Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Opinii SELECTED

Mulți avocați datorează prosperitatea abuzurilor imobiliare din comunism și legilor interpretabile

15 august 2022 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

După 45 de ani de comunism, din 1990, a apărut perioada de tranziție. Pentru cei care o duc rău și acum, unii mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu, comunismul e regretat. Pentru cei care au plecat în străinătate, simplu fapt că pot lucra în altă țară pe bani (mai) mulți, comunismul a fost uitat. Pentru cei care o duc bine, chiar foarte bine, democrația actuală este o mană cerească.

Ca să nu credeți că sunt vreun ipocrit, vă spun direct, și eu am profitat de perioada post-revoluționară. Eram student când l-au ciuruit pe ”Ceașcă” și aveam toate oportunitățile în față: vârsta, afaceri virgine si drumuri nebătătorite în multe domenii de activitate – interzise pe vremea marelui dictator. Eram unul din zecile de mii de ”decretei” ai regimului.

După 32 de ani de experiențe care implică zona imobiliară a afacerilor exclusiv private, nu am nicio jenă sau frică să afirm că cele mai profitabile business-uri le-au făcut securiștii de ieri, fiii/nepoții lor sau ”tovarășii” din serviciile de azi. Probabil, și eu – daca eram turnător sau mă racola cineva pe traseu – procedam la fel.

De altfel, nu am dubii că orice țară din lumea asta, daca nu este sub dictatură sau condusă de un autocrat, este ”ghidată” si controlată, mai mult sau mai puțin, de serviciile secrete. În anumite situații consider că e mai bine așa. Decât să ai la conducerea țării un prost, care se crede deștept peste noapte, parcă mai sigur te simți când alți oameni inteligenți decid lucrurile care contează pentru evoluția unei națiuni.

Peste toate cele descrise mai sus, pe locul doi, în opinia mea, cei care au prosperat văzand cu ochii au fost avocații inteligenți. Să ne înțelegem, unii avocați sunt mai pregătiți/buni decât alții. Ca în orice meserie. Uite așa au apărut sute de case de avocatura de prestigiu, conduse fie de avocați deștepți – unii doctori în drept, profesori, conferențiari sau lectori – fie de lideri cu expertiză juridică vasta în acest domeniu.

Consider c-ar fi interesant dacă s-ar face o statistică din care să reiasă câte procente din procesele aflate pe rolurile instanțelor au la bază sursa de ”inspirație” comunistă. După părerea mea, toate celelalte spețe cumulate pălesc în fața abundenței de litigii provenite ca urmare a regimului comunist.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

De la naționalizări sau confiscări de imobile, despăgubiri, compensări în natură sau materiale, până la suprapuneri de puneri în posesie, aproape că nu a existat cazuistica care sa nu ajungă în fața judecătorilor. Tone de bani s-au facut din revendicări, retrocedări, drepturi litigioase, evaluări și expertize dubioase. Haideți că știți despre ce este vorba!

În acest context, poate, numai procesele legate de divorțuri, partaje sau custodia copiilor se mai apropie de multitudinea proceselor în care interpretarea legii cu ”izvor” imobiliar este predominantă. Nici măcar corupția, anchetele parchetelor și ale DNA nu au avut nicio șansă să egaleze avalanșa de litigii pe teme din real estate sau conexe acestui domeniu.

Dacă stăm și ne gândim un pic mai departe, actualul primar general al PMB a avut ca rampă de lansare abuzurile imobiliare, expuse în justiție. Mai mult, orice conferință de presă are ca subiect principal teme imobiliare vechi sau noi, mai toate fiind generate de abuzurile imobiliare din trecut.

Concluzia mea este cât se poate de simplă: comunismul a rămas printre noi. Problemele generate de regimul ceaușist sunt încă de mare actualitate. Cine a profitat pe scara larga de acest ”dar”? Avocații cu…har și inspirație în speculații imobiliare. Parcă ar merita o statuie Ceaușescu, ce ziceți?…

Dupa Revoluția din 1989, din pricina meandrelor comunismului au apărut nenumarate business-uri prospere. Avocații abili sau profesioniști au generat profituri spectaculoase și nu este nimic de condamnat în acest fapt. Suntem într-o democație sau așa ne place să credem și orice nu este interzis este permis.

Pe ce s-au bazat aceste afaceri? În primul rând, pe informațiile folosite în interes personal. În al doilea rând, pe ceea ce îi doare cel mai tare pe clienții caselor de avocatură: interpretarea legilor, inaplicabilitatea unora, contradicția în conținutul altora, lacunele juridice, etc.

Diferența dintre clienți și avocați este că cei din urma nu au avut si nu au niciun interes ca legile actuale să se schimbe. Nu se grăbesc să faca asta întrucât mulți și-ar pierde obiectul muncii. Prosperitatea atrage costuri mari care trebuie întreținute permanent.

P.S. Știu, Parlamentul face și schimbă legile, nu avocații. Parlamentarii avocați doar se plimbă prin această instituție și legile rămân aceleași. Oare, asta este în favoarea României?

Dragoș Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership