Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept penal, Drepturile omului

Comemorarea a 82 de ani de la Pogromul de la Iași

29 iunie 2023 | JURIDICE.ro
Joi, 29 iunie 2023, premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași, a transmis următorul mesaj: „În urmă cu 82 de ani, în vara anului 1941, orașul Iași devenea martorul efectelor înlănțuirii dintre nazism, fascismul românesc și tenebrele naturii umane, prăbușirii valorilor și dezintegrării instituțiilor. Aproximativ o treime din populația evreiască a orașului a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite și rasiste care au caracterizat un moment întunecat al istoriei naționale. A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte și suferință, în urma căreia peste 13.000 de evrei – bărbați, femei, copii – au devenit victimele Pogromului de la Iași.

Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv și visceral care a otrăvit, progresiv, România şi Europa.

Evenimentele petrecute la Iași și consecințele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă ne impun astăzi obligația de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată și știută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată. Ne revine, așadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generații, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puținii supraviețuitori rămași și, de asemenea, de a continua să promovăm educația privind istoria evreilor și a Holocaustului.

Totodată, ne revine datoria de a continua să luptăm împotriva antisemitismului și a oricăror manifestări de intoleranță, discriminare sau instigatoare la ură. De a condamna public, fără ezitare și fără echivoc, orice încercare de a nega sau de a distorsiona Holocaustul şi de a apăra societatea românească de astfel de amenințări.

La 24 februarie 2022, Federația Rusă a adus războiul înapoi pe continentul european, prin declanșarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate împotriva Ucrainei, după doi ani de pandemie.

Pandemia și agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei au fost însoțite de o proliferare îngrijorătoare a discursului antisemit și de banalizare și distorsionare a Holocaustului, de o sporire a manifestărilor antisemite, intolerante și discriminatorii, în special în mediul virtual, cu un impact dăunător asupra comunităților evreiești din întreaga lume și, totodată, asupra relațiilor sociale și a coeziunii societăților democratice.

Cu atât mai mult, sensul comemorării Pogromului de la Iași reprezintă astăzi și un îndemn de a nu ne lăsa copleșiți de amenințarea urii, a ignoranței sau a negării și de a continua să reconstruim cu înțelegere, iubire și respect ceea ce unii dintre înaintașii noștri au încercat să distrugă structural, cu cruzime. Un apel pentru căutarea adevărului și pentru a nu uita.

Diversitatea, fundament al oricărei societăți moderne în baza căreia se creează condițiile propice pentru exprimarea, conservarea și dezvoltarea identităților distincte, respectul față de celălalt, egalitatea, justiția – toate acestea sunt valori esențiale, pietre de temelie ale unei societăți democratice.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Cunoașterea și asumarea trecutului ne dau măsura acțiunilor viitoare și datoria de a ne asigura că tragedii precum cele petrecute la Iași nu se vor mai repeta. Am convingerea fermă că acest lucru este posibil doar prin respectarea, promovarea și protejarea valorilor fundamentale care stau la baza unui stat democratic.

Astfel, doresc să subliniez angajamentul ferm al Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susținerea și protejarea supraviețuitorilor, precum și pentru promovarea educației și a cercetării despre Holocaust.”

***

Joi, 29 iunie 2023, cu prilejul comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor acestui episod tragic al istoriei naționale.

Ministerul Afacerilor Externe evocă memoria victimelor acestei tragedii și reamintește datoria morală colectivă pe care o avem, aceea de a ne asigura că astfel de fapte nu se vor repeta.

Pogromul de la Iași, derulat în perioada 27-30 iunie 1941, a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de regimul politic Antonescu și executat de autoritățile publice locale. Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România estimează numărul victimelor la 14.850 de evrei.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories