Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Corporate, Drept penal, SELECTED

Mușat & Asociații și JURIDICE.ro au organizat dezbaterea “Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului”

29 iunie 2023 | JURIDICE.ro

Mușat & Asociații și JURIDICE.ro au organizat dezbaterea Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului, eveniment care a reunit procurori, judecători, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic, profesioniști în etică și conformitate, dar și directori juridici ai unor companii importante din domenii ca energie, imobiliar, farmaceutic, auto, bancar, financiar și sportiv.

Dezbaterea, care a avut loc săptămâna trecută, a fost moderată de Elena Hach, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și de Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații, evenimentul fiind structurat în două paneluri. Lectorii au tratat aspecte de interes pentru mediul de afaceri cu privire la răspunderea penală a persoanelor juridice, un subiect deosebit de relevant și important pentru companii și reprezentanții acestora, precum și pentru acționari și investitori.

Primul panel a dezbătut subiectul Controverse în materia răspunderii penale a persoanelor juridice. Legea privind protecția avertizorilor în interes public, printre speakeri numărându-se Ștefan DiaconescuManaging Associate Mușat & Asociații, Conf. univ. dr. Silviu Barbu, Cornel-Virgiliu CălinescuDirector General, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Raul Alexandru NestorJudecător, Tribunalul București și Radu NicolaePreședinte, Centrul Syene.

Cel de-al doilea panel al dezbaterii a tratat subiectul Rolul prevenției și al conformității. Risk management eficient cu speakerii Raul Dabija – Coordonator al Departamentului Proceduri Legale din cadrul Direcției juridice a BCR, Florina Mariana HomeghiuHead of Legal, Photon Energy Group, Iuliana CiolcăJudecător, Curtea de Apel București și Cristian Ducu, Președintele European Ethics & Compliance Association.

„Așa cum anticipam, atât mediul de business, cât și cel juridic au primit cu mare interes această dezbatere, ce s-a dovedit a fi un dialog constructiv purtat între reprezentanți ai marilor companii – modele demne de urmat din perspectiva prevenției și a conformității, ai organelor judiciare implicate în soluționarea conflictelor de drept penal, ai unor autorități ce își aduc contribuția în mod esențial la menținerea unui just echilibru între drepturile și interesele legitime ale tuturor părților litigante și, nu în ultimul rând, ai societății civile.

Am avut ocazia de a dezbate aspecte de interes legate de condițiile atragerii răspunderii penale a persoanei juridice și probațiunea specifică, rolul esențial pe care-l joacă prevenția și conformitatea în evoluția unei companii, punerea în practică a obligațiilor instituite prin Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public și abordarea optimă în ipoteza unor fapte comise de angajați sau chiar de reprezentanți ai companiei, pentru a diminua expunerea acesteia”, a precizat Alexandru Terța, Partener în cadrul Mușat & Asociații și co-moderator al dezbaterii.

„Mediul de afaceri și realitatea socială a anului 2023 obligă factorii de decizie din orice companie – națională sau multinațională – nu doar să implementeze noutățile legislative ci, în prealabil, să le analizeze, să le evalueze și să stabilească riscurile, pentru ca ulterior să aplice aceste prevederi într-o manieră corectă și adaptabilă nevoilor companiei. Această analiză poate fi realizată optim în cadrul unor astfel de dezbateri precum cea organizată de noi, probabil cel mai mare eveniment de acest tip, la care au participat peste 60 de invitați din cadrul celor mai mari companii active pe piața din România.

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Concluziile au subliniat necesitatea apelării la profesioniști externi, singurii în măsură să observe și să analizeze imaginea de ansamblu a riscurilor la care persoanele juridice sunt expuse dacă implementarea modificărilor legislative nu este realizată corespunzător. Nu este suficient să aibă cunoștință de modificările normelor juridice, ci este necesar să adapteze aceste norme activității economice pe care o desfașoară și să le implementeze conform specificului persoanei juridice, cu personalizarea unor evaluări ce poate fi realizată numai de profesioniștii in domeniu”, a explicat Ștefan Diaconescu, Managing Associate, Mușat & Asociații.

Departamentul de Drept Penal al Mușat & Asociații cuprinde 14 avocați specializați, cu o experiență extrem de vastă în diverse tipuri de investigații și probleme de conformitate, fiind cel mai mare departament de Criminal Law din cadrul unei firme de avocatură full-service. Echipa specializată în drept penal consiliază companii globale din diverse domenii, cum ar fi construcții civile și industriale, electricitate, oil & gas, financiar-bancar, farmaceutic, telecomunicații, precum și clienți individuali.

Avocații Mușat & Asociații au experiență în reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată, începând cu cele cu grad de jurisdicție inferior și până la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în fața Curții Constituționale, a instanțelor naționale și internaționale, dar și la toate nivelurile Parchetului de pe lângă toate instanțele de judecată.

Activitatea firmei în domeniul Dreptului Penal a implicat acționarea în numele sau alături de clienții săi în cadrul tuturor tipurilor de litigii penale, inclusiv: criminalitate economico – financiară, fraudă financiară, corupție, spionaj economic, criminalitate cibernetică și privind comerțul electronic, crimă organizată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, spălare a banilor, infracțiuni de încălcare a confidențialității/secretului profesional, infracțiuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială.

Mușat & Asociații a oferit asistență juridică și reprezentare atât pe parcursul procedurilor de cercetare penală, cât și pe parcursul proceselor penale, pentru aspecte privind răspunderea penală a persoanelor fizice, precum și a entităților juridice.

De-a lungul timpului, avocații Mușat & Asociații au derulat numeroase investigații interne în cadrul mandatelor încredințate de companii locale sau internaționale, în urma cărora au reieșit suspiciuni cu privire la potențiale infracțiuni de corupție sau practici anticoncurențiale. Activitățile desfășurate de către echipele specializate în investigații interne corporative sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților.

Despre Mușat & Asociații 

Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 33 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

2022: Mușat & Asociații a fost desemnată câștigătoarea premiilor pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții (M&A), Litigii și Farma, acordate în cadrul Galei Romanian Legal Awards, organizate de “Legal Marketing”. Au fost recunoscute performanțele echipei noastre de M&A din anul 2021, în continuarea premiilor acordate pentru anii 2020 și 2019, an în care Mușat & Asociații a fost desemnată și Firma anului în avocatură din România. De asemenea, în 2022, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în Europa de Est” în cadrul galei organizate în Londra de LMG Life Sciences Awards, unul dintre cele mai prestigioase ghiduri juridice internaționale care premiază firmele de avocatură și avocații ce se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review, Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

2020: Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în ariile Fuziuni & Achiziții, Achiziții Publice și Farma”, distincție acordată de publicația “The Times Legal Innovation” firmelor de avocați din România care au obținut performanțe deosebite în anul de referință.

2019: Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată de “The Times Legal Innovation”, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții, Achiziții Publice și Drept Penal.

2018: Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție M&A în domeniul Farma în România, pentru asistența acordată Dr. Max în achiziția grupului A&D Pharma, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și achiziții/Privatizare, Infrastructură și PPP/Achiziții Publice și Drept Penal.

2016: Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție în domeniul energiei pentru asistența acordată Sterling Resources în procesul de vânzare a operațiunilor din România către Carlyle International Energy Partners, precum și premiul pentru cea mai mare tranzacție din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achiziționarea McDonald’s în România. Distincțiile au fost oferite de Ziarul Financiar, în cadrul Galei Avocaților 2016, ediția a VII-a.

2015: Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată anual de reputata publicație britanică “The Lawyer” firmelor de avocați din Europa care au obținut performante deosebite în anul de referință.

2013: Mușat & Asociații a fost desemnată „Casa de avocatură a anului în România”, de către International Financial Law Review (IFLR), fiind pentru a doua oară când Mușat & Asociații își adjudecă acest valoros premiu, după distincția primită în 2011, când România a fost inclusă pentru prima dată în lista țărilor nominalizate pentru premiile IFLR.

2012: Mușat & Asociații a câștigat premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală și de Est”, distincție acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente în ceea ce privește evoluția portofoliului de mandate în practica de fuziuni & achiziții și strategia de management adoptată.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories