« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Curtea de Apel Craiova. Limitele principiului disponibilității. Nelegala invocare din oficiu a nulității. Schimbarea cadrului procesual fixat de reclamant prin cererea de chemare în judecată
05.08.2020 | Giulia SOLOGON

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Giulia Sologon

Giulia Sologon

Curtea de Apel Craiova a hotărât că nulitatea dispoziției prin care o persoană a fost sancționată cu „mustrare scrisă”, decurgând din nedescrierea faptei, nu poate fi invocată din oficiu de instanță, ci trebuie invocată de persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim.

Prin sentința civilă recurată, Tribunalul Mehedinți a reținut că, în conformitate cu prevederile art. 50 alin. 3 lit. a) din HG NR. 1344/2007, „actul administrativ de sancționare” va cuprinde în mod obligatoriu, sub sancțiunea nulității absolute, descrierea faptei care constituie abatere disciplinară. În speță, dispoziția contestată de reclamantă nu îndeplinea condițiile de formă mai sus menționate, necuprinzând mențiuni privind descrierea faptei săvârșite ce constituie abatere disciplinară. De asemenea, referatul cuprinzând propunerile de sancționare nu era suficient de individualizat pentru a complini lipsurile dispoziției de sancționare.

Față de aceste motive, prima instanță a constat că dispoziția de sancționare contestată este lovită de nulitate absolută, pentru nedescrierea faptei ce constituie abatere disciplinară, dispunând admiterea cererii principale și anularea dispoziției nr. 3693/31.10.2011, emisă de pârâți

Curtea de Apel Craiova a apreciat ca fiind întemeiate susținerile recurenților-pârâți. În motivare, curtea a reținut că, prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a invocat nelegalitatea actului administrativ, arătând că a îndeplinit atribuțiile aferente funcției publice fără abateri repetate sau sistematice în realizarea sarcinilor de serviciu, că nu s-a dovedit că și-a încălcat îndatoririle corespunzătoare funcției publice, că nu i s-au luat note explicative, că nu a fost audiată și că în ceea ce o privește, nu s-a efectuat cercetarea prealabilă.

Prin sentința atacată, prima instanță a încălcat principiul disponibilității, neanalizând niciuna din susținerile reclamantei și întemeindu-și soluția adoptată pe motive ce nu au fost invocate de contestatoare. Nulitatea dispoziției prin care reclamanta intimată a fost sancționată cu „mustrare scrisă” decurgând din nedescrierea faptei nu poate fi invocată din oficiu de instanță, ci trebuie invocata de persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim. Or, încălcarea de către instanța de fond a principiului disponibilității, prin omiterea cercetării susținerilor aduse de reclamanta intimată și întemeierea soluției pe motive străine de cadrul fixat de aceasta, configurează motivul de casare prevăzut  de art. 304 pct. 5 C.proc.civ. 1865. (Decizia nr. 119 din 15  ianuarie 2013, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția de contencios administrativ și fiscal)

Av. Giulia Sologon
SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD