Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Avocatul Poporului. Recomandare ref. necesitatea asigurării respectării credinței religioase a persoanelor private de libertate
04.08.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 4 august 2020, Avocatul Poporului a dat publicității următoarea recomandare adresată Administrației Naționale a Penitenciarelor:

Prin petiția nr. 13234 din 15 iulie 2020 dl. (…), deținut în Penitenciarul București Rahova, ne-a sesizat cu privire la neacordarea alimentației corespunzătoare cultului religios căruia îi aparține (cultul mozaic), și anumite dificultăți întâmpinate în îndeplinirea ritualului religios specific.

Din verificările realizate a rezultat că prin sentința penală nr. (…)/2015, pronunţată de Judecătoria Sector 5 Bucureşti, Secția Penală, în dosarul nr. (…)/2015 Penitenciarul București Rahova a fost obligat să pună la dispoziţie contra cost petentului și altor două persoane de cult mozaic alimente de tip kosher (inclusiv cele ce necesită tratamente termice), să asigure servirea mâncării în aceleași condiții ca și pentru celelalte persoane deținute și să asigure condiții de păstrare a mâncării pentru zilele în care aceasta nu poate fi livrată.

Deși la blocul alimentar al penitenciarului există un spațiu în care petentul ar putea găti, acesta preferă să o facă în cameră, solicitând să i se aprobe achiziționarea alimentelor necesare și punerea la dispoziție a unui frigider.

Petentul a susținut că după pronunțarea hotărârii judecătorești anterior menţionată aceasta a fost pusă în executare o perioadă, apoi petentului i-a fost schimbat regimul de executare și a fost transferat la Penitenciarul Mărgineni. A precizat că atât în acel loc de deținere, cât și la Penitenciarul Giurgiu, a avut posibilitatea de a se alimenta potrivit cultului religios.

În ceea ce priveşte practicarea ritualului religios petentul a arătat că, împreună cu alte două persoane de cult mozaic cazate în aceeași cameră, face rugăciuni zilnic, incomodând pe celelalte trei persoane private de libertate de religie creştină din cameră, care au o atitudine negativă față de ritualul practicat. La locul de deținere are în prezent obiectele de cult necesare, dar dorește să
fie cazat doar împreună cu ceilalți doi adepţi ai cultului mozaic pentru a putea practica ritualurile
religioase.

Față de aspectele constate, având în vedere:
– art. 29 alin. 1 din Constituție potrivit căruia libertatea credințelor religioase nu poate fi
îngrădită sub nici o formă;
– art. 50 alin. 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, potrivit căruia administraţia fiecărui penitenciar asigură condiții adecvate pentru prepararea, distribuirea şi servirea hranei potrivit normelor de igienă a alimentației, în funcţie de vârstă, starea de sănătate, natura muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase asumate de către persoana condamnată printr-o declarație pe propria răspundere;
– art. 58 alin. 1 şi 2 din Legea nr 254/2013, potrivit căruia libertatea conştiinţei şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase ale persoanelor condamnate nu pot fi îngrădite. Persoanele condamnate au dreptul la libertatea credințelor religioase, fără a aduce atingere libertății credințelor religioase ale celorlalte persoane condamnate;
– art. 9 alin. 1 din Convenţia europenă pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fndamentale potrivit căruia orice persoană are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerile, precum şi libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învățământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor.

În temeiul dispoziţiilor art. 59 din Constituție, coroborat cu art. 24 şi art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru realizarea scopului constituţional şi legal al instituţiei Avocatul Poporului şi anume apărarea drepturilor şi libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice, Avocatul Poporului emite următoarea:

Recomandare
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor va lua măsurile necesare pentru respectarea credinței religioase a petentului prin punerea în executare a sentinței penale nr. (…)/2015, pronunţată de Judecătoria Sector 5 București în dosarul nr. (…)/2015 (față de toți cei trei petenți din cauză), în sensul asigurării alimentației corespunzătoare cultului religios, cu eventuala plată a diferenței dintre suma alocată de stat pentru hrănirea persoanelor private de libertate și suma necesară procurării hranei impusă de cultui religios căruia petentul îi aparține și amenajarea unei camere destinată îndeplinirii ritualurilor religioase de către credincioși, indiferent de religia lor;
Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor îl va informa pe Avocatul Poporului cu privire la însuşirea Recomandării şi la măsurile dispuse.

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO