Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 3-7 august 2020
07.08.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Luare de mită. Arest la domiciliu.

La solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, judecătorii Curții de Apel Bacău au dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile (cu începere de la 31 iulie 2020), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, față de fiecare dintre următorii inculpați:
P.A., la data faptei șeful Ocolului Silvic Comănești (Bacău) din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva,
C.S.V., la data faptei șef district I Asău, S.C., la data faptei șef district III Nogea, C.L., la data faptei șef district VI Ghimeș-Palanca, C.S., șef district V Camenca, toți cei patru din cadrul Ocolului Silvic Comănești (Bacău).

Prezenta cauză are ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție de către angajați ai Regiei Naționale a Pădurii Romsilva care ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor societăți comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

Din referatul întocmit de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale mai multe sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreținerea culturilor, degajări, curățiri) de către societatea oamenilor de afaceri.
În acest context, inculpații ar fi pretins și primit următoarele sume de bani:
– inculpatul P.A. ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) a facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea susmenționată pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comănești și a primit suma totală de 210.000 lei.
Precizăm că, anterior, în data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie și mai 2018.
– ceilalți patru inculpați ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă și fără impozit pe profit).
Concret, inculpatul C.S.V. ar fi primit suma de 995.370 lei, inculpatul S.C. – suma de 980.750 lei, inculpatul C.L. – suma de 395.450 lei, iar inculpatul C.C. – suma de 360.250 lei.
În același context, și pentru aceleași motive, procurorii anticorupție au dispus față de alți doi angajați din cadrul Regiei Naționale a Pădurii Romsilva, următoarele măsuri preventive:
– control judiciar față de inculpatul L.A., la data faptei șef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comănești Bacău), care ar fi pretins și primit suma totală de 63.750 lei.
În cazul inculpatului O.J., șef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comănești, care ar fi pretins și primit suma totală de 1.622.500 lei, procurorii anticorupție au sesizat Tribunalul Bacău cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu. După ce propunerea a fost respinsă de instanța de judecată, procurorii au depus contestație, aflată în prezent în curs de judecare la Curtea de Apel Bacău. În prezent, inculpatul se află sub control judiciar.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Bacău. Luare de mită. Dare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților:

S.V., la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul S.V. ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul S.V. în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului S.V., reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 august 2020, inculpatul S.V. și coinculpatul om de afaceri sunt prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată. Reținere.

La data de 05.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că cei 4 inculpați au comercializat droguri de risc și mare risc pe raza sectorului 6 al municipiului București, prețul fiind stabilit în funcție de cantitatea de substanțe solicitată.

La data de 05.08.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat cinci percheziții domiciliare, în București și județul Ilfov, în urma cărora a fost ridicată cantitatea de aproximativ un kilogram de cannabis, 55 de comprimate de ecstasy, 158 de comprimate de metadonă, 4 mărunțitoare mecanice, două cântare electronice de mare precizie și suma de 11.200 de lei.
În cursul zilei de astăzi, cei 4 inculpați vor fi prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. camătă. Trafic de minori. Trafic de persoane. Reținere.

La data de 04.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunilor de camătă, trafic de minori și trafic de persoane.

În cauză s-a stabilit faptul că în perioada 2017-2020, inculpata, împreună cu soțul acesteia, ar fi adăpostit și exploatat prin supunerea la executarea unor munci sau aservire, precum și prin obligarea la practicarea cerșetoriei în Italia două fete minore, în vârstă de 10 și 14 ani și două femei, în vârstă de 37 și 47 de ani.
În momentul în care una dintre persoanele vătămate încerca să fugă din locuința unde erau adăpostite, aceasta era supusă la umilințe, amenințată și agresate de către inculpată.
Totodată, din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că inculpata și soțul acesteia au împrumutat mai multe persoane cu diverse sume de bani, în euro, percepând de la acestea dobânzi chiar și de 50% din suma împrumutată, pentru fiecare lună.

La data de 04.08.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Mehedinți au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului Drobeta Turnu-Severin, în urma căreia au fost salvate cele 4 persoane vătămate, care au fost preluate de către reprezentanții D.G.A.S.P.C. Mehedinți.

În cursul zilei de astăzi, inculpata urmează să fie prezentată Tribunalului Mehedinți, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile,
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Mehedinți.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud. Trafic de minori. Act sexual cu un minor. Proxenetism. Deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Reținere.

La data de 04.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, act sexual cu un minor, proxenetism și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019,  a găzduit o  persoană vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, fugită dintr-un centrul pentru protecția copilului și, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acesteia, a exploatat-o, racolându-i clienți pentru întreținere de raporturi sexuale, obținând astfel diferite sume de bani, în același timp întreținând la rândul său raporturi sexuale cu aceasta.
Totodată, în perioada 2019 – 2020, în mod repetat a determinat o altă persoană vătămată să practice prostituția pe centura municipiului Bistrița, deși aceasta era însărcinată.   
De asemenea, în cursul anului 2019, în urma unui scandal provocat de inculpat, organele de poliție chemate să intervină în urma unui apel la 112, au găsit asupra acestuia o cantitate de cannabis în amestec cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive.
Cercetările în cauză au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

La data de 05.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente – DGPMB au efectuat un număr de 37 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Constanța, într-o cauză vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în zona Piața Reșita din București, Sector 4, activează două grupări infracționale, al căror nucleu este reprezentat de doi  frați, care au ca principală preocupare comercializarea de țigări fără marcaj fiscal, provenite, de regulă, din Republica Moldova, introduse nelegal pe teritoriul României cu sprijinul unor cetățeni moldoveni și deținute cu încălcarea dispozițiilor legale.
Activitățile de comercializare a țigărilor provenite din contrabandă sunt desfășurate în două „puncte de desfacere”, poziționate strategic la extremitățile Pieței Reșița.
Astfel, unul dintre ei coordonează activitatea infracțională de comercializare a țigărilor de contrabandă ce se desfășoară la o garsonieră pe care o deține la parterul unui bloc din apropierea pieței, acesta fiind sprijinit de alte persoane care în momentul în care în zonă îşi fac apariţia organele de poliţie, îl anunţă pentru a închide fereastra.
Pe de altă parte, celălalt lider coordonează activitatea infracţională de comercializare a ţigărilor de contrabandă ce se desfăşoară într-un spaţiu comercial aflat pe exteriorul complexului din Piaţa Reşiţa, în care funcţionează aparent un amanet.  Și la acest punct de desfacere sarcinile membrilor grupării sunt foarte bine stabilite, în sensul că, în timp ce una dintre persoanele menţionate mai sus se află în interiorul amanetului şi vinde ţigări de contrabandă pe fereastra uşii de acces în amanet, ceilalţi stau afară în stradă şi abordează potențialii clienți, pe care îi îndrumă să cumpere ţigări.
Totodată, cei aflaţi în afara amanetului asigură zona şi îl anunţă de fiecare dată (de cele mai multe ori prin intermediul unei staţii de emise recepţie) pe cel aflat în interior despre eventuala prezență în zonă a organelor de poliție.
Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășoară și aici după un program strict, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând, de asemenea, o medie de aproximativ 200 de clienți pe zi, iar prețul unui pachet de țigarete este de aproximativ 10 lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 26 persoane.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea de Analiza Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul de Informare și Relații Publice. Infirmare în parte Ordonanță. Redeschidere urmărire penală.

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța din data de 04.08.2020, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a dispus următoarele:

1. Admiterea plângerilor formulate de către petenți împotriva Ordonanței din data de 26.06.2020, emisă în dosarul cu nr. 2122/D/P/2019.
2. Infirmarea în parte a Ordonanței din data de 26.06.2020 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozițiile de:
– clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior C.L.V., comisar şef de poliţie C.M.D., colonel C.G.S. și colonel S.I.C. a infracțiunilor de abuz în serviciu prevăzute de art. 297 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 321 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la uz de fals prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 323 Cod penal, complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal;
– clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual prevăzută de art. 52 alin. 3 raportat la art. 321 alin. 1 Cod penal și participaţie improprie la uz de fals prevăzută art. 52 alin. 3 raportat la art. 323 Cod penal;
– clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu prevăzut de art. 48 alin. 1 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal;
– clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, prevăzute de art. 269 cod penal, fals intelectual, prevăzut de art. 321 Cod penal și uz de fals prevăzut de art. 323 Cod penal.

3. Redeschiderea urmăririi penale
– sub aspectul săvârșirii de către maior C.L.V., comisar şef de poliţie C.M.D., colonel C.G.S. și colonel S.I.C. a infracțiunilor de abuz în serviciu prevăzute de art. 297 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 321 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la uz de fals prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 323 Cod penal, complicitate la abuz în serviciu prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal;
– sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual prevăzute de art. 52 alin. 3 raportat la art. 321 alin. 1 Cod penal și participaţie improprie la uz de fals prevăzută la art. 52 alin. 3 raportat la art. 323 Cod penal;
– sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu prevăzute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prevăzută de art. 48 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal;
– sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, prevăzute de art. 269 cod penal, fals intelectual, prevăzut de art. 321 Cod penal și uz de fals prevăzut de art. 323 Cod penal.

4. Menținerea soluției de clasare dispusă în cauză cu privire la celelalte fapte.

Ordonanța a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București în vederea confirmării, potrivit dispozițiilor art. 335 alin. 4 C.P.P., urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Furt calificat în formă continuată. Furt calificat. Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a cinci inculpați sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

– furt calificat în formă continuată, prevăzută de art. 228 alin.1, art. 229 alin.1 lit. b, c, d și alin.2, lit. b  din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin.1, art. 41 alin. 1 si 3 și art. 77 lit. a din Codul penal (faptă reținută în sarcina tuturor inculpaților);

– furt calificat, prevăzută de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1, lit. b din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 si 3 și art. 77 lit. a din Codul penal (faptă reținută în sarcina a patru dintre inculpați) și

– punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prevăzută de art. 334 alin. 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 si 3 din Codul penal (faptă reținută în sarcina unui inculpat).

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, în continuarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpații, având fețele acoperite și purtând pe mâini mănuși, prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces din magazine cu profil de comerț cu produse electronice și electrocasnice, situate pe raza județelor Brașov, Galați, București, Iași, Vrancea, Satu-Mare, Suceava și Dolj, au pătruns  în interior, de unde au sustras telefoane mobile și alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau și cărau în niște genți tip sport și sacoșe de rafie, prejudiciul total fiind de 1.148.341,31 lei.

Cu referire la modul de operare, în rechizioriu s-au reținut următoarele: De fiecare dată, după ce inculpații își alegeau după criteriile cunoscute (poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere ușilor de acces în magazine etc.) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, cel puțin unul dintre aceștia se deplasa cu 1-2 zile înainte la adresa unde se afla acest magazin. Acolo verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și în interior, pentru a observa unde se aflau poziționate vitrinele ce conțineau telefoane mobile sau alte produse electronice de valoare mare. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii efective a infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să stea în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin.

În momentul în care hotărau să acționeze, membrii grupării, fie că se aflau în orașele de domiciliu, fie că se aflau în București sau Ilfov, plecau spre orașul unde se afla magazinul vizat cu două autovehicule, din care unul era folosit efectiv la săvârșirea infracțiunii, iar pe cel de-al doilea îl foloseau, ulterior comiterii infracțiunii, pentru a transporta bunurile sustrase. Aceștia lăsau telefoanele folosite în mod uzual, unele chiar abonamente, la domiciliu sau în locurile unde dormeau, având asupra lor doar numerele de telefon ”de faptă”, toate achiziționate noi, precum și unul sau două cartele SIM cu terminale mobile pe care le foloseau în special pentru trafic de internet. În acele moment ei țineau legătura exclusiv între ei sau cu soțiile de pe aceste telefoane ”de faptă”.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, inculpații au folosit pentru deplasare, către și de la locul săvârșirii infracțiunii, diferite autoturisme pe care le schimbau periodic, și cărora, în zona comiterii faptelor, le aplicau plăcuțe cu numere de înmatriculare pe care le sustrăgeau cu puțin timp înainte de la alte autoturisme parcate în apropiere. După ce plecau de la locul faptei, inculpații aruncau numerele de înmatriculare sustrase, circulând în continuare cu numerele reale ale autoturismului. 

Pe traseul spre locul săvârșirii infracțiunii, membrii grupării efectuau permanent manevre de contra filaj. Când ajungeau în localitatea unde era amplasat magazinul, cu o seara înainte de comiterea faptei, aceștia verificau zona învecinată, precum și gradul de izolare pe timpul serii și nopții a proximității căilor de acces în magazin, fapt ce putea facilita sau îngreuna activitatea infracțională din momentul comiterii faptei propriu-zise.

În momentul pregătirii și comiterii faptelor, de regulă între orele 05:00-06:00, cei cinci inculpați, îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu fețele și mâinile acoperite (purtând cagule sau alte articole vestimentare care le acoperă figura, iar pe mâini mănuși), prin forțarea cu leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces ale magazinelor menționate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să țină cont de declanșarea sistemelor de alarmă antiefracție și spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile si alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în niște genți tip sport sau în sacoșe de rafie și le transportau rapid până la autoturismul cu care veneau, părăsind în trombă locul faptei, până la venirea firmelor de pază.

În rechizitoriu, procurorii au mai reținut faptul că trei dintre membrii grupării infracționale au fost condamnați de instanțe din alte țări europene pentru infracțiuni similare, săvârșite pe teritoriul acestora.

În cursul urmăririi penale, față de trei inculpați au fost dispuse succesiv măsuri preventive, respectiv  arestarea preventivă, arestul la domicilu și controlul judiciar.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 1 București.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti