Exerciții oratorice în templul academic – „Intrarea în scenă” a profesorului
24 ianuarie 2022 | Cristina NICOLESCU
„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, măiestria nu este un dat, ci o deprindere”. (Aristotel)
(…)
Asemenea unui actor, profesorul poate fi foarte simplu etichetat de studenți prin felul în care „intră în scenă”. Fără îndoială, lipsa de experiență, de pregătire sau de adaptare se devoalează cel mai ușor la momentul primei interacțiuni cu sala. „Totul este contagios. (….) Chiar înainte de a începe să vorbim, suntem respinși sau acceptați. De aceea, trebuie să avem mare grijă ca atitudinea noastră să trezească o reacție favorabilă”[1].
Emoțiile nu trebuie în niciun caz sugrumate: într-un dozaj rezonabil, pot influența benefic profilul discursului; dacă este bine utilizat, tracul constituie o sursă de elocvență și o capacitate de a transmite emoție. Nici în spațiul academic nu cred că ar trebui ignorat proverbul chinezesc „Cine nu știe să zâmbească să nu-și deschidă prăvălie”.
(…)
În templul academic (și nu numai) adeseori suntem judecați și etichetați după cum vorbim. Nu există însă rețete universale, care, odată descifrate și asimilate, ne metamorfozează în oratori desăvârșiți. Important este să fim autentici și să nu ne propunem interpretarea unui rol care nu ni se potrivește; să facem din concizia expunerilor un inflexibil criteriu de eficiență, urmând astfel recomandarea prețioasă a lui Andrei Pleşu.
[1] H.A. Overstreet, Influencing human behavior, apud D. Carnegie, Cum să vorbim în public, Ed. Curtea Veche, București, 2008, p. 105.
Conf. univ. dr. Cristina Nicolescu
Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti
* Extras din materialul cu titlul „Cum vorbim studenților? Exerciții oratorice în templul academic”, publicat în volumul De-a dreptul vorbind (coord. Andra-Roxana Trandafir, Lucian Bojin), Ed. Universității de Vest din Timișoara, 2021. Volumul a apărut în colecția „De-a dreptul” (coord. Raluca Bercea) și cuprinde o serie de texte despre discursul în lumea juridică, redactate de magistrați, avocați, profesori și studenți ai Facultăților de Drept.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro