Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Achizitii publice Articole Infrastructură Noutăți legislative SELECTED

Propuneri legislative importante pentru proiectele de infrastructură – propunere de înființare a Registrului unic al utilajelor și echipamentelor în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național

10 ianuarie 2022 | Andreea HULUB, Cristina BEJENARIU
Andreea Hulub

Andreea Hulub

Cristina Bejenariu

Cristina Bejenariu

Săptămâna aceasta, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor („MTIC”) a publicat, spre dezbatere publică, proiectul de hotărâre de Guvern („HG”) referitor la înființarea Registrului unic al utilajelor și echipamentelor („RUUE”), în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național. Perioada de dezbatere publică a actului normativ este cuprinsă între 4 și15 ianuarie 2022.

RUUE va reprezenta baza de date electronică ce va cuprinde: informațiile pentru identificarea utilajelor și echipamentelor autopropulsate de care dispun operatorii economici care desfășoară activități în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, în vederea participării la procedurile de achiziții publice. Utilajele ce vor trebui înregistrate în RUUE vor trebui să aibă încorporate dispozitive GPS care transmit în timp real poziția și istoricul activității acestora.

Prin înființarea RUUE și obligarea operatorilor economici de a înregistra utilajele în acest registru, se țintește evitarea declarării fictive a numărului de utilaje de către operatorii participanți la procedurile de achiziții publice în proiectele de infrastructură de interes național, precum și a întârzierii lucrărilor prin limitarea accesului la aceste proiecte a unor entități ce nu dețin capacități suficiente pentru a executa mai multe lucrări/contracte simultan.

Astfel, autoritățile contractante vor avea posibilitatea de a verifica disponibilitățile operatorilor la momentul la care se alege oferta câștigătoare. Ținta urmărită de autorități a urma să fie ca, la momentul semnării contractului de achiziție publică, să se blocheze în RUUE utilajele ce urmează a fi folosite la lucrările adjudecate și, astfel, operatorul economic câștigător al licitației sa nu mai poată să se înscrie la alte licitații cu aceleași utilaje.

Date cheie despre proiectul de act normativ propus de MTIC:

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

– Fundamentarea proiectului de HG ® X din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2020 care prevede obligația aprobării mecanismului pentru crearea și utilizarea bazei de date cu utilaje și echipamente de care pot dispune operatorii economici care desfășoară activități în domeniul proiectelor de infrastructură, în vederea participării la procedurile de achiziții publice.

– Înființarea și operaționalizarea RUUE ® RUUE va fi înființat și operaționalizat de către Regia Autonomă Registrul Auto Român („RAR”) în 60 de zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial. RUUE va fi utilizat și menținut sub forma unui portal informatic, pus la dispoziție operatorilor economici pe site-ul RAR. Acesta va trebui actualizat la fiecare modificare survenită asupra utilajelor și echipamentelor declarate în contracte și publicate în RUUE și se va menține istoricul modificărilor.

– Entitățile vizate de RUUE ® RUUE se adresează în principal operatorilor economici care desfășoară activități de construcție, reparare, întreținere, modernizare, reabilitare sau activități geo/topo aferente întocmirii studiilor de fezabilitate, în domeniul proiectelor de infrastructură de interes național, în vederea participării la procedurile de achiziții publice.

– Informațiile ce vor trebui înregistrate de operatorii economici în RUUE ® entitățile vizate de RUUE (a se vedea paragraful de mai sus) vor fi obligate să încarce în RUUE informații relative la: identificarea și domeniul de activitate ale acestora și identificarea detaliată a utilajelor de care dispun în vederea participării la procedurile de achiziții publice.

Odată semnat un contract de achiziție publică, operatorul economic va avea obligația de a încărca în RUUE informații referitoare la contract, lucrarea executată în baza contractului și identificarea exactă a utilajelor și echipamentelor declarate de către operator în contractul de achiziție publică respectiv (inclusiv forma de deținere a acestora, perioadele în care utilajele și echipamentele sunt utilizate, conform graficelor de execuție ale lucrărilor etc.).

Av. Andreea Hulub, Danilescu Hulub & Asociații
Av. Cristina Bejenariu, Danilescu Hulub & Asociații

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership