inculpatul îşi poate exercita dreptul la apărare, prin studierea dosarului şi pregătirea concluziilor orale pentru termenul care va fi stabilit de judecătorul de drepturi şi libertăţi; prin urmare, sesizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi trebuie întotdeauna formulată înainte de ultima zi a termenului prevăzut în favoarea inculpatului, acceptarea ca judecătorul să fie sesizat în ultima zi a termenului şi, implicit, cu nerespectarea acestuia, ar echivala cu posibilitatea de formulare a sesizării în orice altă zi în care termenul curge, întrucât nu există deosebiri calitative între ultima zi a termenului şi orice altă zi a termenului.

Cele două opinii au generat şi soluţii contradictorii, pe acare autorul întrebării le identifică în jurisprudenţa instanţelor braşovene.

În opinia INM, prima opinie este cea corectă. Cea de-a doua face ca termenul regresiv să se prelungească cu încă o zi, lăsând practic „libere” nu cinci zile (cât reprezintă termenul), ci șase zile.

În unanimitate a fost agreată opinia INM.

:: Minuta întâlnirii procurorilor șefi de secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi al parchetelor de pe lângă curţile de apel / Bucureşti, 3-4 aprilie 2023 (p. 69)

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories