Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană. Discuții preliminare în vederea achiziționării unui potențial vaccin împotriva COVID-19. UPDATE: Noi discuții preliminare. UPDATE: Contracte pentru accesul la un potențial vaccin. UPDATE: Autorizație vaccin. UPDATE: Achiziționarea de doze suplimentare de vaccin. UPDATE: Ursula von der Leyen: Statele membre UE nu pot negocia în mod separat acorduri privind vaccinurile. UPDATE: Discuții preliminare. UPDATE: Ombudsmanul UE investighează Comisia Europeană ref. contractele de achiziţie a vaccinurilor. UPDATE: Achiziție suplimentară de vaccin. UPDATE: Contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin. UPDATE: Contract cu Novavax pentru 100 mil. de doze de vaccin
04.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 4 august 2021, Comisia Europeană a încheiat un acord preliminar de achiziție cu o companie farmaceutică pentru a asigura accesul la un potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

Statele membre vor putea achiziționa până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opțiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare în cursul anilor 2021, 2022 și 2023, după ce EMA va fi revizuit și aprobat vaccinul respectiv ca fiind sigur și eficace. Statele membre pot decide să doneze vaccinuri unor țări cu venituri medii și mici sau să le redirecționeze către alte țări europene.

Contractul de extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna discuțiile exploratorii încheiate cu Valneva. Aceasta reprezintă un alt pas esențial către asigurarea faptului că Europa este bine pregătită să facă față pandemiei de COVID-19.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Pe măsură ce noi variante de coronavirus se răspândesc în Europa și în întreaga lume, acest nou contract cu o companie care își testează deja vaccinul cu succes împotriva acestor variante reprezintă o garanție suplimentară pentru protecția populației noastre. Acesta consolidează și mai mult portofoliul nostru amplu de vaccinuri, în beneficiul europenilor și al partenerilor noștri din întreaga lume.”

***

Joi, 20 mai 2021, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu societățile farmaceutice BioNTech și Pfizer, potrivit unui comunicat.

Prin intermediul acestuia se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze.

***

Joi, 18 februarie 2021, Comisia Europeană a informat că a aprobat un al doilea contract cu compania farmaceutică Moderna, care prevede o achiziție suplimentară de 300 de milioane de doze (150 milioane în 2021 și o opțiune de a achiziționa încă 150 de milioane în 2022) în numele tuturor statelor membre ale UE, potrivit unui comunicat.

Noul contract permite, de asemenea, statelor membre să doneze dozele lor de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări europene.

***

Vineri, 22 ianuarie 2021, ombudsmanul european a anunţat lansarea unei investigaţii în legătură cu modul în care Comisia Europeană gestionează contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid-19 încheiate cu companiile farmaceutice în numele statelor membre ale UE, potrivit reuters.com.

Uniunea Europeană a cheltuit circa 2,5 miliarde de euro pentru plata unor avansuri în vederea achiziţiei a circa 2,3 miliarde de doze de vaccin de la şase companii farmaceutice care au vaccinuri anti-Covid-19 în prezent aprobate sau în fază experimentală. Preţurile, termenele de livrare şi alte clauze importante din contracte sunt păstrate secrete, Comisia Europeană susţinând că această confidenţialitate este esenţială pentru obţinerea unor condiţii contractuale cât mai bune.

Tocmai am deschis o investigaţie privind refuzul Comisiei (Europene) de a oferi acces public la documentele privind achiziţia vaccinurilor împotriva Covid-19”, a declarat un purtător de cuvânt la Ombudsmanului.

Grupul Corporate Europe Observatory a cerut acces la contractul semnat cu compania AstraZeneca, primul încheiat de Comisia Europeană, şi la documente legate de negocierea contractelor. Comisia a respins o primă solicitare în acest sens şi în prezent este aşteptat răspunsul la a doua solicitare.

Dat fiind interesul semnificativ al publicului pentru această problemă, doresc să cer Comisiei să emită o decizie de confirmare privind ambele solicitări de acces cât mai repede posibil şi nu mai târziu de 11 februarie”, a notat Ombudsmanul într-o scrisoare adresată executivului comunitar.

State ale UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri anti-Covid-19 şi de calendare incerte, politicieni şi responsabili din sectorul sanitar acuzând faptul că executivul comunitar a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer/BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe aceia care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, în special compania franceză Sanofi şi cea germană CureVac.

***

Marți, 12 ianuarie 2021, Comisia Europeană a informat că a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva în vederea achiziționării potențialului vaccin împotriva COVID-19 produs de aceasta, potrivit unui comunicat.

Contractul avut în vedere cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare.

***

Vineri, 8 ianuarie 2021, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că țările membre ale Uniunii Europene nu pot negocia în mod separat acorduri privind vaccinurile anti-COVID-19, potrivit reuters.com.

Ursula von der Leyen: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel. Întregul portofoliu acoperă 2,3 miliarde de doze de vaccin, aşa că acest volum este mai mult decât suficient pentru a vaccina întreaga populaţie europeană.”

***

Vineri, 8 ianuarie 2021, Comisia Europeană a informat că a propus statelor membre ale UE să achiziționeze încă 200 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze, potrivit unui comunicat.

***

Joi, 7 ianuarie 2021, Comisia Europeană a informat că a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna, acesta fiind al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE. Această autorizație urmează o recomandare științifică favorabilă bazată pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre, potrivit unui comunicat.

***

Joi, 17 decembrie 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare, potrivit unui comunicat.

***

Miercuri, 26 noiembrie 2020, Comisia Europeană a informat că a aprobat un al șaselea contract în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile, de data aceasta cu societatea farmaceutică Moderna. Contractul prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

***

Marți, 17 noiembrie 2020, Comisia Europeană a informat că a aprobat un al cincilea contract cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societății se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

Contractul extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiile preliminare cu Moderna.

***

Miercuri, 11 noiembrie 2020, Comisia Europeană a informat că a aprobat un al patrulea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede achiziționarea inițială a 200 milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 100 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

***

Joi, 8 octombrie 2020, Comisia Europeană a informat că a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică, Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson, potrivit unui comunicat.

Ursula von der Leyen, președinte CE: „Întrucât coronavirusul se răspândește în continuare într-un ritm îngrijorător în întreaga Europă, este vital să găsim repede un vaccin. Mă bucur că am reușit să ajungem la un acord cu Johnson & Johnson care ne permite să achiziționăm vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Acesta va fi al treilea contract pe care îl încheiem cu o companie farmaceutică. Scopul nostru este să punem la dispoziția cetățenilor UE vaccinuri sigure și eficiente de îndată ce sunt disponibile.”

Comisia a semnat deja un contract cu AstraZeneca și cu Sanofi-GSK.

***

Miercuri, 9 septembrie 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat o serie de discuții preliminare cu societatea BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

***

Luni, 24 august 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat o serie de discuții preliminare cu societatea Moderna pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

***

Joi, 20 august 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat o serie de discuții preliminare cu CureVac pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

***

Vineri, 14 august 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat o serie de discuții preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

Discuțiile preliminare sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

***

Luni, 3 august 2020, Comisia Europeană a informat că a încheiat discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Comisia Europeană face tot posibilul pentru a se asigura că cetățenii europeni au acces rapid la un vaccin care este sigur și îi protejează împotriva COVID-19. Etapa realizată astăzi cu Sanofi-GSK este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. Vor urma mai multe informații, în curând. Suntem angajați în discuții avansate cu alte câteva companii. Cu toate că nu știm, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investește într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporește șansele de a obține rapid un remediu eficace împotriva virusului. Un vaccin ar fi un adevărat bun global. Ne angajăm să sprijinim accesul inclusiv pentru țările mai vulnerabile, pentru ca acestea să poată ieși din această criză.”

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO