Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Corina Roman: În România, femeile au o șansă reală de a face carieră în toate profesiile juridice


29 iunie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Interviuri, Life, SELECTED, Women in Law
Alina Matei

Alina Matei

Corina Roman

Corina Roman

Alina Matei: Mulțumesc,stimată doamnă avocat Corina Roman, Managing Associate SIMION & BACIU, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Corina Roman: Mă bucur să am ocazia să ating acest subiect, vă mulțumesc pentru întrebare! Consider că sunt trei elemente care mă definesc ca profesionist: o curiozitate constantă pentru tot ce e nou, o pasiune pentru aspectele de drept comercial și plăcerea de a identifica cele mai practice soluții pentru clienți și proiectele lor. Toate trei cumulate au făcut ca singura opțiune reală în alegerea carierei juridice să fie cea de avocat pe parte de consultanță.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Corina Roman: În România, cred că femeile au o șansă reală de a face carieră în toate profesiile juridice. Personal, m-am lovit foarte rar de limitări izvorâte din faptul că sunt o reprezentantă a sexului feminin. Cred că atâta timp cât un profesionist în drept oferă soluții corecte, pragmatice și inovatoare și construiește o relație bazată pe încredere, nu va conta dacă este bărbat sau femeie. Prin urmare, mă bucur să fiu implicată în proiecte sofisticate alături de SIMION & BACIU, societatea de avocatură cu care colaborez și care este condusă de două doamne cu un parcurs profesional de excepție.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Corina Roman: Ca principiu, nu cred că există filtre general aplicabile sau o rețetă a succesului. Contează foarte mult ca persoana de lângă fiecare dintre noi să înțeleagă ce presupune profesia juridică, indiferent de forma ei, și să fie dispusă să accepte și momentele în care timpul devine o resursă importantă care lipsește cu desăvârșire. Echilibrul între cele două laturi, cea personală și cea profesională, este un deziderat, un nice to have, despre care multă lume vorbește, ține training-uri și față de care se exprimă des frustrări, dar puțini îl obțin cu adevărat. În acest sens, cred că sunt importante selectarea partenerului de viață și capacitatea fiecăruia dintre noi de a își crea criterii de prioritizare cât mai corecte în funcție de natura situațiilor care apar atât în viața profesională, cât și în cea personală. De asemenea, experiența mea a fost mereu că cele două laturi se întrepătrund și se influențează reciproc, oricât de mult ne-am dori să le separăm. Ce cred că ne va ajuta mereu să facem următorul pas este să ne păstrăm – încrederea că avem forța necesară ,intelectuală și emoțională, să depășim tot ceea ce vine în calea noastră, pe toate planurile și să ne menținem, astfel, echilibrul mental și emoțional.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Corina Roman: Pornind de la premisa matură că nu există o lume ideală, mediul juridic actual din România oferă oportunitatea doamnelor să devină ceea ce își doresc. Ca în orice altă profesie, contează foarte mult modul în care ne raportăm la propriile competențe și ce obiective ne stabilim. Astfel, cred că e esențial să avem o privire autocritică constructivă, cu un plan clar cu privire la ce vrem să obținem, când ne dorim să ne atingem obiectivele și abia apoi să identificăm instrumentele de care avem nevoie pentru a ne îndeplini obiectivele. Sună un pic spartan, dar o viață cu direcție și intenție e o viață mult mai echilibrată. Așadar, îmi păstrez încrederea că prin pasiune și efort investit inteligent ne putem împlini cele mai îndrăznețe vise.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Corina Roman: Pe lângă rolul profesional de zi cu zi, de asigurare a unui nivel cât mai ridicat de profesionalism în tot ceea ce facem, cred că femeile au în general un rol în plus, cel de formare/a forma/formator. Instinctul matern fiind un element definitoriu pentru noi, femeile, avem toate instrumentele necesare pentru a forma cu grijă și răbdare noi generații de juriști, care să ne depășească și care să contribuie la crearea unor standarde profesionale și umane superioare celor pe care le avem în acest moment. Investiția în viitorul nostru este cea mai bună investiție pe care o putem face și, posibil, singura care să conteze cu adevărat.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Corina Roman: Fiindcă mă consider o persoană cu adevărat norocoasă, am avut ocazia să întâlnesc foarte mulți oameni deosebiți, cu un intelect impresionant și o conduită etică ireproșabilă. Multe dintre aceste persoane au fost prezențe feminine pe care, de-a lungul anilor, indiferent de alegerile profesionale pe care le-am făcut, le-am păstrat drept repere și care au continuat să îmi modeleze raționamentul și modul de a mă raporta la diverse aspecte ale vieții profesionale. Recent am descoperit cu bucurie că nu am închis cercul de modele feminine și sunt bucuroasă să îmi continui dezvoltarea umană și profesională.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Corina Roman: Pe plan personal, a fost o perioadă dificilă. Deoarece sunt o persoană sociabilă și calmă am resimțit acut modificările apărute la nivel comportamental în rândul societății, o reacție de altfel normală în fața unei amenințări necuantificabile. Însă, la finalul acestei perioade mă consider un om mai puternic și mai matur, pe principiul „per aspera, ad astra”. Pe plan profesional, această perioadă a fost marcată de o efervescență specifică oricărei perioade care aduce provocări suplimentare și mi-am canalizat energia spre a mă perfecționa în ceea ce fac cu pasiune, domeniul fuziunilor și achizițiilor. Astfel, am fost implicată în numeroase proiecte de foarte mari dimensiuni (fuziuni, divizări, achiziții de zeci de milioane de euro), care mi-au adus pe lângă satisfacții profesionale și satisfacții personale, lărgind și mai mult cercul de profesioniști deosebiți cu care am avut ocazia să interacționez.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Corina Roman: Cu bunătate, inteligență și eleganță putem înlătura orice bariere din viața profesională sau personală.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Corina Roman: Vă mulțumesc și eu pentru invitație, mi-a făcut o deosebită plăcere să putem discuta.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică