Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene

Consiliul UE numește 5 procurori europeni

28 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 27 iunie 2023, Consiliul UE a numit cinci procurori europeni în cadrul Parchetului European: Nikolaos Paschalis, Andrea Venegoni, Anne Pantazi Lamprou, Gedgaudas Norkūnas și Ursula Schmudermayer, potrivit unui comunicat.

Aceștia vor supraveghea investigațiile și urmăririle penale și, împreună cu Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef european, vor forma Colegiul EPPO.

Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani, care nu poate fi reînnoit. La sfârșitul acestei perioade, Consiliul poate decide să le prelungească mandatul cu maximum trei ani. Potrivit normelor tranzitorii aplicabile primului mandat de la înființarea EPPO, procurorii europeni din o treime din statele membre, selectate prin tragere la sorți, urmau să dețină un mandat de trei ani care nu putea fi reînnoit, pentru a eșalona reînnoirile Colegiului EPPO. Acesta a fost cazul procurorilor din Austria, Cipru, Grecia, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Spania.

Fiecare stat membru își desemnează candidații pentru funcția de procuror european. Acești candidați trebuie să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii din statul lor membru, să prezinte toate garanțiile de independență și să dețină calificările necesare pentru numirea în funcții înalte din cadrul parchetelor sau al magistraturii din statul lor membru. Ei trebuie să aibă o experiență practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală. După etapa de desemnare, un juriu de selecție întocmește avize motivate și un clasament, pentru fiecare stat membru, al candidaților desemnați care au îndeplinit condițiile. Apoi Consiliul selectează unul dintre candidați și îl numește procuror european pentru statul său membru.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri