Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

A fost promulgată Legea Anastasia


7 iulie 2023 | Robert Marius CAZANCIUC

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Robert-Marius Cazanciuc

Robert-Marius Cazanciuc

Astăzi a fost promulgată Legea Anastasia. Scoate cheia din contact dacă ai consumat. Nu mai au nicio scăpare – închisoare cu executare. Beat, drogat, fără permis, la volan, dacă ucizi, mergi la închisoare.

Începând de astăzi, oricine folosește mașina ca pe o armă, omorându-și semenii, băut, drogat sau fără permis, va face închisoare. Cu executare. Nicio instanță nu va mai putea da o sentință cu suspendarea executării pedepsei.

Legea Anastasia a fost concepută în memoria celor care au fost uciși pe drumurile publice și pentru cei care de acum încolo își pierd viețile nevinovați. Dar, mai ales, este pentru cei care nu conștientizează că volanul poate deveni o armă când, folosindu-l fără drept, omoară oameni pe străzi.

Nu mi-am propus prin această inițiativă înăsprirea pedepselor prin limitarea soluțiilor judecătorești la pedepse cu executare, ci să atrag atenția care sunt consecințele unor acțiuni iraționale, astfel încât, în final, să ajungem la reducerea numărului de morți pe șosele. Și nu pentru a mai scădea în statistici, ci pentru a nu mai permite producerea de drame în familiile românilor.

Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept.

Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan.

Mulțumesc tuturor colegilor senatori și deputați care au susținut, aproape în unanimitate, aceasta lege!

***

Anastasia are grijă de viețile noastre dincolo de moarte. Criminalii șoselelor merg la închisoare. Nicio instanță din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile țării urcați băuți, drogați sau fără permis la volan.

Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României.

Au murit prea mulți oameni nevinovați, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani. A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv.

Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan.

Votul a fost aproape unanim! Mulțumesc tuturor colegilor care au votat această inițiativă!

Senator Robert Marius Cazanciuc

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică