Ordinul ANAF privind persoanele fizice cu averi mari
29 iunie 2023 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial, Partea I nr. 585 din 28 iunie 2023 a fost publicat Ordinul nr. 920/2023 privind persoanele fizice cu averi mari.
Art. 1. (1) Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile legale.
(2) Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:
a) bunurile imobile deţinute;
b) bunurile mobile deţinute;
c) activele financiare deţinute.
(3) Averea reprezintă suma valorilor aferente elementelor patrimoniale prevăzute la alin. (2).
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Art. 2. (1) Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice a căror avere estimată îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 1 alin. (1).
(2) Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari este constituit din grupul persoanelor fizice cu averi mari şi din persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora.
(3) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală notifică persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.
(4) Notificarea va cuprinde cel puţin următoarele:
a) informaţii cu privire la îndeplinirea criteriului de avere prevăzut la art. 1 alin. (1);
b) prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea;
c) prezentarea abordării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.
(5) Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 1, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.
(6) Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează şi grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.
Art. 3. (1) În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală poate proceda la:
a) aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate;
b) selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.
(2) Tratamentele fiscale alternative constau în:
a) îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2), în scopul facilitării conformării fiscale voluntare;
b) derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice definite conform prezentului ordin, privind problemele de neconformare identificate.
Intrare în vigoare: 28 iunie 2023
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |